Posledice koronavirusa na radnike u Srbiji: Svaki treći ima traumu, najviše pate oni između 35 i 50 godina

13.05.2021

21:07 >> 08:08

0

Autor: A. B.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 610 ispitanika iz gotovo svih većih mesta i gradova Srbije

Posledice koronavirusa na radnike u Srbiji: Svaki treći ima traumu, najviše pate oni između 35 i 50 godina
Copyright Foto: Pixabay/ Lukas Bieri

Svakom trećem zaposlenom u Srbiji bilo je ugroženo mentalno zdravlje tokom pandemije, a posledice virusa korona su najviše ostavile traga na psihi žena i zaposlenih između 35 i 50 godina, koji su najteže podneli sve negativne posledice koje je prouzrokovala pandemija.

To su pokazali rezultati istraživanja koje je započeo Savez samostalnih sindikata Srbije kako bi ukazao na negativne efekte virusa korona na psihičko zdravlje zaposlenih.

Kako je saopšteno, pandemija je uticala i na pojavu dodatnog stresa na radu, koji prijavljuje čak 63 odsto zaposlenih, kao i svaki treći na kojeg su negativno uticale promene u načinu rada i radnoj atmosferi.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 610 ispitanika iz gotovo svih većih mesta i gradova Srbije, a uzorak je uključivao ispitanike oba pola iz javnog i privatnog sektora, s tim što je većina ispitanika iz javnog sektora.

Pixabay

S obzirom na podatak da je u uzorku njih 30 odsto bilo pozitivno na viruskorona, skoro polovina ispitanika je ukazala na stres izazvan strahom da se zaraza može doneti ukućanima, dok je strah za vlastitu sigurnost i nedostatak zaštitne opreme prijavio neznatan broj ispitanika.

Savez navodi da su rezultati, očekivano, pokazali da u situaciji ovakve pandemije dolazi do narušavanja psihičkog i fizičkog zdravlja.

Pročitajte još:

Od fizičkih i psihičkih tegoba, u poslednjih godinu dana glavobolju je imalo 51 odsto ispitanika, nesanicu 48 odsto, gubitak težine 10 odsto, osećaj izolovanosti od drugih 53, nemiran san 47, napade anksioznosti 25, osećaj usamljenosti 35, osećaj tuge 43, depresiju 30, osećanje manje vrednosti 23, stalni osećaj nervoze i napetosti 48 i osećanje krivice 20 odsto.

Kada je u pitanju kvalitet života, više od polovine ispitanika, među kojima su većinom žene, izjavljuje da su nezadovoljni, dok je većina ispitanika zadovoljna odnosima sa ukućanima za vreme pandemije.

Svaki drugi je zadovoljan svojim trenutnim funkcionisanjem na poslu, dok većina njih smatra da su međuljudski odnosi i radna atmosfera bili bolji pre početka pandemije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike