Vuk Drašković hicima iz pištolja ranjen u svojoj kući u Budvi: Dva pokušaja ubistva lidera SPO za manje od godinu dana!

15.06.2022

06:30

1

Ista postava ljudi, sa kapitenima, pokušala je atentat na Draškovića i u oktobru 1999. godine

Vuk Drašković hicima iz pištolja ranjen u svojoj kući u Budvi: Dva pokušaja ubistva lidera SPO za manje od godinu dana!
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove i nekada jedan od najaktivnijih lidera srpske opozicije u borbi protiv vlasti tadašnjeg predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, pre tačno 22 godine ranjen je u svojoj kući u Budvi hicima iz pištolja. 

Među prvim vestima, nakon ovog događaja, u medijima su se pojavili navodi da su nepoznati napadači pucali na Draškovica sa balkona kuće u kojoj se nalazio. Očevici su potvrdili da su se na balkonu njegove kuće nalazila trojica mladića i da je na lidera SPO ispaljeno pet metaka iz "škorpiona". Prve komšije su čule rafal u kući Draškovića i odmah obavestile policiju i Dom zdravlja u Budvi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je tada da je lider SPO-a prilikom ovog pokušaja atentata pogođen sa dva projektila, posle čega se neidentifikovani izvršilac, ili više njih, udaljio u nepoznatom pravcu. 

- Dok se nalazio u trpezariji za sada nepoznati izvršilac ili više njih prišli su sa dvorišne strane zgrade i kroz otvoreni prozor ispalili sedam hitaca iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, za sada nepoznate marke i broja, u pravcu Vuka Draškovica. On je pogođen u predelu levog uva i okrznut u predelu desne slepoočnice - navodilo se u saopštenju.

Počinioci nisu dugo ostali nepoznati, iako se u organizatore i danas upire prstom.

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, atentat je naredio Slobodan Milošević, a organizatori i izvršioci bili su čelnici i pripadnici Službe državne bezbednosti Srbije i Jedinica za specijalne operacije - "crvene beretke", pod komandom Milorada Ulemeka Legije.

Za neposrednog atentatora izabran je oficir JSO Branko Berček, koji je bio najbolji strelac ove jedinice poznate po brojnim zločinima na ratištima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

- U organizaciju pokušaja ubistva Vuka Draškovića bila je angažovana i Vojska Jugoslavije, uključujući mornaricu i vazduhoplovstvo. Atentatori su posle ispaljenih hitaca na Draškovića u Crnoj Gori, vojnim helikopterima prevezeni u vojnu bazu u Srbiji. Za svoj zločin dobili su od Slobodana Miloševića veliku novčanu nagradu koju im je isplatio Mihalj Kertes, tadašnji direktor Savezne uprave carina. Zločin u Budvi bio je, zapravo, zločin države Srbije i njenih terorista u službama bezbednosti- saopštili su pre dve godine iz SPO.

Foto: Youtube / Printscreen
Vuk Drašković posle atentata u Budvi

 

Oni su tada naveli da su lideri DOS-a, koji je, inače, početkom 2000. godine osnovao SPO, atentat u Budvi iskoristili da, zajedno sa SDB-om, lansiraju priču da je Vuk pucao u sebe, kako bi podigao sopstveni rejting.

Mesec i po posle pokušaja ubistva Draškovića, isti organizatori i izvršioci, ponovo po naređenju Slobodana Miloševića, kidnapovali su i ubili Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije.

- Za atentat u Budvi, ni dve decenije kasnije nisu kažnjeni svi koji su u njemu učestvovali, jer je sud, uprkos neoborivim dokazima i svedočenju izvršilaca, oslobodio organizatore, visoke funkcionere Službe državne bezbednosti- rekli su iz SPO-a.

Navodno, fotografije Draškovićevog stana u Budvi predate su Legiji, a Legija on je naredio Iliću, Berčeku i Milivojeviću da odu u Budvu i ustrele lidera SPO-a. Dok je Drašković sedeo u dnevnoj sobi 15.juna, neposredno pre ponoći, Berček se popeo na terasu stana, razmaknuo roletne i osam puta iz pištolja marke "Berete" pucao u njega. Samo dva metka su pogodila Draškovića.

JSO kriv, DB nije

Za pokušaj ubistva Draškovića, kao neposredni počinioci, pravosnažno su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora pripadnici Jedinice za specijalne operacije Branko Berček, Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti Milana Radonjića, Ratka Romića i Stevana Bastu optužbi da su učestvovali u pomaganju izvršiocima ovog dela.

Radonjić, Romić i Basta su bili optuženi da su dali logističku podršku JSO za izvršrenje atentata, jer su Romić i Basta po nalogu Radonjića više puta išli u Budvu tokom proleća 2000. godine, snimali Draškovićevu kuću u Budvi, a potom foto album sa slikama predali priadbnicima JSO.Oni su se tokom postupka branili da su Draškovića opservirali zbog kontakata i sastanaka sa bezbednosno interesantnim osobama.

Profimedia
Milorad Ulemek Legija

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ističe da nema dokaza na osnovu kojih bi moglo biti pouzdano, na nesumnjiv način, utvrđeno da je kod Radonjića, Baste i Romića postojao prethodni dogovor da se neposredno prikupljaju podaci radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za ubistvo oštećenog Draškovića.

Slučaj Ibarska magistrala

Ista postava ljudi, sa kapitenima, pokušala je atentat na Draškovića i u oktobru 1999. godine.

Tada su u isceniranoj saobraćajnoj nesreći poginuli Veselin Bošković (49 godina), Zvonko Osmajlić (37 godina), Vučko Rakočević (32 godine) i Dragan Vušurović Gaga (33 godine). Vuk Drašković je prilikom atentata lakše povređen.

Sva četvorica preminulih su bili članovi Srpskog pokreta obnove i najbliži saradnici Vuka Draškovića.

Dana 3. oktobra 1999. godine, grupa pripadnika SPOa se uputila na izlet ka Ravnoj gori, kraj Valjeva. Kolona se kretala u tri vozila: službeni džip predsednika SPOa, u kome su se nalazili vozač Bane, Danica Drašković i savezni poslanik SPOa dr Gordana Aničić, Audi 8, u kome su se nalazili vozač Veselin Bošković i Vuk Drašković i BMV 520, u kome su se nalazili vozač Vučko Rakočević, Zvonko Osmajlić i Dragan Vušurović.

Antonio Ahel/ATAImages
Vuk i Danica Drašković

Oko 12 časova i 15 minuta na Audi koji je vozio Veselin Bošković, a u kome se nalazio i Vuk Drašković, iz suprotnog smera, na pravoj deonici Ibarske magistrale u ataru sela Petka kraj Lazarevca, naleteo je kamion marke "Mercedes", natovaren peskom. Prisebnošću Boškovića, Audi nije podleteo pod kamion, ali je od siline udarca završio kraj puta. Bošković je zadobio prelom vrata i preminuo je u lazarevačkoj bolnici.

Nedaleko zatim kamion je naleteo na BMV u kome su svi izgoreli na licu mesta, a vozač kamiona je nestao sa mesta udesa.

Konačnom presudom osuđeni su Rade Marković, Milorad Ulemek, Branko Berček i Nenad Ilić na 40 godina zatvora za ubistvo 4 čoveka i pokušaj ubistva Vuka Draškovića. Nenad Bujošević je za isti zločin ouđen na 35 godina, dok su Duško Maričić i Leonid Milivojević dobili 30 godina.

Vrhovni sud je zbog sakrivanja dokaza na kazne zatvora osudio i Mihalja Kertesa na 18 meseci, Dragišu Dinića na 10 meseci i Vidana Mijailovića na šest.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike