Kako se odbrana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića srušila kao kula od karata? Jednim hapšenjem sve palo, vrte se ko pile u kučinama!

08.09.2022

18:45

0

Posle hapšenja advokata Dejana Lazarevića, vođe klana pokušavaju da kupe vreme

Kako se odbrana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića srušila kao kula od karata? Jednim hapšenjem sve palo, vrte se ko pile u kučinama!
veljko belivuk marko miljković dejan lazarević (1) - Copyright 24sedam/KAtarina Mihajlović/Antonio Ahel/ATAImages/E Stock

Odbrana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihovih vojnika, pripremana više od godinu dana, srušila se kao kula od karata hapšenjem njihovog izabranog branioca advokata Dejana Lazarevića, kome su "lisice" na ruke stavljene 14. aprila ove godine kad je osumnjičen da je član kriminalne organizacije Darka Šarića.

Lazarević je od tada u pritvoru, a Belivuk i Miljković su se našli u nebranom grožđu, jer su u međuvremenu neki od pripadnika njihove grupe rešili da "propevaju" u zamenu za manju kaznu. Oni se od tada vrte u krug kao pile u kučinama i na sve načine se trude da dobiju na vremenu. Veliko je pitanje da li bi ti svedoci postali sadnici okrivljeni da advokat Lazarević nije uhapšen, a svakako bi, bez novih svedočenja, odbrana vođa klana imala više prostora za manevar.

24sedam/KAtarina Mihajlović/Antonio Ahel/ATAImages/E Stock
 

Belivuk sada otkazivanjem punomoćja svojim advokatima pokušava da dobije vreme da se spremi, jer je sve više pripadnika grupe koji su se okrenuli protiv njega. Poslednji kome je Belivuk otkazao punomoćje je advokat Vladimir Petrović.

Putem zamolnice iz Crne Gore, Belivuku je ranije ove godine uručena optužnica za ubistvo Mila Radulovića Kapetana, ali on nije dao saglasnost da se kontrola i predstavljanje dokaza obave bez njegovog prisustva. Isto tako je postupio i Marko Miljković. U podgoričkom Višem sudu uspostavljena je veza putem video-linka sa beogradskim sudom povodom kontrole optužnice za ubistvo Radulovića, navodnog člana "škaljarskog klana".

Tako su optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković i Nebojša Janković prisustvovali ovom postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici.

Odbilo ga četvoro advokata

Sudija je ukazao Belivuku da su prethodno tri advokata odbila da ga zastupaju a zatim i advokatica koju mu je sud odredio po službenoj dužnosti.

- Ja sam ovaj tren saznao da nemam advokata. Molim da se ovo odloži - kazao je Belivuk.

"Fotografije fotošopirane, prepiske montirane"

Veljko Belivuk je, kad je krenulo izjašnjavanje o krivici, prvi stao za govornicu u sudnici i pri svom izlaganju, prema rečima prisutnih advokata, bio potpuno smiren. On je u potpunosti negirao krivicu i rekao kako su im sve fotografije i prepiske montirane.

Klan se, po svemu sudeći, još pridržava parole "nema tela, nema dela", pa se na tome i zasnivala odbrana Marka Miljkovića, koji nije bio tako smiren.

- Ubijeni nisu bili studenti teologije (misleći na to da su se sve žrtve duboko bavile kriminalom). Takođe, pronađeno oružje nam je podmetnuto, a sve sa Skaj aplikacije montirano. Mašina za mlevenje mesa koja se pominje nije mogla stati uopšte u bunker, tako da je i ona naknadno doneta - rekao je Miljković za govornicom u Specijalnom sudu.

On je osporio i ubistva tako što je istako da je jedno biti mrtav, a drugo ubijen i dodao da možda žena Aleksandra Radojevića krije negde svog muža. Omalovažavao je potom i svedoke okrivljene, što svakako nije bio deo odbrane pripremane sa advokatom Lazarevićem.

Dva puta, kako je objasnio crnogorski sudija, Belivuk se obraćao sudu da želi da prisustvuje u ovom postupku. Sudija se oobratio Belivuku rečima: "Poslali ste mi i pismo u kojem pišete o moru, mjesecu i ostalo".

MUP 24sedam Antonio Ahel/ATAImages
 

Sve ovo, po svemu sudeći, samo je odugovlačenje i pokušaj dobijanja na vremenu. U momentu kad je advokat Dejan Lazarević uhapšen, jedini koji je imao status svedoka okrivljenog bio je Bojan Hrvatin, dok su svi oni koji su kasnije izborili taj status bili optuženi za pet ubistava, otmice, silovanje i neovlašćeno držanje droge i oružja.

U međuvremenu podignuta je i druga optužnica za još dva ubistva koja će biti pripojena prvoj. Takođe, sa tužilaštvom se nagodio i Srđan Lalić, petooptuženi za zločine klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. On je, pošto se u sudnici jedini izjasnio da je kriv, zvanično sklopio dogovor sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni, u zamenu za zatvorsku kaznu od 18 godina.

"Keženje" nad žrtvom

Lalića je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin javno označio kao zločinca u okviru ove kriminalne grupe na uznemirujućoj fotografiji sa Veljkom Belivukom i žrtvom sa zamagljenim likom. Prema rečima ministra policije, Belivuk i Lalić se "keze" nad žrtvom na objavljenoj fotografiji, a neimenovani muškarac je posle toga ubijen.

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen
 

Protiv Belivuka i Miljkovića okrenuo se i Nikola Spasojević koji se Laliću čak obratio rečima "Sada smo u istom timu". Nikola, navodni kum Marka Miljkovića, sklopio je sporazum sa tužilaštvom i progovorio o zločinima klana u zamenu za 14 godina robije.

Sporazum sa Tužilaštvom sklopio je i Željko Kodžić, inače zatvorski stražar. On je priznao krivicu za nezakonito držanje oružja, na osvovu kog bi trebalo da bude osuđen na dve godine i dva meseca zatvora. On nije proglašen krivim za pripadnost kriminalnoj grupi, a tokom saslušanja tvrdio je da okrivljene ne poznaje, osim što je Belivuka viđao kao pritvorenika u Centralnom zatvoru.

Spekuliše se da će svedok okrivljeni postati i Vlade Draganić, vlasnik "kuće strave" u Ritopeku, ali konkretnog dogovora sa njim još nema. Saopšteno je jedino da je on dobio koronu i da zbog toga nije u sudnici Specijalnog suda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike