Nelegalno paljenje otpada je veoma opasno: Problem koji je prisutan u svim većim gradovima Srbije

19.09.2020

11:56 >> 12:54

0

Autor: M. I.

Vatrogasci su samo u ovoj godini gasili 900 požara na deponijama i 1.500 požara na kontejnerima

Nelegalno paljenje otpada je veoma opasno: Problem koji je prisutan u svim većim gradovima Srbije
Copyright Printscreen/Youtube, Portal RomaNet

Interpol je objavio Izveštaj o novonastalim kriminalnim trendovima u kojem upozoravaju na porast nelegalne trgovine i tretmana otpada, ilegalnih požara i paljenja deponija. Sa stručnim agencijama u 194 zemlje Interpol je pokrenuo akciju kako bi se zaustavio zločin zagađenja. S tim problemima godina se suočavaju svi veći gradovi u Srbiji.

Kako prenosi RTS, Stanovnici Novog Beograda, Palilule i Čukarice već godinama protestuju zbog paljenja sekundarnih sirovina u nehigijenskim naseljima i zagađenog vazduha. Oni koji sakupljaju i pale otpad najviše su ugroženi.

Vatrogasci su samo u ovoj godini gasili 900 požara na deponijama i 1.500 požara na kontejnerima.

– To nekontrolisano sagorevanje je posebno opasno, jer ne može se predvideti tačno šta se sve može izdvojiti. To može biti lepeza hiljade toksičnih jedinjenja. Ekstremno toksičan i ekstremno kancoregeni agens koji ulaskom u atmosferu predstavlja rizik ne samo za one koji to rade nego i za stanovništvo – kaže Dragana Đorđević, rukovodilac Centra izvrsnosti za hemiju i inženjering životne sredine IHTM.

Komunalna policija organizovala je i celodnevna dežurstva.

– Ja vam mogu odgovorno reći stotinu puta smo izlazili i reagovali. Ako mi reagujemo na jednoj lokaciji oni se premeštaju na drugu, onda se umire dva, tri meseca onda ponovo krenu. Mora da se zabrani otpadima da otkupljuju žice dobijene spaljivanjem – ističe Srđan Kolarić, predsednik Opštine Čukarica.

Osim što zagađuju, divlje spalionice ugrožavaju posao legalnih firmi koje isti otpad recikliraju na bezbedan način.

– Nemaju nikakve troškove u smislu da su uložili u postrojenja, zaposlene, da plaćaju porez, samim tim čine nelojalnu konkurenciju firmama koje legalno posluju – naglašava Suzana Obradović iz Udruženja reciklera Srbije.

Spaljuju se vrlo često kradeni kablovi, a da bi došli do njih lopovi znaju da naprave i hiljadu puta veću štetu nego što zarade prodajom pretopljenog metala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike