Završeno razmatranje žalbi, sud odlučuje o Šaricevoj presudi za pranje novca: Branioci traže ponovno suđenje!

06.04.2022

16:03

0

Darko Šarić je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora

Završeno razmatranje žalbi, sud odlučuje o Šaricevoj presudi za pranje novca: Branioci traže ponovno suđenje!
darko šarić (1) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U Apelacionom sudu u Beogradu danas je okončan javni deo sednice za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina zatvora zbog optužbi za pranje novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

U nejavnom delu sednice koji je usledio, sudije većaju i glasaju o tome da li će presudu da potvrde u celosti, preinače, ukinu i nalože ponavljanje suđenja ili će da otvore pretres i izvedu ključne dokaze, a potom pravosnažno presude.

Prethodno su danas branioci osuđenih predstavili svoje i žalbe dok su Šarićevi branioci to učinili u ponedeljak.

Oni traže da se prvostepena presuda ukine i naloži novo suđenje ili da se preinči i svi optuženi oslobode od optužbi.

Prošle sedmice svoju žalbu je predstavilo i Tužilaštvo za organizovani kriminal kojom traži da se presuda preinači u pogledu kazni i da se svima kazne povećaju jer smatra da su osuđeni po starom, blažem krivičnom zakonu.

Osim pooštravanja kazni, tužilaštvo je žalbom tražilo i da bude osuđeno dvoje optuženih koji su oslobođeni prvostepenom presudom, kao i dvoje protiv kojim je optužba odbijena.

Presuda koja se razmatra je napisana na 1.200 strana.

Šarićeva odbrana je osporila na početku sednice sastav petočlanog sudskog veća i tražila izuzeće 4 od 5 suda, ali je taj zahtev odbijen odlukom predsednika Apelacionog suda.

Izuzeće je traženo jer su te sudije učestvovale u donošenju pravosnažne presude protiv Šarića u procesu koji se vodi za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike.

Ta pravosnažna presuda za kokain je ukinuta u maju prošle godine odlukom Vrhovnog kasacionog suda zbog nepropisno sastavljenog veća i vraćena je Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Ponovno odlučivanje počelo je pretresom pred novim sudskim većem Apelaiconog suda, u drugostepenom postupku nakon žalbi na presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.


Taj pretres se nastavlja 4. maja saslušanjem svedoka saradnika Draška Vukovića.

Presudom za pranje para koja se preispituje po žalbama, pored Šarića osuđen je i Nebojša Jestrović na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Šrtbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Supruga advokata Štrpca, Dubravka Šrtbac oslobođena je od optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za potstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina.

Proglašen je krivim jer je novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove, naveo je pored ostalog sudija Siniša Petrović izricćući presudu u julu 2020. godine, napominjući da je sve rađeno po prethodnom dogovoru i sa znanjem Šarića.

Sud je takođe naložio prvostepenom presudom oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to: privredno društvo "Mladi borac" Sonta, "Jedinstvo" Gajdoba,"Mitrosrem" Sremska Mitrovica, UTP "Putnik" ad Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" Preševo, "Danzo invest", imovina "AMC Zvezda" iz Pančeva - konkretno magacinski prostor u ulici Stevana Šupljikca broj 88 i pravo korišćenja prateće katastarske parcele broj 1976/4 KO Pančevo i tri stambena objekta u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice, na katastarskim parcelama broj 1415/3 i 1330/4, upisanim u popisnom listu broj 6806 KO Beograd 2.

Šarić u sud dolazi iz kućnog pritvora, pošto mu je pritvor ukinut 24. decembra 2021. godine, nakon sedam godina i devet meseci.

Prethodno je četiri i po godine bio u bekstvu, a vlasima se predao u martu 2014. godine.

Optuženi se u ovom slučjau terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Prema optužnici, prljav novac kriminalne grupe, koju je, 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo.

To su, kako smatra Specijalni sud, radili tako što su vršili konverziju i prenos imovine, investirajući prljav novac u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti na teritoriji Srbije, kao i finansiranjem poslovanja tako kupljenih i preuzetih preduzeća, a sve u cilju prevođenja prljavog novca u legalne tokove i prikrivanje njegovog nezakonitog porekla i stvarnog vlasništva.

U ovom procesu sud je postupao po više optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal koje su sukcesivno, u različitim vremenskim razmacima, dostavljane sudu i to tako da je poslednja od njih dostavljena 21. februara 2014. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike