Brnabić otvorila Centar za posetioce Caričin grad u Lebanu: Ovo nije samo unikatni biser Srbije, već i cele Evrope! (FOTO)

17.06.2024

21:02

0

Ona je naglasila da je to deo mnogo šireg projekta - "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027" za koji je naglasila da ne obuhvata samo Beograd

Brnabić otvorila Centar za posetioce Caričin grad u Lebanu: Ovo nije samo unikatni biser Srbije, već i cele Evrope! (FOTO)
Copyright Instagram/Ana Brnabić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić otvorila je danas na svečanoj ceremoniji Centar za posetioce Caričin grad u Lebanu i poručila da je Caričin grad nije samo unikatni biser Srbije već i cele Evrope.

- Ovo je dan o kom smo dugo sanjali i mislim da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2019. godine počeo da priča o tome kako ćemo izgraditi Centar za posetioce u Caričinom gradu, kako ćemo povesti računa o ovom prelepom lokalitetu, ovom unikatnom biseru koji Srbija ima - unikatnom biseru za čitavu Evropu - rekla je Brnabić prilikom otvaranja Centra.

Ona je naglasila da je to deo mnogo šireg projekta - "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027" za koji je naglasila da ne obuhvata samo Beograd.

- To je za nas jedinstvena prilika, da kad čitav svet dođe u Srbiji obiđe svaki kraj ove naše prelepe zemlje - poručila je Brnabić.

Dodala je da arheološka nalazišta i iskopavanja u Caričnom gradu počinju od 1912. godine.

- Od 1912. godine nikada naša zemlja nije bila dovoljno snažna i nije imala dovoljno vremena da se posveti ovom biseru. I mi smo tek 2023. godine verovali ili ne, ogradili ovo arheološko nalazište i time ga prvi put zaštitili od krađa, iskopavanja, nelegalnih ulazaka. Tada smo postavili nadzorne kamere, a evo 2024. godine izgradili ovaj centar za posetioce - rekla je Brnabić i posebno zahvalila Narodnom muzeju u Leskovcu.

Dodala je da je Narodni muzej u Leskovcu posebno pomogao da se osmisli postavka u Caričinom gradu i unese život u Lebane.

- Ja duboko verujem da je ovo jedan od načina da pokrenemo turizam i ekonomski razvoj opštine Lebane i čitavog Jablaničkog okruga. A ovo je samo početak i moramo da radimo još mnogo više - istakla je Brnabić.

Dodala je da je sve počelo od projekta puta preko Radan planine, kako bi se povezale četiri banje Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja kod Medveđe.

- Želja je bila da povežemo prelepa arheološka nalazišta, Pločnik i Caričin grad, a sa svim tim da povežemo Đavolju varoš i Vražogrnac - naglasila je Brnabić.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović je naglasio da je danas veliki dan za opštinu Lebane i za Srbije i dodao da se realizacijom projekata poput ovog vidi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić misli na svaki deo zemlje, svako mesto i selo poput Štulca u kome se nalazi Caričin grad.

Svečanoj ceremoniji otvaranja su pored Brnabić prisustvovali i ministar kulture Nikola Selaković, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, kao i mnogi drugi predstavnici Vlade i Skupštine Srbije.

Novootvoreni savremeni objekat za posetioce je izgrađen pored postojećeg objekta "Teodora" i opremljen je najsavremenijom opremom za prezentaciju o lokalitetu Caričin grad.

U sali za prezentaciju posetioci će moći da se informišu o samom arheološkom lokalitetu, pogledaju 3D prezentaciju kako je izgledala Justinijana Prima, ali i vizuelno prošetaju ovim drevnim Carskim gradom i upoznaju način života ljudi tog vremena koristeći pametne table, 3D naočare koje su dostupne u ovoj savremeno opremljenoj sali.

Caričin grad, ili Justinijana Prima je poznoantički (ranovizantijski) grad iz VI veka, a ujedno i arheološki lokalitet koji je klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Predstavlja jedinstveni spomenik kulture i polaznu tačku za proučavanje poznoantičkog i ranovizantijskog nasleđa na prostorima Srbije. Caričin grad je bio jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana, a podigao ga je vizantijski car Justinijan I (527—565).

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike