Krvavo lice fudbala: Branko Bulatović ubijen je pre 17 godina, zločin je i dalje misterija

28.03.2021

20:24 >> 14:43

0

Autor: E. H.

Prvi čovek Fudbalskog saveza likvidiran je oko 10.30 časova 26. marta 2004. godine na Terazijama. Ubica mu je prišao s leđa i ispalio dva hica u potiljak, o

Krvavo lice fudbala: Branko Bulatović ubijen je pre 17 godina, zločin je i dalje misterija
Printscreen/Youtube/Rudar/MN Press

Pre tačno 17 godina ubijen je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branko Bulatović. I dan-danas ostala je misterija ko ga je ubio, ko je naručio njegovo ubistvo i šta je motiv.

Bulatović je ubijen 26. marta 2004. godine u Beogradu, ispred ulaza u prostorije Saveza na Terazijama. Oko 10.30 sati napadač mu je prišao s leđa i ispalio mu dva hica u potiljak. Potom je, prema rečima očevidaca, pištolj stavio u torbicu koju je imao sa sobom, izašao iz ulaza na ulicu i otišao u obližnji podzemni prolaz, odakle mu se izgubio svaki trag.

Bulatović je posle atentata hitno prebačen u Urgentni centar, gde je operisan i gde su se lekari borili za njegov život tokom celog dana. Preminuo je kasno uveče.

Foto-robot ubice Printscreen

Policija je sutradan objavila foto-robot osumnjičenog uz kratak opis da je visok oko 180 centimetara, s kraćom bradom i da je u trenutku napada nosio crni šešir. Međutim, niko nikad nije uhapšen.

Motiv ubistva

U medijima su se pojavile spekulacije o mogućem motivu ubistva, a uglavnom su imale veze sa fudbalom. Neke od njih bile su da je likvidacija naručena zbog “mutnih” transfera domaćih igrača u inostrane klubove, nameštanja rezultata u prvenstvu…

Spominjalo se i njegovo privođenje iz 1999. godine na aerodromu  u Barseloni, kada je u  njegovom koferu pronađeno 123.000 dolara, koje je pokušao da prenese u Srbiju. Tom prilikom novac mu je oduzet. Navodno, tad je izjavio da je zbog sankcija međunarodne zajednice iz Srbije izneo više miliona nemačkih maraka.

MN Press

Mediji su pisali i da se Bulatović poverio prijatelju da je dobijao pretnje iz Crne Gore i da je uznemiren, ali ne i ko mu preti i zašto.

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović je nakon Bulatovićeg ubistva rekao:

– U pitanju je naručen posao. Bulatović je nekom zasmetao i to platio glavom. Ovaj tužan događaj je samo drugo lice fudbala, jer je ovaj sport idealan za pranje velikog novca. Naručioce treba tražiti u strukturama vezanim za kladionice, prodaju igrača. Posle raspada prethodnog sistema te grupe ostale su bez gazda u vrhu sistema, a nije “zemunski klan” bio jedina krimi-grupa u Srbiji – rekao je tada Nicović.

Jedna od verzija bila je da je Bulatovićevo ubistvo naručeno iz Crne Gore. Navodno je Bulatović ubijen u trenutku kada je odlučio da prekine dugogodišnju praksu nameštanja utakmica. Mediji su izveštavali da je odbio da zvanično registruje jednu utakmicu odigranu u Crnoj Gori zbog sumnje da je nameštena i da ga je to koštalo glave.

Kovčeg na sahrani nosili Dejan Savićević i Dragan Stojković Piksi Foto. Printscreen/Youtube/Rudar 7

Čuveni fudbaler Dejan Savićević izjavio je jednom prilikom da Bulatović nije bio ubijen zbog fudbala. On je rekao da nijedno ubistvo funkcionera beogradskih klubova nema veze sa fudbalom.

– Nijedno od ubistava koja se pominju, od Arkana, preko Juse Bulića, pa do Bate Bulatovića, nemaju veze s fudbalom. Ti ljudi jesu bili predsednici ili visoki funkcioneri pojedinih klubova, ali nisu ubijeni iz fudbalskih razloga. Niko, pa ni Bulatović! On je bio moj prijatelj i naravno da mi smeta što se sada na taj način spekuliše o razlozima njegove smrti. Nagađaju da je ubijen zbog transfera, pa zbog nekakvih sertifikata, pa zato što nije registrovao prvenstvenu utakmicu, ali tvrdim da to nema veze sa istinom – rekao je Savićević koji je zajedno sa Draganom Stojkovićem Piksijen nosio kovčeg na sahrani.

Pročitajte još

Ko je bio Branko Bulatović?

Branko Bulatović rođen je 10. 12. 1951. godine u Kolašinu. Aktivno je igrao fudbal u juniorskoj selekciji Budućnosti iz Podgorice, od 1965. do 1968. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od 1981. do 1987. bio je generalni sekretar FK Budućnosti iz Podgorice. Tada prelazi u FSJ, gde radi kao pravni savetnik, a od 1991. postaje v.d. generalnog sekretara FSJ. Na mesto generalnog sekretara FSJ izabran je 1993. godine.

Od 1995. godine Bulatović je bio član Izvršnog odbora Sportskog saveza Jugoslavije. Kao član delegacije FSJ, učestvovao je na kongresima UEFA i FIFA, a od 1997. bio je član Komiteta za transfere UEFA.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti