Posle Tita nastala je narko-Jugoslavija čiji je "predsednik" bio Šarić: Braća po kriminalu i kokainu!

23.04.2022

07:00

0

U Crnoj Gori podelio kotorski klan na "škaljarce" i "kavčane" kako bi zbog međusobnog rata oni slabili, a on jačao

Posle Tita nastala je narko-Jugoslavija čiji je "predsednik" bio Šarić: Braća po kriminalu i kokainu!
darko šarić droga - Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Profimedia

Granice unutar nekadašnje Jugoslavije odavno nisu prepreka za ljude iz kriminalnog miljea i to nije ništa novo. Da bratstvo i jedinstvo važi i da se jugokriminalci uveliko vole i međusobno ispomažu, najbolji je primer nedavno hapšenje grupe Darka Šarića, u medijima prozvanog narko-bosom. Pored ljudi u Srbiji i Crnoj Gori, "pali" su i njegovi saradnici u drugim eks ju republikama. Šarićeva mreža toliko je velika da, osim čitavog Balkana, zahvata i druge evropske države, a seže i do Južne Amerike odakle je dopreman kokain.

U Srbiji, Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 osoba - Darka Šarića, Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića.

Na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku, sumnja se da je Darko Šarić, u periodu od početka 2020. do 14. aprila ove. godine, organizovao kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, dogovarala neovlašćenu kupovinu kokaina, njen transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi. Ova grupa tereti se i za druga krivična dela.

Prva organizovana kriminalna grupa koju je organizovao Šarić i koja se teretila za šverc 5,7 tona kokaina, osuđena je dva puta u Specijalnom sudu i više tamo ne može da im se sudi. Apelacioni sud prvu presudu je ukinuo, a o drugoj je odlučivano na sednici, čiji nastavak je bio zakazan za početak maja. Na toj sednici javno bi trebalo da svedoči drugi svedok-saradnik Draško Vuković, koji je ranije bio bolestan od korone, a prethodno je svedočio javno i Nebojša Joksović Joksa, takođe svedok-saradnik.

Šariću je u Srbiji suđeno i za pranje novca, a presudu za to krivično delo takođe trenutno razmatra Apelacioni sud u Beogradu.

Sarađivao sa Belivukom

Posebno je zanimljiva Šarićeva povezanost sa drugim kriminalnim klanovima u Srbiji. Šarićev klan, kako je potvrdio i minstar unutrašnjih posleova Aleksandar Vulin, sarađivao je sa drugom organizovanom kriminalnom grupom, za čije vođstvo su optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković. Mnogi su mišljenja da je Šarić, posredstvom svog crnogorskog prijatelja, inače vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, rukovodio i Belivukovim klanom i da su oni indirektno obavljali poslove za njega.

Advokat Dejan Lazarević, koji je uhapšen kao pripadnik Šarićeve grupe, zvanično je i branilac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. To, na neki način, može da potvrdi tezu da je saradnja postojala.

Ime Darka Šarića pominje se i u saradnji sa Lukom Bojovićem, označenim kao vođa "zemunskog klana", koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu za posedovanje "dugih cevi" koje se u toj državi tretira kao terorizam. Bojović je bio blizak "škaljarskom klanu" i ubijenim vođama Luki Đuroviću i Alanu Kožaru.

Makedonci zaduženi za lažne pasoše

U akciji makedonske policije koja je izazvala politička previranja u zemlji 11 osoba obuhvaćeno je krivičnim prijavama za falsifikovanje 215 pasoša, koji su završili u rukama međunarodnih kriminalaca. Pritvor u trajanju od 30 dana određen je šestorici osumnjičenih u aferi sa falsifikovanim putnim ispravama u Severnoj Makedoniji. Mnogi veruju da su sva lažna dokumenta koja su bila potrebna i Šarićevoj grupi i njegovim ograncima radili falsifikatori iz Makedonije.

Darko Šarić, koji je inače rodom iz Pljevalja, ima veoma jako uporište u Crnoj Gori. U kriminalnim krugovima često se može čuti da Šarić stoji iza podele kotorskog klana na "škaljarski" i "kavački", kako bi ih oslabio i preuzeo ponovo primat u Crnoj Gori. Pod Šarićevom kapom navodno su bila oba klana, a direktno je upravljao "kavčanima" preko Radoja Zvicera, koji je orkestrirao

Tanjug/Miloš Milivojević
Darko Šarić je od kuće dolazio na suđenje

Belivukovim klanom i diktirao im zadatke koje su oni obavljali za njega. Šariću je najviše i odgovarao međusobni krvavi rat crnogorskih klanova, jer su tako oni slabili, a on jačao.

 

U okviru svojih veza u Crnoj Gori Šarić je imao i Rodoljuba Radulovića, poznatijeg kao Miša Banana. On je kao Šarićev saradnik ukinutom presudom Specijalnog suda u Beogradu čak bio osuđen na 11 i po godina zatvora, iako se sve vreme nalazi u bekstvu. Miša Banana drugom presudom Specijalnog suda oslobođen je optužbe za odavanje poverljivih policijskih informacija i službene tajne grupi Darka Šarića. Osim njega, tada su oslobođeni i Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, advokat Radovan Štrbac, kao i policajac Boris Gara.

Crnogorske luke važne

Crna Gora i njene luke posebno su bile važne Šariću i njegovoj grupi u švercu kokaina. Droga je u crnogorske luke dopremana prekookeanskim i drugim brodovima, odakle je transportovana dalje. Paketi kokaina su se obično nalazili u tovarima južnog voća, banana, ali i druge robe. Firmama registrovanim za uvoz takve robe rukovodio je najčešće Šarić, a one su bile registrovane na imena njegovih saradnika i prijatelja.

Novac zarađen od trgovine drogom Šarić je ulagao u nekretnine u Srbiji i Crnoj Gori, ali i u luksuzne automobile i slično.

Šarić se kao organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope prvi put pojavljuje u medijima  oktobra 2009. godine nakon akcije „Balkanski ratnik“. Tada je policija zaplenila više od dve tone kokaina na jahti „Maui“ u blizini Montevidea.

Istragu protiv balkanskog narko-kartela vodilo je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA), urugvajska, argentinska i italijanska policija i britanska Agencija za borbu protiv organizovanog kriminala (SOCA).

Kriminalna hobotnica Darka Šarića svoje pipke imala je i u Hrvatskoj. Tamo su, istog dana kad i Šarić u Beogradu, uhapšeni njegovi saradnici. USKOK je pokrenuo istragu protiv 14 hrvatskih državljana koje sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca, a prvoosumnjičenog Petra Ćosića (51) i za ubIstvo Milana Milovca, koji je sarađivao sa uhapšenim beogradskim narko-bosom Darkom Šarićem, čija je grupa u Beogradu osumnjičena za ubistvo Milovca u Ekvadoru.

Šarac vodio hrvatski ogranak

Hrvatsko tužilaštvo je, ne navodeći identitete osumnjičenih, izvestilo da je pokrenulo istragu nad dve grupe krijumčara na temelju krivične prijave Pnuskoka i rezultata pribavljenih putem međunarodne saradnje sa više država, kao i sa Eurojustom i Europolom. Uskok je saopštio da se prva skupina krijumčara sastojala od 10 članova starosti između 36 i 63 godine, dok su drugu skupinu činila četiri člana između 29 i 41 godine starosti.

Prema pisanju hrvatskih medija, desetočlano zločinačko udruženje vodio je Petar Ćosić, zvani Šarac, koji je 2011. godine uhapšen u akciji "Dogma" zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Ćosić je, prema sumnjama Uskoka, od novembra 2019. do 12. aprila ove godine, povezao ostale osumnjičene i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, BiH, Kolumbiji i Ekvadoru zbog šverca kokaina.

Tužilaštvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i istovar, odobravao njegovu prodaju i cenu prodaje, kao i način isplate, a organizovao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi skupine finansirali utovar kokaina, nadzirali transport, isplaćivali saučesnike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom rasparčavali. Na taj način je ova grupa prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrednosti većoj od 17 miliona evra.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Milan Milovac likvidiran u Ekvadoru

U toj skupini je bio i Milan Milovac, zvani Cigla, koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posledica atentata koji je organizovao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosom prema Ćosićevoj grupi. TOK u Beogradu za ubistvo Milovca sumnjiči Šarića i njegovu grupu.

Vlasnik šećerane glavni u BiH

Federalna televizija iz Bosne i Hercegovine navela je da je Šarić imao razgranate poslove i saradnike u svim zemljama regiona, pa i u Bosni i Hercegovini. Poznate su njegove veze sa Zoranom Ćopićem, bivšim većinskim vlasnikom šećerane u Bijeljini, čija je delatnost okvalifikovana kao organizovani kriminal, za šta je Ćopić pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora.

Saradnici Darka Šarića u BiH, novac stečen ilegalnom trgovinom narkoticima "prali" su kupovinom nekretnina, koje su kasnije prodavali, a novac davali članovima Šarićeve porodice. Jedna od tih veza bio je i Bogoljub Radović, zvani Boća, iz Čajniča koji je krajem 2011. godine Šarićevoj sestri Danijeli predao novac od prodaje motela u Sarajevu, koji je kupljen novcem od prodaje droge.

U tome su učestvovala i braća Pljevaljčić iz Čajniča, koja su u bliskoj rodbinskoj vezi sa Šarićima, a u te poslove bio je upućen izvesni Darko Marić, takođe iz Čajniča, a deo kriminalne grupe braće Šarić bio je i Vlado Mačar, poreklom iz BiH, koji je upravljao njihovom imovinom u Srbiji.

Od svih Šarićevih saradnika u BiH, osuđen je samo Zoran Ćopić, većinski vlasnik Fabrike šećera u Bijeljini. On je novac Darka Šarića, stečen prodajom droge, preko većeg broja ofšor kompanija ubacio u legalne novčane tokove, između ostalog, i u kupovinu deonica bijeljinske šećerane. Ćopiću je trajno oduzeta imovina vredna 20 miliona konvertibilnih maraka (više od 10 miliona evra). To je bila najveća vrednost trajno oduzete imovine u celom regionu.

Slovence vodio Dragan Tošić

Slovenački ogranak Šarićeve kriminalne grupe vodio je Dragan Tošić iz Ljubljane, vlasnik lokala "Le petit" i "Randevu". Za njega se tvrdilo da je pomogao balkanskom kokainskom baronu, kako su Šarića nazvali slovenački mediji, da prokrijumčari kokain u Evropu.

Američka uprava za borbu protiv droga DEA, naša BIA i slovenački kriminalistički istražitelji u akciji 2010 godine širom Slovenije, obavili su više od 30 pretraga kuća, priveli 17 osoba, oduzeli oružje i drogu. Kokain je krijumčaren iz Južne Amerike u italijanske luke, a zatim u severnu Italiju. Tamo se droga navodno masovno preprodavala kriminalnim grupama.

Foto: Uprava policije Crne Gore
 

Zločinačko udruženje međunarodnih razmera, koje nije delovalo samo u Sloveniji, krivičnim delima steklo je veliku imovinsku korist. Krajem iste godine u udruženoj akciji italijanske, slovenačke i srpske policije uhapšeno je 79 osoba u nekoliko evropskih zemalja, a svi su navodno bili povezani sa, kako su pisali slovenački mediji, srpskim kraljem kokaina Šarićem.

Suđenje navodnom slovenačkom delu narko-kartela počelo je 10. maja 2011 godine. Uz Tošića na optuženičku klupu su seli i braća Mirzet i Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan, Suzana Remškar i Zdenka Kondić.

Suđenje ovoj grupi obeležile su mnoge komplikacije, a maratonski proces je nekoliko puta prekidan. Nakon što su prvooptuženi Tošić i ostali "balkanski ratnici" na ponovljenom suđenju dobili najviše zatvorske kazne, Vrhovni sud je prošle godine ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a taj postupak još nije okončan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike