Vežba "Sistem 2021": Evakuišu se građani u Rumi zbog izlivanja gasa, pogledajte zbrinjavanje povređenih (FOTO/VIDEO)

05.11.2021

10:08

0

U vežbi "Sistem 2021" građani iz kuća u blizini fabrike gde se "izlio" gas evakuisani su iz svojih kuća

Vežba "Sistem 2021": Evakuišu se građani u Rumi zbog izlivanja gasa, pogledajte zbrinjavanje povređenih (FOTO/VIDEO)
satori vezba sistem 2021 Ruma foto kaca (16 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Reporteri 24sedam prisustvovali su evakuaciji stanovništva u okviru vežbe "Sistem 2021" nakon simulacije izlivanja materija u obližnjoj fabrici. 

Naime, usled nepažnje pri manipulaciji opasnim i štetnim materijama, u krugu preduzeća "Jacob Becker", došlo do izlivanja otrovnog gasa koji isparava, te se obavlja evakuacije zaposlenih i ugroženih građana iz stambenih zgrada koje se graniče sa prostorom pomenutog preduzeća.

- Vatrogasno-spasilačke jedinice su angažovane na evakuaciji zaposlenih i zbrinjavanju povređenih radnika, kao i na saniranju opasnih materija - rekao je za 24sedam komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Živoslav Ivković.

Nakon što je izvršeno čišćenje gasa i evakuacija radnika, istovremeno se odigrala i evakuacija građana iz obližnjih kuća koji su odmah zbrinuti u šatoru Crvenog krsta.

Pripadnici civilne zaštite Opštine Ruma pomogli su Crvenom krstu u montiranju šatora, a tako i u evakuaciji stanovništa i prebacivanju na bezbednu lokaciju u SC Ruma.

Povređeno stanovništvo je uspešno evakuisano i zbrinuto u privremenom centru sportske hale u Rumi.

 

 

Srbija prvi put u tom obimu i formatu proverava kako bi se reagovalo na situaciju prave katastrofe koja bi se dešavala na čitavoj teritoriji zemlje. 

 

Vežba, koja će po prvi put, od vremena bivše SFRJ, biti izvedena u ovakvim razmerama i formatu istovremeno će se održati na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji.

 

U vežbi učestvuje oko 8.000 ljudi, pripadnika Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, jedinice lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike