Tražićemo zatvaranje na 10 dana! Dr Kon uoči sednice Kriznog štaba

18.10.2021

07:56

0

Autor: J. S. J.

Biće novi sastanak Štaba i ja se iskreno nadam da će doći do nekog pomeranja, kaže dr Predrag Kon, član Kriznog štaba

Tražićemo zatvaranje na 10 dana! Dr Kon uoči sednice Kriznog štaba
Copyright printscreen

Zbog trenutne epidemiološke situacije, ali i imunizacije, gde se ne vidi poboljšanje, dr Predrag Kon kaže da se nada da će se na predstojećem sastanku Kriznog štaba razmotriti nove odluke.

- Biće novi sastanak Štaba i ja se iskreno nadam da će doći do nekog pomeranja. Ne može doći do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba, jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna - objašnjava dr Kon.

On navodi da je trajni izlaz iz ove situacije vakcinacija.

Predlaže zatvaranje, da samo osnovno da radi

Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović
 

 

Stav koji će zastupati medicinski deo Štaba je zatvaranje na deset dana.

- Podrazumeva se da treba da budu restriktivne mere, u smislu smanjenja kontakata, što bi podrazumevalo skraćenje radnog vremena. Da bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno i da zatvaranje traje deset dana - kaže dr Kon, a prenosi "Blic".

On navodi da je to traženo i na prethodnoj sednici, kao i da se maksimizira kontrola sprovođenja mera, uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Dr Kon navodi da će takođe biti traženo i da se javno okupljanje smanji na pet osoba.

On naglašava da je traženo sve ono što bi sprečilo masovna zaražavanja koja se dešavaju. Kako kaže, tada bi se rezultati videli brzo, ali naglašava i da je skeptičan da će ovakve mere biti usvojene.

O kovid propusnicama


- Verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno da počne da se uvodi, videćemo samo kako - kaže on.

Kaže da argumente koji nisu vezani za lekare ne želi da komentariše.

- Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 zaraženih dnevno, a taj broj je u jednom trenutku otišao i na 8.000. To se nikada do sada nije desilo. Situacija je takva da nema mesta u bolnicama i da se čeka na krevet dosta sati - kaže dr Kon.

On je takođe naveo da ulazimo u period hladnog vremena, koje je pogodno za respiratorne viruse, a uz to dolazi i vreme slava, tako da bez ozbiljnih mera ne možemo da očekujemo da se ovo zaustavi.

On kaže da je broj umrlih daleko veći nego onaj što se registruje. Kako kaže, broj umrlih u Srbiji je isti kao u drugim delovima sveta.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike