Srbija može da bude mirna: Zemljotres u Kraljevu i Nišu, Novi Sad se borio sa hemijskom havarijom - uspešna akcija naših spasilaca

05.11.2021

08:57

0

Autor: 24sedam

Na više od 50 lokacija održana je taktička vežba sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji "Sistem 2021"

Srbija može da bude mirna: Zemljotres u Kraljevu i Nišu, Novi Sad se borio sa hemijskom havarijom - uspešna akcija naših spasilaca
vezba sistem foto mup - Copyright Foto:MUP

​Operativno-taktička vežba "Sistem 2021" danas je održana na 50 lokacija širom Srbije, a učestvovalo je oko 8.000 ljudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Kragujevac – spasavanje nakon razornog zemljotresa

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevca pukovnik Nenad Milošević opisao je vežbu koja se održava u Kragujevcu. Scenario je spasavanje nakon razornog zemljotresa jačine sedam jedinica Rihtereove skale.

Posle zemljotresa došlo je do obrušavanja dela fabričkog objekata zbog čega je upućen tim za spasavanje i evakuaciju zaposlenih radnika.

Prinstcreen/RTS
 

Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina traži zatrpane i povređene osobe. Koristi se oprema za razbijanje zida i armaturnih blokova kako bi se došlo do zatrpanih radnika, dok ekipe Hitne pomoći ukazuju povređenima pomoć na licu mesta i odvoze ih do bolnica. 

Vatrogasno-spacilačka brigada angažovana je i na gašenju požara koji je izbio na nadzemnom rezervoaru prilikom pucanja cevi pri istakanju nafte iz cisterne na benzijskoj stanici.

 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Reporteri 24sedam uputili su se u Rumu, tačnije u "Jacob Becker" d.o.o. gde se izvodi vežba. U krugu tog preduzeća demonstrirano je šta se preduzima kada usled nepažnje pri manipulaciji opasnim i štetnim materijama dođe do izlivanja otrovnog gasa koji isparava i kako se obavlja evakuacije zaposlenih i ugroženih građana iz stambenih zgrada koje se graniče sa prostorom pomenutog preduzeća.

Naša ekipa prisustvovala je toj evakuaciji stanovništva u okviru vežbe "Sistem 2021".

 

Printscreen/RTS
 

 

U Novom Sadu pak organizovana je taktičko-tehnološka vežba u NIS-u, gde su podsetili na snažnu eksploziju i požar u rafineriji, kada je bila proglašena vanredna situacija u jednom delu grada.

A kako je izgledala akcija spasavanja prilikom nesreće u saobraćaju, prikazano je u Boru. Gorska služba spasavanja bila je na terenu i uz pomoć specijalnih nosila evakuisala povređene osobe.

Kraljevo – borba sa poplavama

U Kraljevu je prikazana borba sa poplavama. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović kaže da je usled obilnih padavina došlo do naglog porasta vodostaja reke Ibar i ugrožavanja stanovništva.

Radi se evakuacija ugroženog stanovništa, kao i prebacivanje građana na drugi deo obale i transport do centra za zbrinjavanje.

Vrši se i pretraga za nestalim osobama pomoću termovizijskih kamera, nakon čega ih spasioci pronalaze i pružaju im pomoć.

Postavljaju se i mobilne brane za odbranu od poplave i vrši se prepumpavanje poplavljenog dela, kao i postavljanje mobilne brane za prihvat naftne mrlje kako ne bi došlo do ugrožavanja vodosnabdevanje. Rade se i uzorkovanje vode i analiza vode za piće.

Gradonačelnik Kraljeva i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva Predrag Terzić ističe da je u Kraljevu proglašavana vanredna situacija poslednjih godina nekoliko puta i da nije prvi put da se bore protiv poplava.

- Novo je to što imamo dronove i tako možemo da vidimo u realnom trenutku kako se odvija situacija, a veliki je značaj i postojanje termovizijskih kamera, kako bismo što pre došli do ugroženih - naveo Terzić.

U Vranju je organizovana akcija spasavanja ribolovaca koji su imali nesreću u čamcu na jezeru. Jedinica civilne zaštite je reagovala blagovremeno, a potom je prikazana i akcija pomoći prilikom požara, što je bio podsetnik na onaj od pre dve godine, koji je izbio u blizini granice sa Kosovom i Metohijom.

Simulacija hemijskog udesa prikazana je u Kruševcu, Usled kvara, tada je došlo do havarije sa hlorom, a vatrogasne ekipe i Gorska služba su intervenisali. 

Printscreen/RTS
 

 

Reka je oduvek predstavljala problem Sremskoj Mitrovici prilikom kiša, te je sada odrađena i simulacija poplava iz 2014. godine. Istaknuto je još jednom da onog trenutka kada dođe do porasta vodostaja, stanovništvo mora da se evakuiše.

Niš – spasavanje nakon zemljotresa jačine 6,2 jedinice Rihtera

U Nišu je prikazan scenario u slučaju zemljotresa 15 kilometara severno od tog grada jačine 6,2 jedinice Rihterove skale.

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović kaže da na osam lokacija imaju aktivnosti.

Na tri tačke evakuišu se građani, studenti i obavlja se preventivna evakuacuja radnika iz radne zone "Sever".

Spasavaju se građani iz ruševina, vrši tehnička intervencija sprečavanja curenja gasa u skladištu tečnog naftnog gasa i gašenje požara u skladištu u industrijskoj zoni.

Pored toga, gasi se i požar na avionu koji je promašio pistu.

Leskovcu je prikazana akcija gašenja požara na visini, sa povređenim licima. 

Printscreen/RTS
 

 

 

U selu Temska, kod Pirota, prikazana je akcija prilikom spasavanja na reci. Simulacija je organizovana sa ugroženom decom, kao i licima koja se nalaze u samom koritu reke. U ovoj akciji učestovovao je veliki broj spasilaca iz raznih sektora.

Loznica - simulacija prekogranične saradnje na Drini

Kod Loznice na Drini je održan jedini deo vežbe "Sisten 2021" gde je mogla da se vidi prekogranična saradnja u zajedničkoj akciji spasavanja u vodi i sa obale u kojoj su učestvovali pripadnici sektora za vanredne situacije, MIP-a, Žandarmerije, helikopterske jedinice MUP-a, Crvenog krsta Srbije i Republike Srpske, kao i Uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske uz sadejstvo Ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Printscreen/RTS
 

 

Vežba je prikazala spremnost svih službi u situaciji poplava na Drini i njihovu sposobnost da evakuišu stanovništvo sa jedne na drugu obalu, ali i da spasu ljude koji su se našli zarobljeni u bujici.

Tom prilikom korišćeni su i motorni čamci, helikopteri. kao i bespilotne letilice.

Vremenski uslovi u Loznici tokom vežbe bili su slični onim prilikom elementarnih nepogoda. što je izvođenje vežbe učinilo još realnijom.

Printscreen/RTS
 

 

Vulin: Vežba uspela, pokazali smo da Srbija može da bude mirna i sigurna

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da mu je velika čast i zadovoljstvo što može da kaže da je vežba "Sistem 2021" uspela.

- Osam hiljada ljudi je pokazalo koliko smo efikasni i sposobni i da Srbija može da bude mirna i sigurna, jer ima ko da brine o njoj čak i u trenucima najvećih katastrofa - rekao je Vulin.

Ukazao je da su na 50 lokacija vežbali realne uslove i situacije i pokazali, prema izveštajima koje je dobio, da je sve prošlo baš kako treba, niko nije povređen i svi planovi su ispunjeni u potpunosti.

- Predsednik Aleksandar Vučić mi je pre godina dana naredio da organizujem upravo ovakvu vežbu gde ćemo videti kako svi zajedno funkcionišemo i kako svi delovi našeg društva koji mogu da zaštite naše građane mogu i treba zajedno da rade - naveo je ministar.

- Sa nama su i naša braća iz Republike Srpske, predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, ja im zahvaljujem što su uzeli učešće u našoj vežbi, ali i što su pokazali da između Srba ne može i ne treba da bude granica, a da smo posebno tu jedni za druge kada god treba i gde god treba.

- Vežbu ocenjujem sa vrlo dobro. Zahvaljujem svima i ovim je vežba završena - poručio je Vulin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike