I danas besplatni preventivni pregledi, Ministarstvo zdravlja posebno apeluje na jednu kategoriju

26.05.2024

07:18

0

Pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede

I danas besplatni preventivni pregledi, Ministarstvo zdravlja posebno apeluje na jednu kategoriju
Copyright Tanjug/Video

Ministarstvo zdravlja, usled velikog interesovanja građana, danas nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

U periodu od 8 do 17 časova u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. 

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled (a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje. 

Protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje, navodi Ministarstvo zdravlja.
Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve da preventivne preglede obave i ove nedelje. 

Tanjug/Video
 

 

Naročito apeluju na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba, ističe Ministarstvo.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi objavljena je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike