Otkrili smo novu prevaru na internetu: Iznajmite svoj FB nalog za 2.000 dinara!

10.04.2021

06:02 >> 09:50

0

Autor: R.M.

Osvanuo internet portal koji nudi novac za rentanje biznis naloga na Fejsbuku, a zauzvrat traži vaš mejl i lozinku za ovu mrežu

Otkrili smo novu prevaru na internetu: Iznajmite svoj FB nalog za 2.000 dinara!
Copyright Ilustracija

“Pecanje” na Fejsbuku naivnih građana postao je najnoviji sport. Osim krađe identiteta, naloga, podataka, sada su počeli da se pojavljuju oglasi u kojima se traže profili u zamenu za nekoliko crvenih!

Na internetu se pojavio portal koji nudi novac u zamenu za “iznajmljivanje” Fejsbuk naloga. Naime, oni nude dva puta po 1.000 dinara mesečno za pristup “biznis nalogu” FB korisnika, što zapravo podrazumeva da im vi date vašu adresu elektronske pošte (e-mail) i šifru za ulazak u nalog samo “tokom prvog logovanja”.

Pixabay/LoboStudioHamburg

Razlog svega je, kako tvrde, jer su oni tim marketing stručnjaka koji koriste Fejsbuk naloge da kreiraju plaćene reklame a sami ne mogu da prave naloge jer, navodno, FB zahteva da nalog bude star bar godinu dana, pre nego što mogu da kreiraju oglase.

– Vi ne morate ništa da radite, samo omogućite pristup – piše na portalu i dodaje da za svakog dovedenog prijatelja dobijate bonus od 1.000 dinara.

“Klasična internet prevara”

Međutim, stručnjak za internet Zoran Torbica kaže da je u pitanju klasična internet prevara.

– To je najklasičniji “fišing” i ko vidi to treba da prijavi odeljenju Tužilaštva za visokotehnološki kriminal – kaže on za “24sedam”.

Zoran Torbica, Foto: Printscreen FB Zoran Torbica

Termin “fišing” se koristi za sajtove ili mejlove u kojima se nekome nudi nešto kako bi se došlo do ličnih podataka, poput šifara za mejlove, naloga na društvenim mrežama ili brojeva platnih kartica.

Da u ovome ima istine, govori i to što na portalu nigde ne postoji ime firme koja obavlja ove “marketinške usluge” iako se kaže da su osnovani 2017. godine u Hamburgu, imaju preko 100 zaposlenih, desetine hiljada zadovoljnih saradnika…

Torbica objašnjava da se ovakve vrste prevara najčešće rade mejlovima.

– Ali ništa ne menja to što je preko sajta jer je apsolutno ista stvar – dodaje on.

Ne postoji biznis nalog na FB

A, da se radi o prevari Torbica objašnjava i time da “ne postoji biznis nalog na Fejsbuku” na koji se pozivaju na ovom sajtu.

– Ne postoji poseban biznis nalog FB korisnika, to je izmišljotina – tvrdi on.

Zanimljivo je i to da se u delu koji se tiče uslova korišćenja decidno navodi da “vas nećemo pitati za lozinku ili bilo koje druge lične podatke”, što je prekršeno već na prvoj strani sajta.

Pročitajte još:
Takođe, čudno je i to što je navodni verifikacioni mejl sa koga bi trebalo da stigne potvrda registracije zapravo napravljen na javnoj platformi, odnosno Gmail-u, što je prilično neobično za profesionalne kompanije.

Zbog svega ovoga povedite posebno računa ako naletite na bilo kakav sajt koji traži osetljive podatke od vas, naročito korisničko ime i lozinku za neki nalog ili brojeve platne kartice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike