Na portalu Moja srednja škola od danas izveštaji o postignućima! Đukić Dejanović - "Tehnologije unapređuju procese obrazovanja i vaspitanja"

24.05.2024

13:34

0

Kancelarija za IT i eUpravu i Ministarstvo prosvete sarađuju na unapređivanju funkcionalnosti portala, na kojem će od danas biti dostupno 14 izveštaja, podeljenih u pet kategorija

Na portalu Moja srednja škola od danas izveštaji o postignućima! Đukić Dejanović - "Tehnologije unapređuju procese obrazovanja i vaspitanja"
Slavica Đukić Dejanović - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Na portalu Moja srednja škola od danas će građanima biti dostupni izveštaji o ostvarenim školskim uspesima u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, postignućima učenika na završnom i prijemnom ispitu, kao i statistika raspodele učenika u srednje škole.

Kancelarija za IT i eUpravu i Ministarstvo prosvete sarađuju na unapređivanju funkcionalnosti portala, na kojem će od danas biti dostupno 14 izveštaja, podeljenih u pet kategorija.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

V. d direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović naveo je da je od izuzetne važnosti za roditelje i učenike što će od sada moći, na osnovu objavljenih podataka, počevši od pretprošle godine, odnosno školske  2022/2023, da steknu uvid u ostvarene rezultate učenika u osnovnom obrazovanju.

Kako je naveo, biće dostupni i podaci o kretanju učenika po svojim ili drugim opštinama/gradovima, broj učenika osnovnih škola koji je raspoređen u srednje škole, statistika raspoređenih učenika prema listi želja, kao i detaljan pregled učenika iz ugla osnovnih i srednjih škola.

- Takođe, izveštaji obuhvataju i podatke o broju polaznika koji su obrazovanje završili po programu za Funkcionalno obrazovanje odraslih, IOP2 i postignuće na završnom ispitu učenika koji su ovaj ispit polagali u  Srbiji, dok su osnovno obrazovanje i vaspitanje završili u Republici Srpskoj - rekao je Latinović u Beogradu, nakon prezentacije nove funkcionalnosti na portalu.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Latinović je naveo da je eUprava prepoznatljiva po tome što do potrebnih informacija može da se dođe brže i lakše, pa će tako umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete, jednim pristupom na portalu Moja srednja škola moći da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis deteta u srednju školu, kao i da pogledaju izveštaje.

- Danas imamo više od 2,2 miliona eGrađana koji su registrovani na portalu eUprava i koji koriste usluge. Takođe želim da istaknem neprocenjivi značaj elektronske razmene podataka po službenoj dužnosti čime je, do sada, građanima ušteđeno blizu 210 miliona odlazaka na šalter, odnosno isto toliko sati i papira - naveo je on.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da današnja prezentacija predstavlja jednu edukaciju o tome koliko digitalizacija može da štedi i da poštuje emocije.

- Često razmišljamo kad digitalizujemo, a šta je sa nama kao ličnostima, a zapravo uvidela sam i na osnovu podataka koje su izneti, a i na osnovu svega ovoga što se oseti kad se uđe u jedan ovakav prostor, koliko vremena, koliko energije zapravo možemo uštedeti u donošenju određenih strategija, planova, programa, na osnovu podataka koji su ovako perfektno prezentovani danas i nama, daju dobar putokaz šta nam valja činiti u pogledu planova, programa - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da smo svedoci činjenice da moderne tehnologije unapređuju procese obrazovanja i vaspitanja.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- U osnovnim i srednjim školama procesi napreduju, deca rastu, oni koji privedu završetak osnovnog školovanja kraju pripremaju se za malu maturu i mi ćemo 17, 18 i 19. juna imati taj završni ispit. Pravo zadovoljstvo što ćemo biti u prilici da pratimo postignuća dece na ispitu, postignuća dece kod prijemnih ispita u srednje škole i što ćemo moći da vidimo gde nam se zapravo deca u osnovnom i srednjom obrazovanju nalaze u ovim momentu - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da je portal Moja srednja škola prema oceni učenika i roditelja, bio od ogromne koristi za pripremu dece za srednju školu. 

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Mislim da jeste važno to da u narednom periodu naš uvid u postignuća, u uspeh, treba da nam bude  jedan korrektivni faktor, da menjamo možda sebe, da u pojedinim školama uz autonomiju koju svaka škola ima, analiza podataka, bude orijentir šta ona to treba da uradi, da se ono što je dobro potencira, a da minimizira greške postoje  u školskom sistemu - navela je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike