Zaraza u Hrvatskoj! Umrlo dvoje pacijenata koji su oboleli od legionarske bolesti

18.06.2024

14:58

0

Odmah je alarmiran Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Zaraza u Hrvatskoj! Umrlo dvoje pacijenata koji su oboleli od legionarske bolesti
bakterija legionela profimedia-0101637749 - Copyright Profimedia

Dvoje pacijenata koji su zaraženi legionelom u Hrvatskoj je preminulo, javljaju hrvatski mediji.

Prethodno je saopšteno da je pet pacijenata hospitalizovanih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zaraženo legionelom, što je potvrdio Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

- Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici - izjavio je.

Znakove bolesti pokazalo je petoro pacijenata, od kojih je dvoje preminulo, piše Index.hr.

- Reč je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje - objasnili su iz KBC-a.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti s čoveka na čoveka.

Šta je legionela?

Legionarska bolest je težak oblik zapaljenja pluća koju kod ljudi može da izazove bakterija iz roda "legionela" (Legionella pneumophila)

Najčešći simptomi bolesti su povišena temperatura, groznica, glavobolja i bolovi u mišićima a počinju dva do deset dana nakon izloženosti.

Profimedia

Sledi suvi kašalj i problemi sa disanjem koji mogu da se razviju i u tešku upalu pluća.

Često se javlja i proliv ili povraćanje, a kod polovine oboljelih zbunjenost ili delirijum. Većini bolesnika potrebno je bolničko lečenje odgovarajućim antibioticima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike