Šta sve vreba iz bazena: Ovo su bolesti koje možete "pokupiti" na kupalištima, a evo kako da se odbranite od njih

19.06.2024

08:12

0

Autor: R.M.

Prvi na udaru mogu se naći uho, koža i oko naročito na bazenima gde voda nije bakteriološki ispravna

Šta sve vreba iz bazena: Ovo su bolesti koje možete "pokupiti" na kupalištima, a evo kako da se odbranite od njih
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sezona kupanja na bazenima je počela, a uporedo sa njom počeće i sezona raznih bakterija koje caruju na ovim mestima i mogu biti veoma opasne po zdravlje. Prvi na udaru mogu se naći uho, koža i oko naročito na bazenima gde voda nije bakteriološki ispravna.

Upala uha, odnosno plivačko uho, je najčešća infekcija koja se dobija prilikom plivanja i ronjenja a simptomi su natečeno uvo koje boli na dodir pa čak i pojava gnojenja. Lek su antibiotici i antimikotici. A antimikotici će vam pomoći i oko gljivica, koje su čest gost na koži kupača, naročito na stopalima i noktima nogu. Mogu se "pokupiti" bilo gde od svlačionice pa do papuča, ležaljki stolica, peškira...

Lekari posle kupanja savetuju da se koža suši i izbegava nošenje tuđe obuće. To je lek i za atletsko stopalo za koje je glavni krivac gljivica kandida.

Jedan od čestih infekcija može biti konjuktivitis, koji izazivaju virusi i bakterije u očima a prepoznatljiv je po peckanju i svrabu u očima. Lekari savetuju umivanje posle izlaska iz vode i da ne dirate oči prljavim rukama.

Takođe, jako je važno da ne gutate vodu iz bazena jer je dovoljna mala količina koja vam može izazvati dijareju i infekcije salmonelom, šigelom ili ešerihijom koli.

Profimedia
Ilustracija

Nije neobično ni da "pokupite" virusne bradavice koje izaziva humani papiloma virus ali ćete ih videti tek za nekoliko meseci koliko traje inkubacija. Njih ćete morati da lečite uz pomoć dermatologa.

Treba napomenuti i da su česte vaginalne infekcije kod žena, naročito kod sedenja na pločicama bazena u vlažnom kupaćem kostimu i neadekvatna higijena.

Deca se najčešće javljaju

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor palilulskog Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” izjavio je nedavno za “24sedam” da su najčešći problemi koji nastaju na otvorenim vodama infekcije kože, problemi sa stomakom i dijareja, kao i mnoge druge bolesti nastale zbog bakterija i virusa.

– Bakterije se najbolje šire putem vode. Najčešće kada voda na kupalištima nije hlorisana ili ako nije dovoljno. Najčešće nam se javljaju deca – objašnjava doktor kod kojih se veoma često javlja enterovirus koji prate visoka temperatura, osipi, problemi sa organima za disanje i varenjem.

Dr Stojanović kaže da pacijenti obično ne sumnjaju da su se zarazili na bazenu, pa to čak i ne pomenu.

– Niko ne sumnja na bazene, većina misli da je nešto drugo. Obično i ne kažu da su tamo bili, već misle da probleme sa digestivnim traktom imaju od hrane. Dok dođemo do toga da su bili na bazenu, prođe puno vremena – objašnjava on.

– Moj savet je da ljudi ne idu na kupališta i bazene. Najbolje je kupati se na moru. A ako već idu, treba voditi računa da se posle kupanja istuširaju odmah i da ne piju tu vodu – objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike