Ministarka Vujović u Trsteniku: Očistićemo istorijski otpad do nultog stanja (FOTO)

15.10.2021

16:14

0

Ministarka Irena Vujović izjavila da će sve lokacije sa starim industrijskim otpadom biti očišćene u potpunosti

Ministarka Vujović u Trsteniku: Očistićemo istorijski otpad do nultog stanja (FOTO)
Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas preduzeće za tehnološko-metaluršku obradu "PPT-TMO AD", jednu od jedinica nekadašnje "Prve Petoletke" u Trsteniku, iz čijih hala će biti uklonjeno više od 1.200 tona istorijskog opasnog otpada, zaostalog iz proizvodnje.

- "PPT-TMO" je prioritet među Petoletkinim jedinicama, jer se na ovoj lokaciji nalazi najveća količina istorijskog otpada. Takav otpad je ozbiljna pretnja životnoj sredini i zdravlju građana, a za razliku od ranijeg perioda kada se uklanjao samo parcijalno, mi danas čistimo kompletne lokacije do nultog stanja – rekla je Vujović, nakon obilaska fabrike sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Istorijski otpad je opasan industrijski otpad koji je nastao u preduzećima u stečaju ili restrukturiranju, mahom tokom 2000-tih godina.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Vujović je naglasila da je, u okviru kompleksa „Prve Petoletke“, u planu uklanjanje istorijskog otpada i iz drugih jedinca, poput PPT – Kočna tehnika, Cilindri, Hidraulika i Zaptivke.

- Nastavićemo uz nadzor inspekcije da čistimo lokacije širom Srbije i time ćemo zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu. Ovo je važan posao za budućnost, a država je po prvi put odlučna da ukloni sav taj otpad do nultog stanja, što je i jedan od prioriteta ministarstva koje vodim – poručila je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarka je obišla i početak radova na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije u Osaonici, na kojoj je više od 30 godina nepravilno odlagan otpad.

- U ovoj fazi će biti sanirano dve trećine tela deponije, dok će na preostalom deponijskom prostoru biti urađena sanitarna kaseta kako bi se otpad propisno odlagao, dok se ne steknu uslovi da se Trstenik priključi regionalnoj deponiji u Kraljevu. Za ovu namenu iz budžeta Ministarstva ove godine smo izdvojili 66 miliona dinara - rekla je Vujović.

Vujovićeva počasni građanin Trstenika

Ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović danas je uručeno priznanje "Počasni građanin opštine Trstenik" za izuzetan doprinos zaštiti životne sredine u ovoj lokalnoj samoupravi. Priznanje je dodeljeno u sklopu svečanosti povodom obeležavanja Dana oslobođenja Trstenika i Dana opštine. Ministarka Vujović je zahvalila predsednici opštine Mileni Turk i svim građanima, ističući da je velika čast biti počasna građanka opštine divnih ljudi i vrednih domaćina.

- Ponosna sam što je, nakon svih uspeha na ekonomskom planu koje smo prethodnih godina postigli, pored fabrika i novih radnih mesta, novih puteva, pruga, škola, vrtića i zdravstvenih objekata, sada izgradnja zelene infrastrukture visoko na lestivici prioriteta – rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da će se izgradnjom modernog Centra za upravljanje otpadom u Kraljevu deponija u Osaonici moći u potpunosti da se zatvori.

- Mi danas radimo ono što niko pre nas 30 i više godina nije radio i već možemo da vidimo prve rezultate. Tokom ove godine rešili smo problem deponije Stanjevine u Prijepolju koja je sanirana i rekultivisana, saniramo deponiju Prelići u Čačku, a pored Trstenika, odvojena su sredstva i za nesanitarne deponije u Bečeju i Bogatiću. Krajnji cilj je da se kroz izgradnju zelene infrastrukture, regionalnih i reciklažnih centara, na čemu uveliko radimo, otpad u Srbiji tretira po najvišim standardima – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Prema njenim rečima, izuzetno je važno da se u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji realizuju zeleni projekti, a pohvalno je, kako dodaje, što mnoge i same odvajaju sredstva za zelene projekte.

- Pozivam lokalne samouprave da nastave da prate konkurse i više koriste podršku Ministarstva. Opština Trstenik je ove godine dobila sredstva na javnom konkursu za projekat pošumljavanja, a rezultat toga je hiljadu novih sadnica na teritoriji opštine. Čestitam predsednici Mileni Turk i njenom timu što su kandidovali kvalitetne projekte čija realizacija doprinosi kvalitetnijem životu građana – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Povodom Dana opštine Trstenik, ministarka Vujović je zajedno sa predsednicom opštine posadila i nove sadnice u parku ispred zgrade opštine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.