NORBS: Srbija dobija registar retkih bolesti

21.02.2021

10:09 >> 10:15

0

Autor: R.M.

Procenjuje se da od retkih bolesti boluje između 300.000 i 500.000 građana

NORBS: Srbija dobija registar retkih bolesti
Copyright AP Photo/Armando Franca

Retke bolesti, od kojih u Srbiji, prema procenama, boluje između 300.000 i 500.000 građana, ulaze u pravne propise i Srbija će dobiti registar retkih bolesti, rekla je jutros Andrea Nenadić iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS).

Kako je kazala, važno je što konačno definicija retkih bolesti ulazi u pravne propise i što je ove godine opredeljeno najviše novca za obolele iz budžeta države.

-Ova godina predstavlja celokupan uspeh naših prethodnih zalaganja. Definicija retkih bolesti konačno ulazi u Zakon o zdravstvenom osiguranju. Znaćemo šta su retke bolesti, tačnije bolesti koje se javljaju kod manje od pet ljudi na 10.000 stanovnika i koliki je tačno broj onih koji boluju od retkih bolesti – istakla je Nenadić za RTS.

Dodala da će nakon “ulaska u Zakon” moći da se planiraju finansijska sredstva i ulaganja. Prema njenim rečima, lečenje nije trošak već ulaganje u bolje i funkcionalnije društvo, pa tako pozdravlja veliko povećanje koje je prisutno u budžetu Srbije za lečenje retkih bolesti.

Navodi se da se od 2012. godine, kada je opredeljeno 120 miliona dinara iz budžeta za lečenje retkih bolesti, došlo do tri milijarde dinara 2021. godine.

Pročitajte još:
– Povećanje jeste veliko ali naša iskustva pak govore da to nije dovoljno. Nećemo prestati sa zalaganjem dok svi oboleli ne budu imali adekvatno lečenje. Ne zaboravimo da za 95 odsto oboljenja u ”retkim bolestima” ne postoje lekovi i stoga je važno da tu budu na raspolaganju pomagala, rehabilitacije iz sistema socijalne zaštite itd. – navodi ona.

Povodom onlajn kampanje “Pokloni retkima”, koja je pokrenuta od NORBS-a u mesecu februaru, posvećenom obolelima od retkih bolesti, kaže da je ideja da “svako podeli sa obolelima neku veštinu i talenat”.

-Pozivam kolege da se pridruže, ja sam kao psihoterapeutkinja podelila predavanje i besplatnu seansu – zaključila je Nenadić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike