"2,5 miliona koraka za Vanju": Stanovnici Resnika uz svoju komšinicu

18.09.2021

14:32 >> 15:07

0

Autor: M.P.

Za malenu Vanju Malović prikupljeno je tek 9 odsto potrebnih sredstava, a vremena je sve manje

"2,5 miliona koraka za Vanju": Stanovnici Resnika uz svoju komšinicu
Printscreen/Društvene mreže - Copyright Printscreen/Društvene mreže

Stanovnici Resnika organizovali su danas simboličnu šetnju “2,5 miliona koraka za Vanju”, kojoj se pridružilo preko 1.000 sugrađana kako bi pomogli svojoj komšinici Vanji Malović da pobedi opaku bolest SMA (spinalnu mišićnu atrofiju) tip 1.

Njoj je potrebno 2,5 miliona evra kako bi mogla da primi najskuplji lek na svetu Zolgesma. Prikupljeno je samo 9 odsto potrebnih novčanih sredstava, a vremena je sve manje.

Pročitajte još:

– Kada smo saznali za borbu koju vode Pavle i Milica, malo je reći da nas je sve u Resniku to dirnulo, ali čim smo se pribrali pokrenulo nas je na akciju. Znamo ih ovde kao dobru porodicu, sjajne ljude, komšije i prijatelje i nismo mogli da sedimo skrštenih ruku. Vanjina borba je ujedinila ceo Resnik, pa smo pokušali da pesmom, igrom, bazarom, pokušamo da pozovemo i druge da se što pre priključe i pomognu. Obaveza svih nas je da pokažemo solidarnost i humanost u ovakvim slučajevima – rekla je Irena Marić, jedna od brojnih organizatora ovog događaja.

Podrška komšija i prijatelja iz Resnika dirnula je Vanjine roditelje Pavla i Milicu. Malena Vanja nije mogla da bude na skupu, jer je posebno bitno da se čuva respiratornih infekcija.

– Teško je objasniti koliko nam ovo znači, skupilo se toliko ljudi zbog Vanje, zbog nas. Znam da Resnik sam ne može da prikupi dovoljan iznos za Vanjino lečenje i da nam je potrebna mnogo šira podrška, ali ovo što rade… Stvarno su nam dotakli srca i vratili veru u ljude. Nadam se da će i dalje biti uz Vanju –  rekla je Vanjina mama Milica za Blic.

Foto: Prinscreen Budi Human

Lek za SMA, pod nazivom Zolgesma, u upotrebi je od 2019. godine, a već ga je primilo nekoliko mališana iz Srbije koji su do njega došli uz pomoć humanih ljudi.

Pročitajte još:

Sve podatke i način na koji možete pomoći malenoj Vanji možete naći na ovom linku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike