Krizni štab doneo važnu odluku vezanu za domove za stare!

29.01.2021

11:56 >> 12:15

0

Odluka je doneta na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članice tog štaba prof. dr Darije Kisić Tepavčević

Krizni štab doneo važnu odluku vezanu za domove za stare!
Copyright Profimedia

Korisnicima ustanova za smeštaj starih lica koji su prošli kompletnu proceduru vakcinacije biće omogućene posete u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Tu odluku doneo je Krizni štab za suzbijanje širenja korona virusa na današnjoj sednici, na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članice tog štaba prof. dr Darije Kisić Tepavčević.

Takva odluka doneta je na osnovu evidentnog smanjenja broja obolelih u populaciji Republike Srbije u poslednjim nedeljama i nakon sprovođenja vakcinacije korisnika domova za stara lica, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socjana i boračka pitanja.

Uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se dobila dozvola za posetu su da u poslednjih 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva Kovid 19 infekcije kod korisnika i zaposlenih, da je korisnik kome se dozvoljava poseta kompletno vakcinisan, da je od poslednje doze prošlo najmanje sedam dana, kao i striktno poštovanje opštih preventivnih mera.

Ukoliko je u prethodnom periodu u određenoj ustanovi prijavljena infekcija, uslov da se omoguće posete je odjavljivanje epidemije, a za to je potrebno da prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period od poslednjeg prijavljenog slučaja (28 dana).

Jedna od glavnih epidemioloških mera zaštite korisnika domova za stara lica od bolesti Kovid 19 i u Srbiji i u svetu, koja se pokazala kao efikasna, bila je ograničenje poseta.

Pročitajte još

Ministarka Kisić Tepavčević zahvalila se korisnicima domova za stare na pokazanom razumevanju i strpljenju za preduzete mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona, a zaposlenima na požrtvovanom i predanom radu u zaštiti zdravlja naših najstarijih sugrađana.

Inače, na današnjoj sednici je jednoglasno odlučeno da nema nikakvih popuštanja ostalih mera.

Na dnevnom redu, osim analize aktuelne epidemiološke situacije, bilo je reči i o tome kako teče vakcinacija.

– Do ovog momenta vakcinisano je više od 415.000 ljudi. Izuzetno je velika zainteresovanost građana, i to je svetlost na kraju tunela o kojem pričamo – rekla je dr Kisić.

Od samog početka sprovođenja vakcinacije korisnici gerontoloških centara bili su prioritet, a dr Kisić je rekla da je do ovog momenta njih oko 6.500 primilo vakcinu.

Vakcinacija u Srbiji je počela 24. decembra, a prvi su vakcinu primili premijerka Ana Brnabić, dr Predrag Kon i ministarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Potom su vakcinisane prioritetne grupe – stariji u domovima za stare, zdravstveni radnici, a od prošle nedelje je počela i masovna vakcinacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike