U oglasima prodaju ekološku bombu: Otrovno motorno ulje nude za loženje, iako pravi ršum u plućima!

16.11.2021

07:30

0

Motorno ulje je opasan otpad koji mora biti uništen na veoma visokoj temperaturi, inače je kancerogen

U oglasima prodaju ekološku bombu: Otrovno motorno ulje nude za loženje, iako pravi ršum u plućima!
profimedia-0409796859 - Copyright Profimedia

Na jednom poznatom oglasnom portalu pre nekoliko dana osvanuo je oglas čoveka koji prodaje rabljeno motorno ulje, uprkos tome što je to protivzakonito. 

Naime, u oglasu piše da se radi o čistom rabljenom motornom ulju a prodavac nudi četiri puna bureta. Iako ne piše o koliko litara ulja se radi, na fotografiji se vide burići koji se obično koriste za odlaganje industrijskih tečnosti i zapremine su od 210 litara pa naviše. 

Tako se može zaključiti da se radi o količini od najmanje 840 litara, ali nije isključeno da ima i više od 1.000 litara.

Iako ne piše koja je svrha upotrebe, ovakva ulja se koriste za loženje u domaćinstvima iako su veoma kancerogena i opasna.

A njihova prodaja na ovakav način ne samo da nije legalna, već je i strogo kažnjiva. Tu informaciju potvrdili su nam i u Ministarstvu zaštite životne sredine.

- Otpadna ulja su sva mineralna ili sintetička ulja i maziva koja su neupotrebljiva za svrhu za koju su prvobitno bila namenjena. Korišćeno motorno ulje može da se predaje isključivo privrednim subjektima koji imaju dozvole za upravljanje otpadom izdate od strane nadležnih institucija. Takvo ulje se sme spaljivati samo u postrojenju za termički tretman otpada koje ima dozvolu za tu vrstu delatnosti - objašnjavaju u ministarstvu.

Međutim, vlasnici otpadnog ulja moraju zaključiti ugovor sa ovlašćenim licem koje će postaviti ambalažu za sakupljanje ove vrste otpada kod vlasnika. Naravno, čitav ovaj proces košta pa se može pretpostaviti da je vlasnicima opasnog ulja mnogo prihvatljivije da ovo ulje prodaju i tako ga se oslobode. Tome u prilog govori i činjenica da je ulje, uprkos količini, prodavano za svega 45 evra po buretu. Zanimljivo je da je ovaj oglas jako brzo uklonjen, a ostaje nejasno da li je vlasnik uspeo da proda ulje ili su oglašivači uklonili sporni oglas sa sajta.

Uglavnom, u ministarstvu kažu da je prodaja ovakvog ulja veoma kažnjiva.

- Novčane kazne za pravna lica koja nepropisno odlažu otpad i koja ne obezbede sprovođenje propisanih mera kojima se štiti životna sredina iznose od 1,5 do 3 miliona dinara - piše u odgovoru koje nam je ministarstvo dostavilo.

Printscreen Kupujem Prodajem
 

Dušan Vasiljević, međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine, kaže za 24sedam da u Srbiji postoji propis koji zabranjuje upotrebu otpadnih ulja u svrhu loženja.

- Takav opasan otpad se eliminiše na jako visokim temperaturama preko 1.300 stepeni i onda se izbegava generisanje opasnih materija koje su kancerogene. Ovakvo ulje mora da se skuplja na propisan način i onda se predaje ovlašćenim operaterima. Sve drugo je prekršaj po zakonu i rigorozno se kažnjava. Prodaja tog ulja je totalno suluda, a čak bi trebalo staviti i zabranu da se takve stvari neovlašćeno prodaju - kaže Vasiljević.

On poredi loženje na ovo ulje sa spaljivanjem iskorišćene gume.

- To je otrovno i nije stvar za igru. Ti otrovi su vrlo toksični i na kratke i na duge staze. A ova otpadna ulja u sebi sadrže razne druge sastojke i mogu svašta da zagade. Recimo, samo jedan mililitar ulja iz transformatora može da zagadi hiljade litara vode i ubije. Čak i u sirovom stanju ovakva ulja su jako toksična i opasna - objasnio je Vasiljević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike