Afera Belivuk - Miljković! Žene, vile i blinde: Pre ozloglašenih vođa svoje porodice bez imovine ostavili i "zemunci" i Legija!

16.09.2022

18:45

0

Ulemekova žena napustila porodičnu kuću na Ceraku, udovice Duće i Kuma ostale bez placa u Šilerovoj

Afera Belivuk - Miljković! Žene, vile i blinde: Pre ozloglašenih vođa svoje porodice bez imovine ostavili i "zemunci" i Legija!
mafija profimedia-0629933901 copy - Copyright 24sedam/Profimedia/E-Stock/MUP

Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu protiv Veljka Belivuka, njegove supruge Bojane i Marka Miljkovića zbog sumnje da su prali novac. Ako se ove tvrdnje dokažu kao istinite i bračni par Belivuk zajedno sa Markom Miljkovićem bude osuđen pravosnažno da su nelegalno stekli svoju imovinu, dočekaće sličnu sudbinu kao porodice njihovih prethodnika, zloglasnih pripadnika "zemunskog klana" i Milorada Ulemeka Legije.

Kako je saopšteno za istragu protiv Belivuka i Miljkovića, na teret im se stavlja da su novcem koji je "zarađen" vršenjem krivičnih dela kupovali veći broj luksuznih automobila i drugih pokretnih stvari, kao i katastarske parcele u Beogradu u najvećem broju situacija na ime trećih lica i tako pokušali da prikriju da novac potiče iz kriminalne delatnosti.

Belivuk je i na saslušanjima tvrdio da je njegova zarada bila 60.000 dinara mesečno i da je novac primao radeći u podrumu pića kao koordinator.

Tužilaštvo navodi da su osumnjičemi juče saslušani na okolnosti proširenja istrage i da su negirali izvršenje krivičnih dela, a naredba o porišenju istrage o pranju novca doneta je 9. decembra prošle godine protiv Veljka Belivuka, Bojane Belivuk, Marka Miljkovića i njegove supruge Tanje Miljković zatim Snežane Đorđević, Filipa Ivanovaskog i Marije Milutinov.

Isto tako, 2009. godine sudskom odlukom je od Milorada Ulemeka Legije oduzet deo kuće na Ceraku, zato što nije sudu dostavio dokaze o tome da je vilu 1998. godine kupio legalno.

Legijina žena morala da napusti vilu

Ulemek je, naime, tvrdio da je novac dobio od Jovice Stanišića, najpre da je dobio kredit u vreme dok je radio u Državnoj bezbednosti, a potom da je novac pristigao iz "crnog fonda" te službe, ali dokumenti koje je BIA dostavila sudu su takve njegove tvrdnje opovrgle.

Sud je tada utvrdio da je imovina Ulemeka nesrazmerna njegovim legalnim prihodima, te da zbog dve presude kojima je osuđen na zatvorsku kaznu od 40 godina (ubistvo premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi) postoji opasnost da on tu imovinu otuđi.

Sud je tada odlučio i da se Ulemekovoj supruzi Aleksandri Ivanović ne oduzme njen deo vile, s obzirom na dokumente koji kažu da je od pokojnog supruga Nebojše Đorđevića Šuce nasledila kuću i tri automobila, što je prodala i kupila svoj deo kuće, te je sud odlučio da je njena imovina srazmerna njenim prihodima.

Profimedia
Legija

Tužilaštvo je tada tvrdilo da bi i Aleksandri Ivanović trebalo da se oduzme njen deo kuće, jer su vilu navodno kupili novcem od otmice Vuka Bajruševića, pozivajući se na iskaze svedoka-saradnika u procesu protiv "zemunskog klana", Dejana Milenkovića Bagzija. Međutim, sud je oduzeo samo Legijinu polovinu, ali je to svakako značilo da Aleksandra i deca moraju da napuste vilu.

Iste godine oduzeta je imovina i od udovica vođa "zemunskog klana" Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

Ostali i bez placa u Šilerovoj

Rešenje o oduzimanju imovine od udovica Duće i Kuma doneto je takođe 2009. godine, a ono se odnosilo na plac od 20 ari i 129 kvadratnih metara u Šilerovoj ulici u Zemunu, koji su Spasojević i Luković u dva navrata 1997. godine i 1998. godine platili ukupno 123.000 nemačkih maraka i 120.000 dinara.

Tih devedesetih godina deo placa u Šilerovoj Spasojeviću i Lukoviću je na trajno korišćenje ustupila Opština Zemun, a deo su kupili od vlasnika parcela. Kasnije su na tom placu izgradili vile, bazen i tržni centar koji su srušeni posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine.

Zdanje u Šilerovoj, Foto: Printscreen
 

Tužilaštvo je podnelo zahtev za trajno oduzimanje imovine zbog sumnje da su Spasojević i Luković kupili plac novcem dobijenim od prodaje droge i otmica, što je i usvojeno.

Podsetimo, u decembru prošle godine policija je upala u objekte u Čačanskoj ulici na Zvezdari gde se nalazi vila Marka Miljkovića i nedovršena kuća Veljka Belivuka, tada je zaplenjen i Miljkovićev blindirani automobil. Na razgovor su tog dana privedene njihove suproge, ali i majka Bojane Belivuk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike