Letnji savet koji neće da boli: Evo kako da uštedite 50.000 evra

29.06.2024

11:38

1

Autor: 24sedam

Korisne savete pred put i ponašanje u vožnji izneo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja

Letnji savet koji neće da boli: Evo kako da uštedite 50.000 evra
Copyright Pexels

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je a oko 85-90 odsto saobraćajnih nezgoda dolazi usled greške vozača, a zatim sledi faktor nebezbednog puta, dok pet odsto otpada na tehničku neispravnost vozila.

Okanović je za Tanjug rekao da ne smemo da zanemarimo tehničku neispravnost vozila i savetuje vozače da, pre polaska na put, odu kod mehaničara kako bi proverili vozilo, dodatnu opremu i pritisak u rezervnom točku.

Tanjug printscreen
Damir Okanović

 

- Ono što nije obavezno za privatne automobile, ali i jeste u nekim državama, uključujući Grčku, jeste protivpožarni aparat. Bez obzira na to da li je obavezan ili ne, svakome savetujemo da ima taj aparat u vozilu, jer vidimo i sami na društvenim mrežama da bukvalno ne prođe dan, a da se jedan autobus ne zapali - istakao je Okanović.

Dodaje da je problem što mnogi ne znaju da upotrebe protivpožarni aparat, kao i da ukoliko dođe do požara obično dolazi u motornom prostoru.

Dva sata pauze, dnevna vožnja

Damir Okanović je poručio da vozači treba prave pauze na dva sata i da ukoliko osete umor, jedino rešenje je da naprave pauzu i da se odmore. Savetuje da je bolje putovati danju, nego noću zbog nepredviđenih okolnosti, kao i da je noć predviđena za san i dodao da je prilikom putovanja važno imati i putno osiguranje.

- Ukoliko se desi požar u motornom prostoru, nemojte u panici da brzo otvarate haubu jer tada dolazi do razbuktavanja vatre, već oslobodite poklopac haube i locirajte požar. Sa PP aparatom, između haube i maske, sa daljine polako stišajte požar - naveo je on.

Okanović savetuje da sa sobom uvek imate flaširanu vodu i da njome rashladite mesto gde je izbio požar i dodao da je pred put važno proveriti svetlosnu signalizaciju i klimu. Podvlači i da je važno ujednačiti spoljnu i unutrašnju temperaturu i da ne treba praviti veliku razliku.

Suluda srpska logika

Sagovornik Tanjuga ne može da shvati da ljudi kupuju sedište zbog toga što idu u Grčku plašeći se njihove policije, a ne plašeći se za svoje dete i za njegov život.

- Tako da, nemojte vi da strahujete od grčke policije i od njihovih kazni, strahujte od toga što može eventualno da se desi ukoliko ne poštujete pravila - zaključio je Damir Okanović.

- Pre nego što završite vožnju, isključite klimu, pojačajte ventilaciju i polako otvarajte jedan po jedan prozor kako bi se postepeno izjednačile spoljašna i unutrašnja temperatura - rekao je i naveo da ukoliko se ne isključi klima pre završetka putovanja, led sa tog isparivača se otapa i ostaje u sistemu, a onda je ta voda od otopljenog leda idealna za razvoj štetnih mikroorganizama.

Okanović je poručio da se alkohol prilikom vožnje ne sme konzumirati, a nedozvoljena je i upotreba mobilnih telefona.

- Sad zamislite da na primer skrenete malo u levu stranu zato što čačkate telefon tokom vožnje, sudarite se s autobusom, napravite štetu autobusu od jedno 50.000 evra bez ikakvih problema, zato što su autobusi skupi i njihovi delovi takođe. Dođe policija, izmeri vam 0,25 promila, to je jedno veliko pivo za većinu ljudi. I zbog tog jednog velikog piva koje ste popili vi morate da platite štetu, odnosno 50.000 evra štetu na autobusu - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike