"Mališanima iz Suvog Dola će scene nasilja koje su pretrpeli od socijalnih radnika ostati duboko zarivene u svesti i pratiće ih dugo"

23.03.2021

20:00 >> 16:22

0

Kako će poslednji slučaj oduzimanja dece iz porodice u selu kraj Blaca, a koji je digao Srbiju na noge, uticati na decu koja su ga preživela, objašnjavaju s

"Mališanima iz Suvog Dola će scene nasilja koje su pretrpeli od socijalnih radnika ostati duboko zarivene u svesti i pratiće ih dugo"
Copyright Foto: Printskrin/Fejsbuk/Dejan Milošević

U pitanju su deca i njihova sudbina! Tema je sama po sebi osetljiva. U konkretnom slučaju, mališani, koje su radnice Centra za socijalni rad iz Blaca pokušale da odvoje od bake, pretrpeli su stresno i nepovoljno iskustvo koje će im ostati duboko zariveno u svesti i pratiće ih dugo. To kasnije može dovesti i do mnogo krupnijih problema, kao što su strah od napuštanja, ali i vezivanja.

Ovako za “24sedam” komentariše poslednji slučaj oduzimanja dece u Suvom Dolu, koji je uzdrmao Srbiju, pedagog i defektolog Petar Vladetić.

Da stvar bude gora, ovoga puta su to, na izrazito nasilan način, pokušale da urade dve radnice iz Centra za socijalni rad u Blacu, kada su, prema rečima nepokretne bake Ljiljane Dačević (58), došli, “razbili vrata, upali u kuću, nju u kolicima odgurivali”, a decu – trinaestogodišnjeg dečaka i desetogodišnju devojčicu “vukli na silu”. Zbog jačine stiska, dečak je zadobio masnice po rukama, a zbog pretrpljenog stresa, zakazan mu je pregled i kod psihijatra. Ipak, deca su ostala sa bakom, ali i sad, dok čitate ovaj tekst, ona strahuju od svakog zvuka automobila, koji promiče mimo njihove kapije, ali i zvona na vratima.

Deca bez roditelja

– Treba imati na umu da su ova deca ostala bez roditelja ili je u pitanju loš materijalni status, pa je logičan strah da ne ostanu sami – nastavlja Vladetić.

Prema njegovim rečima, verovatno su i sada radnice Centra smatrale da bi ta deca trebalo da pređu u neku hraniteljsku porodicu zbog boljih uslova za život.

24sedam/Twitter☠️Pavle Bihali – Pokret Levijatan☠🤚🏻🇷🇸@pavlebihali

– Ti hranitelji bi za dvoje dece dobijali mesečno između 70 i 100.000 dinara, a imali bi i određene posebne naknade.  Ako bi se polovina tog iznosa preusmerila na porodicu u kojoj su deca rođena, onda bi imali za sasvim pristojan život. Siromaštvo ne sme da bude razlog za odvajanje dece od roditelja ili baka i deka – smatra Vladetić.

Scene nasilja nad decom iz Suvog Dola ne bi ni dospele u javnost da ih nije snimio, 5. marta, Dejan Marković Milošević, humanitarac iz Kuršumlije, koji je prethodno prikupljao novčana sredstva za ovu porodicu, ne bi li im pomogao da preguraju tešku situaciju, pošto su baka i unuci živeli od 10.000 dinara mesečno.

Kažu da su dobile nalog

Na snimku se čuje da su socijalne radnice rekle su da su dobile nalog od ministarstva, nisu navele kojeg, i nisu imale dokument kao dokaz da mogu da odvedu decu. A, kako je baka Ljiljana ispričala za medije, “radnice su razbile vrata i upale u kuću”.

– Radnici Centra su upali u kuću, razbili vrata, mene u kolicima odgurivali, a decu vukli na silu. Bili su jako grubi i nisu imali nikakav paprir – rekla je za medije baka Ljiljana i dodala da joj je jedna od radnica Centra rekla “da će joj izinata uzeti unuke”.

– Mislim da je to zato što sam tražila ponoć, za ogrev, invalidska kolicica,… Teško živimo. Rekli su mi da, kao invalid, ne mogu da brinem o deci, a zahtev za starateljstvo podnela sam pre mesec dana, pošto je trenutni staratelj radnica iz Centra – tvrdi ova baka.

Utvrditi interes dece

Sa druge strane, kako kaže za “24sedam” socijalni psiholog Vesna Tomić, važno je utvrditi interes dece.

– U ovom, kao i u svakom sličnom slučaju. Smatram da nije u interesu dece da žive sa nepokretnom bakom, sa mesečnim primanjima od 10.000 dinara. Istog sam stava i kada su drugi slučajevi u pitanju, a vidljiva je nemaština. Nažalost, kada nema uslova i života u porodici, ponekad se mora i odvojiti. Naravno, najpre treba dobro ispitati ceo slučaj, jer radnice iz Centra nikako ne smeju da reaguju na taj način – rekla je za naš portal Tomićeva.

Ministarstvo: Predložena suspenzija radnicama, direktorki smena!

Ipak, danas je reagovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predloživši da se pokrenu disciplinski postupci prema radnicama Centra za socijalni rad u Blacu i da one budu suspendovane, dok bi vršilac dužnosti direktora te ustanove bio smenjen.

– Inspekcija socijalne zaštite Ministarstva je, tokom vršenja vanrednog inspekcijskog nadzora u predmetu nedozvoljenog ponašanja zaposlenih u Centru za socijalni rad u Blacu prema maloletnim M.D. i M.D. iz porodice Dačević, utvrdila da su zaposlene prekršile Zakon o socijalnoj zaštiti, Pravilnik o zabranjenom postupanju zaposlenih u socijalnoj zaštiti i Kodeks profesionalne etike stručnih radnika socijalne zaštite Srbije – navodi se u saopštenju Ministartsva i dodaje da je, tokom nadzora, utvrđeno da su radnice Centra svojim ponašanjem ugrozile zdravlje i bezbednost korisnika, saopšteno je iz Ministarstva.

Tanjug/Nikola Anđić

Prethodno je i ministarska za rad dr Darija Kisić Tepavčević oštro osudila taj čin i izjavila da je dobrobit deteta iznad svega u svim procenama.

– Pravilnik o ponašanju socijalnih radnika je povređen. Vidimo komponente potencijalnog zlostavljanja. To je nešto što je očigledno i što ne sme da se dešava. Pričekajmo da se završi postupak, videli smo neprimereno ponašanje radnika na terenu. Moguće je da dođe i do gubitka posla. Svima je interes isključivo prava i zaštita dece – rekla je ministarka.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu iz izvešaja od 2019. godine, “na dan 31. 12.2019. ukupno 5.997 dece smešteno je u okviru sistema socijalne zaštite – domski ili porodični smeštaj”.

Inače, međunarodna regulativa o pravima deteta čiji je Srbija potpisnik, kao i međunarodne organizacije koje se bave dečjim pravima, kao što je Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), ističu da razdvajanje deteta od porodice treba da bude poslednja opcija, tek kada se iscrpe sve druge mogućnosti. Ipak, u praksi je stanje drugačije, pa je agonija sa bakom i njenim unucima samo jedan od takvih primera.

A, osim ovog slučaja, Srbija ne zaboravlja i slučaj Đorđa Joksimovića, ali ni slučaj usvojene devojčice i bračnog para Savić.

Tanjug/buducnostsrbije

Slučaj Đorđa Joksimovića

Kragujevčaninu Đorđu Joksimoviću je Centar za socijalni rad pre šest godina oduzeo tri maloletne ćerke i predao ih na staranje hraniteljskoj porodici, a od tada on vodi neprestanu bitku za njihov povratak.

Centar za socijalni rad iz Kragujevca, u martu 2015. godine smestio je decu u hraniteljsku porodicu, zbog nemogućnosti da se biološki roditelji brinu o njima. Navodno je, prema svedočenju komšije, nevenčana supruga Đorđa Joksimovića i majka devojčica, viđena kako u obližnjoj reci pokušava da udavi decu. Prema prijavi Centra, majka je odmah smeštena na Psihijatrijsku kliniku i od tada se nalazi na lečenju u jednoj ustanovi.

Đorđe je tada negirao da je njegova supruga pokušala da udavi decu, ali kaže da je imala psihički slom. Od početka je tvrdio da može da brine o devojčicama i zbog toga je krenuo u borbu za povratak svoje dece. On je tada iz Kragujevca krenuo peške do Beograda, kako bi nadležnima u Vladi Srbije podneo molbu da mu se vrate deca. Međutim, od obećanih „mesec – dva“ za koliko su rekli da će mu biti vraćena deca, njegova agonija se produžila na godine.

Na isti potez odlučio se i 17. marta ove godine, kada je rano ujutru krenuo pešice iz Kragujevca za Beograd u nadi da će ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić saslušati i pomoći mu da reši problem. Put dug 140 kilometara je znak protesta što mu deca ni posle šest godina nisu vraćena, a tvrdi da je ispunio sve uslove za vraćanje dece iz hraniteljske porodice i dodao da je da nadležne institucije to odugovlače.

Đorđe se video sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je kasnije na svom instagram profilu napisao da je “uveren da će te institucije uvek na najbolji način zaštititi prava i potrebe dece”.

– Verujem u pravdu i uveren sam da će Lara, Beba i Maja biti srećne – napisao je predsednik na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Na osnovu priče Đorđa Joksimovića snimljen je i film “Otac”, u režiji Srdana Golubovića.

Pixabay

Porodica Savić i greška u godinama

Beogradska porodica Savić ostala je u junu prethodne godine bez usvojene devojčice (3), jer ju je od njih oduzeo Centar za socijalni rad iz Subotice, iako je taj par prethodno dobio rešenje o usvajanju, a dete kod njih provelo šest meseci. U tom trenutku Borislav Savić i njegova supruga Biljana smatrali su da je problem nastao zbog proceduralne greške, koju su napravili radnici subotičkog Centra za socijalni rad i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, jer su od početka znali da supruga ima više godina od dozvoljene granice između usvojitelja i usvojenika, što je 45, a ipak su dozvolili usvojenje deteta.

Majka je u času usvojenja imala 51 godinu, a otac 47.

– Ljudima u ministarstvu je bilo jako čudno kako smo uopšte mi ušli u proceduru, kad je moja supruga bila više od 45 godina starija od deteta – objašnjavao je tada Borisav i dodao da je Ministarstvo naložilo da se ispita šta se dešavalo.

– Iz Centra za socijalni rad u Subotici su zvali da nas obaveste da spremimo dete i da ga vratimo nazad – rekao je on.

Pročitajte još
Iako je situacija bila formalno-pravno apsolutno čista za te roditelje, radnici subotičkog centra pokucali su na vrata Savića 8. juna, donevši u rukama rešenje u kojem piše da im se dete oduzima jer je tokom postupka usvojenja napravljena proceduralna greška.

U ceo slučaj uključilo se i Ministarstvo za rad, a tadašnji ministar Zoran Đorđević rekao je 19. juna da će devočica biti vraćena Savićima.

Na konferenciji za medije u Palati Srbija rekao je da je doneo rešenje da se odobri zasnivanje usvojenja porodici Savić, a na preporuku komisije koja je u skladu sa zakonom pregledala dokumentaciju.

Teške priče

Dakle, sve te životne priče su jako teške. Bez obzira na njihov tok ili epilog, u pitanju su nepojmljivi potresi u porodicama u kojima se dešavaju i niko ne zna kakve će sve to posledice ostaviti u glavama mališana. Može samo da se pretpostavi. Dečaku, s početka ove priče, koga je jedna od socijalnih radnica vukla iz bakine kuće, tek predstoji odlazak kod psihijatra da mu pomogne da prebrodi to što je doživeo. Ono što je sigurno, scene nasilja ostaće mu u sećanju.

Kao i svima nama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike