Pobednik „Evrovizije 2024" je Švajcarska! Finale najskandaloznijeg „Evrosonga" dosad je gotovo (FOTO)

12.05.2024

00:47

0

Srpska predstavnica Teya Dora nastupala je 16. po redu, a kući se vraća s ukupno 54 poena

Pobednik „Evrovizije 2024" je Švajcarska! Finale najskandaloznijeg „Evrosonga" dosad je gotovo (FOTO)
Copyright Profimedia

Noćas je u Malmeu održano veliko finale „Pesme Evrovizije" pod voditeljskom palicom holivudske glumice Malin Okerman i komičarke Petre Mede. Za fanove u Malme areni, kao i one koji „Evrosong" prate kraj malih ekrana, predstavnici dvadeset i pet zemalja zapevali su i zaigrali na sceni sledećim redosledom: Švedska, Ukrajina, Nemačka, Luksemburg, Izrael, Litvanija, Španija, Estonija, Irska, Letonija, Grčka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Italija, Srbija, Finska, Portugal, Jermenija, Kipar, Švajcarska, Slovenija, Hrvatska, Gruzija, Francuska i na kraju Austrija.

00.46 Švajcarska je pobedila na 68. takmičenju „Pesma Evrovizije" u Malmeu!

Nemo Metler s pesmom „The Code" odnosi evrovizijski trofej u Švajcarsku. Na kraju takmičenja, po sabiranju glasova publike i žirija, još jednom je izvedena pobednička numera, a prošlogodišnja pobednica Lorin sa zadovoljstvom je izvođaču koji se deklariše kao nebinarna osoba predala nagradu.

Srpska predstavnica Teya Dora u Beograd se vraća sa ukupno 54 poena.

Nemo Metler, Printscreen RTS
 

00.21 Drama oko Holandije ne jenjava

Umesto Holandije, inače, koja je odbila da čita glasove nakon šoua Martin Esterdal, koji je finale pratio iz Arene. Publika je sve to vreme zviždala.

Martin Esterdal saopštava kako je Holandija glasala, Printscreen RTS
 

00.15 Francuz „izbacio vešticu iz Irske"

Sliman sa pesmom „Mon amour" popeo se na vrh liste. Irska, tako, više nije među tri najjača favorita za pobedu. Srbija trenutno ima 22 poena.

„Evrovizija", Printscreen RTS
 

00.08 Ove zemlje kotiraju se visoko!

Trenutni favoriti za pobedu su predstavnici iz sledećih zemalja: Švajcarske, Irske i Italije. Prva tri mesta, naime, oni ne napuštaju.

U toku je saopštavanje - kako je koja zemlja glasala, Printscreen RTS
 

23.51 Glasanje je završeno

Okerman i Mede, voditeljke ovogodišnjeg „Evrosonga", istakle su javnosti da je glasanje upravo završeno. Sada - svi broje sitno do proglašenja pobednika šoua.

Malin Okerman i Petra Mede, RTS Printscreen
 

23.40 Dupla pobednica ponovo na evrovizijskoj sceni!

Lorin, koja je protekle godine postala dupla pobednica „Evrovizije" i odvela ovo takmičenje u Malme, još jednom je istupila na njoj dobro poznatu binu pa zapevala, čini se, kao još nikada do sad. Izvela je novu numeru „Forever", umiksanu s prošlogodišnjom pobedničkom, „Tattoo".

Njoj u čast, inače, voditeljke su nosile čuvene, neobično duge nokte i tako je najavile, pa izazvale ovacije u Malme areni.

23.11 Disko Austrija

Kalin, ispred Austrije, u disko fazonu zaključila je takmičarski deo programa. Od njene pesme „We will rave" evrovizijski fanovi broje sitno - ko će ove godine prestižnu nagradu da odnese kući?

Kalin, RTS Printscreen
 

23.06 Sliman zaveo celu Evropu!

Sliman, predstavnik Francuske, uputio je Evropi ljubavno, ali i veoma moćno pismo - pesmu „Mon amour". Visokim tonovima posebno je „kupio" publiku.

Sliman, RTS Printscreen
 

23.02 Gruzijska pevačica Nutsa zaludela mnoge!

Nutsa Buzaladze ovogodišnja je predstavnica Gruzije. U finale je prošla s pesmom „Firefighter", a po njenom nastupu - jasno je koliko silno priželjkuje pobedu.

Nutsa Buzaladze, RTS Printscreen
 

22.59 Sve je u znaku pesme „Rim tim tagi dim"!

Baby Lasagna, predstavnik Hrvatske, dobro je prodrmao evrovizijsku scenu sa numerom „Rim tim tagi dim". Pevač pravog imena Marko Purišić, posle energičnog nastupa, otišao je u grin rum tako što je - poslao poljubac svima koji ga bodre.

Baby Lasagna, RTS Printscreen
 

22.54 Slovenija i te kako izmamila reakcije!

Kad je Raiven izašla na binu i počela da peva pesmu „Veronika", ispred Slovenije - isto je odjekivalo čitavom Arenom u Malmeu.

Raiven, RTS Printscreen
 

22.46 Švajcarska opravdala titulu favorita!

Nemo s pesmom „The Code" i te kako je opravdao titulu favorita šoua. Aplauz je bio jak od početka nastupa, pa sve do povlačenja izvođača s bine.

Nemo, RTS Printscreen
 

22.42 Kipar „gori" na sceni!

Silija Kapsis sa Kipra s pesmom „Liar" ponovo je podigla temperaturu na sceni šoua. Ona je, inače, ćerka tamošnje zvezde Jorgosa Kapsisa, koji je sarađivao i sa Nikosom Karvelasom, dok joj je majka rođena u Solunu, gde žive njeni baba i deda koje često posećuje. Ovog decembra napuniće 18 godina.

Silija Kapsis, RTS Printscreen
 

22.38 Vesela Jermenija kao iz filma!

„Ladaniva" s pesmom „Jako" izgledala je kao delić iz filma. Pored publike, sami izvođači su se, po svemu sudeći, odlično proveli u finalnoj noći „Pesme Evrovizije".

„Ladaniva", RTS Printscreen
 

22.34 Ijolanda blistala na evrovizijskoj bini

Predstavnica Portugala, Ijolanda, u belom od glave do pete kao i njeni plesači opravdala je svoju „titulu" u očima fanova iz njene zemlje. Pesma „Grito" i te kako se zavrtela, a visokim tonovima je omađijala.

Ijolanda, RTS Printscreen
 

22.29 Finska poručuje - „nema pravila"!

Finski predstavnik Windows95man i u finalnoj noći koketirao je s pesmom „No rules" (nema pravila).

22.25 Svet peva „Ramondu"!

Srpska predstavnica Teya Dora očarala je sve sa pesmom „Ramonda". Mnogi su pevali i uglas sa njom. Sa scene je ispraćena ovacijama.

22.21 Hit - Italijanka peva, a publika joj „udara takt"!

Pesma „La noia" koju izvodi Angelina Mango pravi je, kažu, „evrovizijski broj". Sve vreme dok je pevala tamošnja publika joj je „udara takt", a veruje se da i oni kraj malih ekrana nisu ostali ravnodušni.

Angelina Mango, RTS Printscreen
 

22.17 Norveška naježila celu Malme arenu!

Norveški sastav Gåte već prvim taktovima „Ulveham" izmamio je reakcije Arene u kojoj se odvija „Evrosong". „Kod kuće" su bili apsolutni favoriti, a nameće se pitanje - kako će proći sada, u finalu velikog šoua?

Gåte, RTS Printscreen
 

22.09 Ujedinjeno Kraljevstvo prkosi gravitaciji!

Oli Aleksander, inače i poznati glumac, izvedbu „Dizzy" počeo je i večeras okrenut naglavačke, pa „ukrao šou".

22.05 Grkinja zapalila scenu!

Zahvaljujući Marini Sati i njenoj numeri „Zari" nema ko nije zaigrao u Malmeu. „Zari", inače, prema podacima koji se o istoj mogu pronaći i onlajn, ima za cilj da ispriča „stvarne karakteristike" tamošnjih mladih i njihove kulture. Osim kao pevačica, sa druge strane, Marina je poznata i kao tekstopisac, muzički producent i glumica. Klasičan klavir počela je da vežba još kao devojčica Pošto je odrasla, pak, počela je da studira arhitekturu na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini.

Ljubav prema muzici ipak je pobedila. Jedno vreme se čak školovala i na Berkliju.

Marina Sati, RTS Printscreen
 

22.00 „Hollow" postala ozbiljan hit

Dons, predstavnik Letonije, svakako je jedan od favorita takmičenja. Njegova „Hollow" izazvala je ovacije u Areni.

Dons, RTS
 

21.57 Irska podelila publiku

Bambi Tag (Bambie Thug) kontroverznim nastupom još za vreme polufinala podelila je publiku. Zbog izvedbe „Doomsday Blue" pesme jedni su je zavoleli, a drugi baš i ne; veoma se protive i tome što vrlo ponosno ističe „da je posebnom čini to što je veštica", a za nastup joj pričaju da je satanistički.

21.53 Estonija ništa ne prepušta slučaju!

5MIINUST x Puuluup, predstavnici Estonije, tokom svog nastupa jednako su pažnje poklanjali publici u Malme areni i onoj kraj malih ekrana - „rušili su zid" bez pardiona i napravili veoma dobru zabavu.

5MIINUST x Puuluup, RTS Printscreen
 

21.48 Španija ponovo šokira!

Sastav „Nebulossa" iz Španije s dvojicom muškaraca na visokim potpeticama rame uz rame s pevačicom Marijom iznova su sve ostavili bez reči. Ona, inače, nastupa sa svojim suprugom i ćerkom, pored golišavih igrača.

Od izabranika je starija osam godina i prema pojedinim informacijama koje se mogu pronaći i onlajn o njoj - prvo ga je čuvala, kao dadilja, a značajno kasnije su se zaljubili jedno u durgo pa ušli u bračne vode.

Marija Bas, RTS Printscreen
 

21.40 Silvester Belt privukao svu pažnju - kao što je i obećao!

Predstavnik Litvanije, Silvester Belt, sa numerom „Luktelk", što znači „čekaj", pobrao je brojne simpatije. O ovome je dugo maštao i, kako je ranije i najavio za medije, maksimalno je iskoristio „svojih pet minuta".

Silvester Belt, RTS Printscreen
 

21.36 Izrael na evrovizijskoj sceni!

Eden Golan („Hurricane") peva ispred Izraela. Uprkos drami koja je danas izbila i oko njenog nastupa, pevačica je „izgurala" nastup i pridružila se takmičarima u grin-rumu.

Eden Golan, RTS Printscreen
 

21.30 Luksemburg intrigira

Pevačica Tali s numerom „Fighter" predstavlja Luksemburg na ovogodišnjem „Evrosongu". Ona je, inače, osim kao pevačica, poznata i kao vokalni trener, nastavnica muzike i prvi učesnik „Pesme Evrovizije" pod zastavom Luksemburga posle više od čak 30 godina.

Tali, RTS Printscreen
 

21.27 Nemac razmrdao Malme arenu!

Isak, predstavnik Nemačke, sa pesmom „Always on the run", ubrzo nakon što je izašao na veliku binu „Evrosonga" uspeo je da razmrda publiku.

Isak, RTS Printscreen
 

21.23 Ukrajina pokazala koliko samo može

Aljona i Džeri s pesmom „Teresa & Maria" predstavljaju Ukrajinu ove 2024. godine. Pevačice su zadivile sve svojom izvedbom u finalu, kao i porukom koju numera nosi - da su sve dive rođene kao ljudska bića.

21.18 Švedska započela „trku" za evrovizijski trofej!

Markus i Martinus, RTS Printscreen
 

Predstavnici domaćice Švedske Markus i Martinus otvorili su veliko takmičenje s pesmom „Unforgettable". Posle niza skandala koji su obeležili ovaj dan, maksimalno su se potrudili da bar malo publici skrenu pažnju na šou. Prethodno, voditeljke su istakla da je glasanje počelo, što je tek izmamilo ovacije u Malme areni. 

Voditeljke „Evrovizije" Malin Okerman i Petra Mede, RTS Printscreen
 

Večeras, 11. maja, u švedskom gradu Malmeu održano je 68. takmičenje „Pesma Evrovizije".

Holandija, odnosno predstavnik ove zemlje, muzičar Jost, diskvalifikovan je iz šoua zbog, kako se navodilo, neprimerenog ponašanja. Još s generalne probe koja se odvila proteklog dana bio je povučen, brujali su mediji.

Jost, Profimedia
 

Njegov odlazak „povukao je" sa sobom promene u rasporedu - tako, Teya Dora, predstavnica Srbije, nastupala je 16. po redu.

Teya Dora, Profimedia
 

Sa druge strane, ovaj dan obeležili su i protesti na ulicama evrovizijskog grada organizovani zbog učešća Izraela na ovom takmičenju. Na hiljade ljudi s transparentima, zastavama Palestine, tražili su diskvalifikaciju Eden Golan, a skup su pratile jake policijske snage.

Šveđani su bili zatražili pomoć i od norveških i danskih kolega, a kako je majka Teye Dore, Jasna Jojić, ispričala za 24sedam, njena ćerka i ostali takmičari zbog čutave drame imali su i stalnu pratnju.

Prošlogodišnji učesnik „Evrovizije" Kerije iz Finske, koji je 2023. osvojio drugo mesto na muzičkom takmičenju, ove godine je trebalo da pročita glasove svoje zemlje u prenosu uživo, međutim, on je odlučio da se povuče.

Kerije, Profimedia
 

Dupla pobednica Lorin, pak, zahvaljujući kojoj se „Evrosong" i odvio u Malmeu, rekla je navodno producentima da će „prekršiti protokol i da neće izvršiti redovnu primopredaju zbog sukoba u Gazi".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by wiwibloggs (@wiwibloggs)

 

- Odlučio sam da ne budem prezenter glasova žirija za Finsku. Izgovaranje glasova večeras ne deluje ispravno - poručio je pevač iza već poznate „Cha cha cha", dok je namere prošlogodišnje pobednice, pak, otkrio je izvesni izvor za „The Sun", rekavši:

- Ona namerava da jasno iznese svoj stav, u pogledu svog stava prema Izraelu, oko njene pažljivo koreografisane i graciozne predaje trofeja koja će pokazati svetu na kojoj strani istorije zaista stoji. Postoji plan da Lorin stane na scenu, ostavi trofej na postolju i ode pre nego što prezenteri požele dobrodošlicu Izraelu na binu, ukoliko osvoje željenu titulu... - tvrdi on, bruje mediji.

Lorin, Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike