Korona odnela živote četiri trudnice ovog meseca! Da li je virus mutirao u srpski soj?

13.10.2021

06:30

0

Stručnjaci ne isključuju mogućnost da je korona mutirala u našoj zemlji, zbog čega sve više trudnica umire zbog virusa

Korona odnela živote četiri trudnice ovog meseca! Da li je virus mutirao u srpski soj?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Proteklih dana koronavirus odneo je nekoliko života trudnica u Srbiji, a poslednji slučaj desio se pre tri dana, kada je preminula D. J. koja je imala samo 26 godina.

Nažalost, ona je četvrta trudnica kojoj je korona odnela život, i to od početka ovog meseca.

Doktor Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma", izjavio je da je neverovatno koliko trudnica i porodilja umire od kovida u poslednje vreme.

- I njoj su savetovali da se ne vakciniše u trudnoći. Nemamo objašnjenje zašto se to dešava, samo savet da slušaju preporuke srpskog, evropskog i svetskog udruženja ginekologa i da se vakcinišu - izjavio je on za medije.

Iako se ne zna zbog čega su trudnice postale ugrožena grupa, virusolog Ana Gligić kaže za 24sedam da je očigledno da je koronavirus naglo mutirao.

- Verovatno se nešto promenilo u njemu, jer to nije isti virus koji je bio prisutan pre dva meseca. Očigledno se nešto sa virusom dešava. Ima osam mutacija, a nije isključeno da virus može da mutira i u Srbiji - zaključila je Gligićeva.

S druge strane, epidemiolog Zoran Radovanović kaže da nije začuđen.

- Sve veći broj trudnica koje umiru od kovida nije iznenađujući, jer one nisu vakcinisane, a odgovornost je na lekarima koji su odbili da ih vakcinišu. Kod trudnica je veća verovatnoća da će bolest loše da se završi. Smatram da bi i trudnice i dojilje trebalo da se vakcinišu, a naša struka njihovu imunizaciju preporučuje posle trećeg meseca. Svakako, imunizacija je korisna i za odojče koje preko mleka dobija antitela - kaže on.

Radovanović dodaje da je veliki problem i u konzervativnim lekarima.

- Vakcinacija je jedino razumno rešenje za sprečavanje fatalnog ishoda trudnica, ali, nažalost, mnogi naši lekari su konzervativni, te odbijaju da vakcinišu žene koje planiraju da zatrudne ili su već trudne - objasnio je Radovanović.

Trudnice koje su preminule ovog meseca:

6. oktobra trudnica Jovana Petrović (20) iz Knjaževca preminula u UKC Niš u četvrtom mesecu trudnoće, nosila je blizance.

8. oktobra porodilja Ana P. (36) iz Vrnjačke Banje preminula je u UKC Kragujevac, prethodno je hitnim carskim rezom rodila bebu u osmom mesecu trudnoće.

10. oktobra porodilja S. I. iz okoline Aranđelovca preminula je u KBC "Dragiša Mišović", prethodno je rodila zdravog dečaka.

10. oktobra porodilja D. J. preminula je posle teške borbe za život. Ona je u teškom stanju, sa obostranom upalom pluća, primljena u jedinicu intenzivne nege bolnice na Karaburmi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike