Vladimir Lučić: Žalićemo se na odluku švajcarskog suda, Junajted grupa zloupotrebljava dominantan položaj!

20.05.2024

19:50

0

On je naglasio da je dužnost Telekoma Srbije da se svim pravnim sredstvima bori protiv toga

Vladimir Lučić: Žalićemo se na odluku švajcarskog suda, Junajted grupa zloupotrebljava dominantan položaj!
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da će se ta kompanija žaliti na odluku švajcarskg suda što nije, iz proceduralnih razloga, usvojio tužbu Telekoma Srbije protiv Junajted grupe, koja zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu.

On je kazao da je Telekom Srbija veoma optimističan u dalji ishod jer je, kako je objasnio, i sam sud utvrdio ono što je i Telekom tvrdio, a to je da je u reč o vrsti nelojalne konkurencije i da je reč o jednoj velikoj zloupotrebi dominantnog položaja Junajted grupe.

"Ovde smo potpuno sigurni da će viša instanca prihvatiti naše argumente i da ćemo mi na kraju izaći kao pobednici. Na kraju krajeva, potpuno je očigledno svima koji gledaju ovo tržište, da SBB Junajted medija, to jest Junajted grupa kao takva zloupotrebljava dominantan položaja i da je ovo klasičan vid nelojalne konkurencije", rekao je Lučić za Tanjug.

On je naglasio da je dužnost Telekoma Srbije da se svim pravnim sredstvima bori protiv toga.

"Bez obzira što imam utisak da kampanjama kao što je ova, oni na neki način pokušavaju da nas pokolebaju, mi ćemo nastaviti da se borimo. Njima i svima onima koji ih podržavaju i mogu samo da poručim da je pravda dostižna, mada može da bude nekad sporija", rekao je Lučić.

Kako je istakao, druga strana možda ima mogućnost da uzme najbolje advokatske kancelarija i lobiste na svetu, ali pošto Telekom Srbije govori istinu, pravda će na kraju biti dostižna.

"Ja lično mislim da ćemo u ovom slučaju u drugom stepenu mi dobiti ono što smo želeli i da ćemo na kraju naplatiti štetu", naglasio je Lučić.

Prema njegovim rečima, SBB koji ima više od 40 odsto tržišta u kablu je povezano lice sa kanalima Junajted medije, bez obzira što oni pokušavaju da nekako zamaskiraju svoje tragove, pa je tako SBB registrovan ovde, Junajted medija u Luksemburgu, a pravo distribucije je dato švedskoj firmi.

Tanjug/Rade Prelić
 

"Kada sve to uzmete, isti su vlasnici Junajted medije, isti su vlasnici SBB-a", rekao je Lučić.

Kako je naglasio, kada neko ko ima više od 40 odsto tržišta u jednoj usluzi, ne bitno kojoj, odnosno da li je to telekomunikacija, a onda napravi kanale i kontinuirano radi kampanju protiv najveće konkurencije, jeste slučaj nečasne, nelojalne konkurencije.

Lučić je dodao i da je sama objava Junajted medija da je švajcarski sud odbio tužbu Telekoma govori o njihovoj nervozi koja je sada očigledna zbog njihovih sve većih problema u poslovanju.

Ranije je danas objavljeno da švajcarski sud nije usvojio tužbu Telekoma Srbije protiv Junajted medije samo iz proceduralnih razloga, ali je taj sud zaključio da predmetni spor zaista jeste stvar koja se rešava prema Zakonu o trgovini Republike Srbije koji reguliše nelojalnu konkurenciju.

Podsetimo, sud u Švajcarskoj je odlučio da taj spor jeste stvar nelojalne konkurencije, a ne medijskih sloboda.

Time su odbačene tvrdnje Junajted grupe i njenih medijskih firmi da na njih srpski Zakon o trgovini ne treba da se odnosi i da se cela stvar tiče Zakona o javnom informisanju i medijskih sloboda koje Telekom navodno pokušava da uguši.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike