Direktorka škole i ministar prosvete se oglasili nakon brutalne tuče vršnjaka u Mitrovici: Poznati dalji koraci

07.10.2021

07:21

1

Autor: A. S.

Škola je preduzela neophodne korake, u skladu sa zakonom i pravilnikom o postupanju u slučaju nasilja

Direktorka škole i ministar prosvete se oglasili nakon brutalne tuče vršnjaka u Mitrovici: Poznati dalji koraci
Ilustracija - Copyright Profmedia

Novi slučaj vršnjačkog nasilja juče je potresao javnost. 

Naime, u OŠ "Sveti Sava" u Sremskoj Mitrovici, jedan trinaestogodišnjak, učenik osmog razreda najpre je pretukao jednog vršnjaka ispred prodavnice u neposrednoj blizini škole tokom velikog odmora u poslepodnevnoj smeni, da bi potom još dvojicu tukao u hodniku škole, pred kamerama.
O celom slučaju obavešten je MUP, nadležno tužilaštvo, i Ministarstvo prosvete.

Dragana Sretenović, direktorka OŠ "Sveti Sava" u Sremskoj Mitrovici je potvrdila da se ovaj incident desio i navela da je povodom tog slučaja škola preduzela neophodne korake, u skladu sa zakonom i pravilnikom o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

- Obavešteno je Ministarstvo prosvete preko nadležne školske uprave u Novom Sadu, PU u Sremskoj Mitrovici, odnosno školski policajac, a odmah nakon incidenta stručna služba škole i odeljenski starešina obavili su razgovore sa učenicima u svrhu prikupljanja relevantnih činjenica. Zatim je zakazan sastanak tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije - navodi ona i dodaje:

- Na sastanku tima za zaštitu procenjen je nivo nasilja i utvrđeni su dalji koraci: pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka, plan zaštite za sve učenike, pojačan vaspitni rad u odeljenju i pojedinačno. Na nivou ustanove planirane su i aktivnosti u vezi s prevencijom vršnjačkog nasilja.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su da su obavešteni o vršnjačkom nasilju u Sremskoj Mitrovici

Resorni ministar Branko Ružić je još jednom ponovio da "najoštrije osuđuje svaki vid nasilja".

- Veoma sam zabrinut zbog slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se u proteklom periodu dogodili u školama. Ministarstvo prosvete će zbog toga intenzivirati preventivne aktivnosti i preko školskih uprava inicirati saradnju s lokalnom zajednicom, centrima za socijalni rad i MUP - rekao je ministar i dodao da će ove sedmice u Smederevskoj Palanci početi sastanci s roditeljima o vršnjačkom nasilju i ulozi škole, porodice i institucija socijalne zaštite i policije u prevenciji svih oblika nasilja, prenosi Kurir.

- Važno je istaći da je u zaštiti i prevenciji od vršnjačkog nasilja neophodna podrška i delovanje svih činilaca društva, kao i da svi prepoznaju značaj vaspitnog rada, uz poseban akcenat na nenasilnu komunikaciju, mirno rešavanje konflikata i neprihvatanje nasilja kao oblika ponašanja. Neophodno je da svi akteri, uključujući i porodicu, daju konstruktivan doprinos u stvaranju bezbedne i podsticajne sredine za život i razvoj dece - rekao je Ružić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike