Pooštrene mere: Kovid propusnice dva sata duže, ne važe samo u ugostiteljskim objektima

04.11.2021

16:38

0

Nove mere počeće sa primenom 8. novembra

Pooštrene mere: Kovid propusnice dva sata duže, ne važe samo u ugostiteljskim objektima
profimedia-0624796738 - Copyright Profimedia

Danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a jedna od glavnih tema bila je odluka o kovid propusnicama.

Naime, odlučeno je da sada kovid propusnice važe od 20 sati, za razliku od prethodne nedelje, kada ste bez sertifikata mogli u ugostiteljske objekte do 22 sata.

- Mere koje smo doneli, videli smo da je uvođenje kovid propusnica imalo značajnog efekta na povećanje vakcinacije, odlučili smo da proširimo vremenski period od 20 časova s tim što će svi objekti moći da rade 24 sata. Meru smo proširili i na kockarnice i to je to što se tiče novih epidemiijskih mera - kaže Kisić Tepavčević. Ona je potvrdila da je školski raspust produžen i da će trajati od 8. do 12. novembra, te dodala da će nove mere početi sa primenom 8. novembra.

Kisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

- Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije - navela je Kisić Tepavčević.

- Videli smo da kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije u skladu sa tim rešili od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da radi 24 sata.

Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, uz striktne kontrole.

Na sednici Kriznog štaba usvojen je predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra do petka, 12. novembra, sa vikendima to je ukupno devet dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

- Od 8. novembra do 12. trajaće produženi jesenji raspust za đake - saopštila je ministarka nakon sednice.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, ranije danas je izjavio da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali i ocenio da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

Prvobitno su kovid propusnice u Srbiji uvedene od subote, 23. oktobra, a važile su za sve ugostiteljske objekte, nakon 22 sata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike