Krvavi srpski fudbal: Mafija ubila sedam predsednika klubova i generalnog sekretara FSS; šta povezuje Arkana, Nikšu, Jusu, Batu Trlaju... ?

11.07.2022

18:45

0

Vlasnik FK Zvezdara likvidiran na današnji dan 1995. godine, ali nije jedini usmrćen

Krvavi srpski fudbal: Mafija ubila sedam predsednika klubova i generalnog sekretara FSS; šta povezuje Arkana, Nikšu, Jusu, Batu Trlaju... ?
vlasnici klubova ubistva - Copyright Pixabay

Miodrag Nikšić, zvani Nikša, ubijen je na današnji dan pre tačno 27 godina ispred kafića "Mig" u Hadži Milentijevoj ulici na beogradskom Vračaru. Nikšić je bio vlasnik fudbalskog kluba Zvezdara, kao i lanca kockarnica. Zajedno sa njim ubijen je i njegov prijatelj Petar Kotoranin, a ubica nikada nije pronađen.

Nikšić koji je likvidiran 11. jula 1995. godine, međutim, nije jedini koji je upisan u krvavi dosije srpskog fudbala. Do sada je ubijeno čak sedam vlasnika klubova, kao i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore.

Šta zapravo povezuje Mihajla Divca, Radoslava Trlajića, poznatijeg kao Bata Trlaja, Gorana Mijatovića, Mišu Nikšića, Jusufa Bulića Jusu, Željka Ražnatovića Arkana  i Branislava Trojanovića Trojketa? Svi su bili vlasnici fudbalskih klubova i svi su ubijeni po receptu mafije.

Pored Miodraga Nikšića, FK Zvezdara ostao je i bez drugog vlasnika Branislava Trojanovića Trojketa, koji je klub preuzeo posle likvidacije svog kuma Nikše. On je ubijen 21. jula 2001. godine ispred svoje kuće na Zvezdari. Oba ubistva ostala su nerasvetljena.

Trojanović je oko pet sati ujutru izašao iz kuće. Nije bio naoružan, nije imao obezbeđenje, verovao je da niko ne želi da mu naudi i da mu ne preti nikakva opasnost. Žurio je na aerodrom, ali čim je seo u "pežo", vlasništvo rentakara i stavio ključ u bravu, odjeknuli su hici. Ubica je iz pištolja s prigušivačem ispalio osam metaka, od kojih četiri Trojanoviću u glavu. Napadač je posle brutalnog zločina pobegao automobilom u kome ga je čekao saučesnik. Osim FK Zvezdara, Trojanović je bio vlasnik picerije „Klub 42“, picerije i restorana "Mis", a bio je i suvlasnik kockarnice "Taš".

Dvojica ubijena, treći raznet

Za kratko vreme FK Bežanija je postao klub kojem su ubijena tri predsednika - Mihajlo Divac, Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja i Goran Mijatović Mita,

Generalni sekretar ubijen ispred Saveza

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branko Bulatović ubijen je 26. marta 2004. godine u Beogradu, ispred ulaza u prostorije Saveza na Terazijama. Oko 10.30 sati napadač mu je prišao s leđa i ispalio mu dva hica u potiljak. Pištolj je potom stavio u torbicu koju je imao sa sobom, izašao iz ulaza na ulicu i otišao u obližnji podzemni prolaz, odakle mu se izgubio svaki trag. Bulatović je posle atentata hitno prebačen u Urgentni centar, gde je operisan i gde su se lekari borili za njegov život tokom celog dana. Preminuo je kasno uveče.

Slovio je za vrsnog vojnika i padobranca čuvene 63. padobranske brigade, vojnog policajca, srčanog boksera, ratnika iz Vukovara, ali i brutalnog kriminalca, reketaša iz Novog Beograda, vođu "novobeogradskog klana". Mihajlo Divac, vlasnik FK Bežanija, važio je za jednog od nezaustavljivih momaka, a napadao je čak i kad je u njega bio uperen pištolj. Ubio ga je hitac u leđa 12. februara 1995. godine ispred novobeogradskog hotela "Putnik" (sada "Tulip in"), a ispalio ga je bokser Radovan Radusinović.

Printscreen/YouTube/ vvesko1
 

Vođa Novobeograđana i bivši vlasnik FK Bežanija Radoslav Trlajić, poznatiji kao Bata Trlaja, neposredno pred pucnjavu bio je u svom "BMW" i vozio se ka broju 118 u Ulici dr Ivana Ribara, ka stanu u kom je živeo. Dok je prilazio zgradi, verovatno je primetio napadače, koji su ga čekali. Dao je gas i autom pokušao da umakne smrti, bežeći ka drugom kraju naselja. Ubice su, međutim, zapucale.

Printscreen/YouTube
Radoslav Trlajić

Trlajić je likvidiran ispred ulaza u zgradu broj 142, u Ulici dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, na oko 300 metara od svog stana. Bilo je 22.30 tog 25. februara 2000. godine kad su zapraštali smrtonosni hici iz "kalašnjikova". Pretpostavlja se da su ga ubice čekale u automobilu na neosvetljenom parkingu, a bilo ih je čak trojica.

Na meti i vlasnici Obilića i Železnika

Goran Mijatović Mita, koji je nasledio Trlajića na čelu kluba, ubijen je ujutru 2. oktobra 2006. u Ulici Marka Čelebonovića na Bežanijskoj kosi. Kad je sa telohraniteljem prišao svom automobilu na parkingu, eksplodirao je "audi" parkiran odmah pored. Obojica su stradala od detonacije i gelera. Kasnije je utvrđeno da je "audi" bio ukraden i imao lažne tablice.

MN Press
Goran Mijatović Mita

Viši sud u Beogradu proglasio je krivim Slavišu Bilinca i Velemira Simića za teško ubistvo Mijatovića u saizvršilaštvu i njegovog telohranitelja Slavka Novkovića. Bilinac je ubijen godinu dana kasnije, a njegovo telo nađeno je nedavno zakopano na Trebeviću. U odsustvu je bio osuđen na 35 godina zatvora, dok je Simiću izrečena kazna od 30 godina robije.

MN Press
Željko Ražnatović Arkan

Željko Ražnatović Arkan, koji je poznat kao beogradski kriminalac svetskog glasa, osnivač Srpske dobrovoljačke garde i Stranke srpskog jedinstva, predsednik FK Obilić i suprug pevačice Svetlane Cece Ražnatović, likvidiran je 15. januara 2000. godine u hotelu "Interkontinental" (danas "Kraun Plaza") zajedno sa svojim prijateljima Milenkom Mandićem i Draganom Garićem.

Od aktera zločina u "Interkontinentalu" danas su živi jedino Dobrosav Gavrić Gavra i Dragan Nikolić Gagi, dok je Milan Đuričić Miki ubijen, a Zoran Nikolić Pegla preminuo od side u zatvoru.

24sedam/Profimedia/Facebook
Jusuf Jusa Bulić

Vlasnik FK Železnik, Jusuf Jusa Bulić likvidiran je hicima iz "kalašnjikova" 5. maja 1998. godne, oko 18.50 sati, ispred kafića "22" u novobeogradskoj ulici Omladinskih brigada. U toj pucnjavi ubijeni su i njegov prijatelj Petar Vujičić, zvani Pera Žuti, inače direktor FK Železnik i telohranitelj Nenad Raščanin, poznatiji kao Crni, vodnik prve klase vojne policije VJ. Tom prilikom, ranjeni su Jusin stariji brat Muka Bulić i gost kafića Dragoslav Perić. Napadači nikad nisu otkriveni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike