Od male temperature do jake upale pluća! Ove grupe pacijenata su najugroženije od infekcije legionelom

23.06.2024

13:16

0

Direktorka Batuta kaže da građani ne treba da strahuju, ali treba da postoji obazrivost

Od male temperature do jake upale pluća! Ove grupe pacijenata su najugroženije od infekcije legionelom
bakterija legionela profimedia-0101637749 - Copyright Profimedia

Infekcija legionelom može izazvati različite simptome koji se kreću od manje temperature, groznice, malaksalosti, pa sve do upale pluća a najugroženije su osobe sa oslabljenim imunitetom posebno ležeći pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, rekla je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut Verica Jovanović.

Povodom infekcije legionelom u Hrvatskoj od koje je u zagrebačkoj bolnici preminulo troje ljudi, Jovanović je za Tanjug pojasnila da je u pitanju bakterijska bolest koja se prenosi inhalacijom - odnosno udisajem, a da je poznata i po nazivu legionarska bolest.

- Jedna manifestacija može biti lakšeg karaktera, sa slabim simptomima groznice, malaksalosti i podseća na mali grip. Traje tri do pet dana i ona se zove pontijačna groznica - rekla je Jovanović. Jovanović naglašava da se legionela može manifestovati i u drugoj formi u vidu upale pluća i to najčešće kod osoba oslabljenog imuniteta.

- Obaveza zdravstvenih radnika je da postave sumnju na legionarsku bolest i kada se postavi ta sumnja, određenim testovima se potvrđuje da li je kod pacijenta ona prisutna ili ne - rekla je Jovanović. Ona ističe da je lečenje jednostavno i da se kod infekcije legionelom primenjuje antibiotska terapija.

Direktorka Batuta dodaje da su posebno ugrožene osobe čiji je imunitet jako oslabljen, poput ležećih pacijenata koji su izloženi posledicama hroničnih bolesti i upozorava da kod njih infekcija legionelom može dovesti i do smrtnog ishoda.

- U Hrvatskoj su to bila lica sa stanjem ciroza jetre, leukemijom i transplantacijom organa. U slučajevima u kojima je organizam oslabljen i podložan infekcijama, tada stanje može biti i smrtonosno, zato što se infekcija ne prepozna odmah i zato što je imunski odgovor kod tih osoba slabiji - rekla je Jovanović.

Ona naglašava da su preventivne mere koje zdravstvene ustanove primenjuju od posebnog značaja, ali napominje da je jako važno da se i na individualnom nivou svako od nas pridržava zaštitnih higijensko-epidemioloških mera.

Gde se najčešće nalazi?

Dodaje da se bakterija legionele najčešće može naći u vodovodnim cevima i to onim starijim koje se dugo nisu menjale i koje su zarđale, ali se može se javiti i ukoliko je došlo do zastoja u vodosnabdevanju nezavisno od starosti vodovodnih sistema.

- Tamo gde je voda ustajala, gde je temperature između 20 i 50 stepeni su odlične sredine za razvoj i raznožavanje legionele - rekla je Jovanović. Direktorka Batuta ističe da je legionela učestalija tokom letnjih meseci, ali da ju je moguće registrovati tokom čitave godine. Kada je u pitanju prevencija bolesti Jovanović ističe da je važno pre svega obratiti pažnju da sisteme za vodosnabdevanje, adekvatno ih održavati i primeniti sve mere dezinfekcije, posebno kada su u pitanju rezervoari sa vodom.

- Takođe, kada su u pitanju sistemi klimatizacija, posebno centralni sistemi važno je vršiti redovnu zamenu filtera i dezinfekciju - navela je Jovanović. Jovanović dodaje da se zdravstvene ustanove, posebno bolnce u kojima se leče ležeći pacijenti pridržavaju tzv. pravilnika o postupanju koji je definisala Komisija za bolničke infekcije svake zdravstvene ustanove.

Foto:Profimedia
 

- Te Komisije za bolničke infekcije okupljaju profesionalce različitih specijalnosti i oni imaju zadatak da brinu o svim uslovima koji treba da budu obezbeđeni za neometano lečenje pacijenata i njihov smeštaj unutar jedne zdravstvene ustanove - rekla je Jovanović.

Ona kaže da se legionela može pojaviti kao bolničkih infekcija i da iz tog razloga Komisije vode računa o kontroli temperature tople vode kojom se snadevaju bolnice, kao i o tome da li je sprovedena dezinfekcija vodovodnih sistema.

- Istovremeno Komisija vrši kontrolu nad zamenom filtera kada su u pitanju centralni sistemi klimatizacije, jer su to dva potencijalna izvora u kojima legionela može da nastane, da se razmnožava i postane izvor infekcije - kazala je Jovanović.

Ne javlja se masovno, ali...

Direktorka Batuta kaže da građani ne treba da strahuju zbog infekcije legionelom, ali dodaje da treba da postoji obazrivost posebno prilikom održavanja i korišćena spa centara, turskih kupatila, đakuzi kada, naročito na početku letnje sezone.

- Infekcija legionelom se ne javlja masovno, ali se može javiti usled neadekvatne higijenske kontrole i primene ovih mera koje su obavezne kada je u pitanju snabdevanje vodom, kontrola temperature tople. Ona treba da bude veća od 50 stepeni jer ne prija legioneli i ona propada u takvim uslovima ili manja od 20 stepeni jer se legionela u takvim uslovima ne razmnožava - navodi Jovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike