Fondacija "Angelina" donira 52 maturske haljine za devojčice iz domova: Učinićemo srećnim neku drugu decu koja će nastaviti da rastu (FOTO)

01.06.2024

20:54

0

Humanitarna revija maturskih haljina izazvala je ogromnu pažnju i probudila emocije posetilaca

Fondacija "Angelina" donira 52 maturske haljine za devojčice iz domova: Učinićemo srećnim neku drugu decu koja će nastaviti da rastu (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Fondacija "Angelina" osnovana u znak sećanja na An­ge­li­nu Aći­mo­vić, tragično stradalu učenicu u OŠ "Vla­di­slav Rib­ni­kar", danas je u Beogradu u saradnji sa vodećim srpskim kreatorima organizovala reviju maturskih haljina, koje će biti poklon za devojčice iz domova za decu bez roditeljskog staranja iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Kraljeva i Negotina.

Otac Angeline, Anđelko najavio je da će Fondacija svake godine tradicionalno poklanjati haljine devojčicama iz domova iz cele Srbije. Ove godine dobile su ih 52 devojčice.

FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ
 

- Iako se sa tugom sećamo poslednjeg Angelininog vikenda provedenog upravo u Galeriji srećni smo da ovde možemo da učinimo srećnim neku drugu decu koja će nastaviti da rastu - rekao je Anđelko koji je uručio zahvalnice kreatorima i kompanijama koje im pomažu na tom putu.

Haljine sa revije, nastale na osnovu Angelininih skica, biće maturski poklon i za po­vre­đe­ne de­voj­či­ce ­iz Du­bo­ne i Oraš­ja, kao i de­voj­či­ce VIII/2 - raz­re­da ko­ji je Angelina po­ha­đa­la. Modele koji su izradli najpoznatiji domaći kreatori, među kojima su Dragana Ognjenović i Igor Todorović nosile su devojčice iz svih domova u Srbiji u kojima ima maturanata kao i Angelinine drugarice iz škole.Modeli će biti izloženi u Galeriji od 1. juna.

FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ
Tamara Vučić i Anđelko Aćimović

Skup je otvorila Angelinina sestra Marija, a okupljenima se obratio i pomoćnik direktora Centra za zaštitu odojčadi dece i omladine Zvečanska Ljubiša Jovanović koji je izrazio zahvalnost Fondaciji za prelepe haljine koje će osam devojčica iz njihovog centra, ponosno nositi na maturskoj večeri. Dodao je da je ovo divan način da se setimo Angeline i da se to sećanje pretvori u podršku svima kojima je pomoć potrebna.

FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ
 

Humanitarna revija maturskih haljina izazvala je ogromnu pažnju i probudila emocije posetilaca, a održana je u tržnom centru Galerija gde je i štand Fondaci­je na ko­jem svi lju­di do­bre vo­lje mo­gu da upla­tie do­na­ci­je.

Posetioci Galerije, na štandu mogu da se in­for­mi­šu i o ra­du i pro­gra­mu Fon­da­ci­je osnovane u martu u znak sećanja na ubijenu Angelinu i sve stradale u majskim tragedijama u OŠ "Vladislav Ribnikar", Duboni, Malom Orašju kao i par meseci kasnije u Niškoj Banji.

Podršku Fondaciji dala je i supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić, koja je prisustvovala reviji haljina koje će biti poklon i za devojčice iz domova za decu bez roditeljskog staranja iz čitave Srbije.

Supruga predsednika koja Fondaciju podržava od osnivanja, sredinom aprila prisustvovala je i reviji modela izrađenih po Angelininim crtežima, a tom prilikom imala je srdačan i duboko emotivan susret sa Angelininom majkom Natalijom.

Angelina je bila izuzetno talentovana devojčica koja je izradila brojne crteže haljina, sanjajući svoju modnu kolekciju i reviju. U nasleđe je ostavila i 22 vrhusnka crteža na osnovu kojih su domaći kretori napravili haljine, koje su bile deo i ovogodišnje Beogradske nedelje mode. Haljine su prikazane i u Sava centru, a specijalno za tu priliku dva modela izradila je jedna od najpoznatijih i najprestižnijih svetskih modnih kuća Kristijan Dior iz Pariza.

Angelinina porodica pokrenula je u Fondaciju i projekat u znak sećanja na njen život, talenat i kreativnost. Jedan od ciljeva Fondacije je promocija adekvatnog rada sa decom na otkrivanju i negovanju njihovih talenata u tom smeru pokrenuta je i besplatna jednogodišnja školica mode za đake od 10 do 14 godina koji će uz pomoć modnih kreatora učiti i ići Angelininim koracima i putem.

Misija Fondacije je očuvanje sećanja na stradale u Ribnikaru, Duboni, Malom Orašju i Niškoj Banji, osim toga nastala je kako bi se bavila prevencijom nasilja kroz edukaciju dece o opasnostima interneta i društvenih mreža, kako bi mogli da prepoznaju štetne sadržaje i da znaju da se zaštite od njih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike