Naučni piknik na Šumarskom fakultetu: Druženje sa prirodom - upoznavanje zemlje, vode, pećine, vazduha i biljaka

15.05.2024

12:14

0

Ulaz za posetioce je besplatan oba dana

Naučni piknik na Šumarskom fakultetu: Druženje sa prirodom - upoznavanje zemlje, vode, pećine, vazduha i biljaka
Copyright Profimedia

Treći "Naučni piknik" biće održan 17. i 18. maja pod sloganom "Misli zeleno" u Arboretumu Šumarskog fakulteta, a portparolka manifestacije Zorana Minčić je najavila da će to biti veliki praznik za ljubitelje nauke i prirode.

"Ne postoji veći prioritet trenutno od ekologije i zato nam je cilj da pomognemo da uz male promene svi zajedno učinimo velike promene na globalnom nivou", rekla je Minčić Tanjugu.

Prema njenim rečima, ulaz za posetioce je besplatan oba dana od 11:00 do 19:00, a lokacija je "događaj sam po sebi", pošto je arboretum je zaštićeno prirodno dobro, sa više od 400 biljnih vrsta i 1.500 primerka.

Upoznavanje sa prirodom

Partneri manifestacije su Šumarski fakultet, Biološki fakultet, Fakultet za fizičku hemiju, bioistraživačko društvo "Josif Pančića", institut za hemiju i metalurgiju, klub speleologa "Akademski".

Minčić je naglasila da će posebno mališani imati priliku da se na "Naučnom pikniku" druže sa prirodom i upoznaju zemlju, vodu, pećine, vazduh i biljke, koje su u prvom planu.

"Kada kažemo dendrohronologija ili fosilna goriva, to može da zvuči komplikovano i ne baš nešto što biste radili, ali način na koji festival to predstavlja je nešto potpuno drugačije", istakla je Minčić.

"Naučni piknik" ima i sadržaje na osnovu kojih će stariji posetioci saznati o izradi drvenog nameštaja, upotrebi fosilnih goriva, načinu na koje možemo da utičemo da pomognemo prirodi, napomenula je Minčić.

Profimedia
 

 

"Najmlađi će imati interaktivne postavke, eksperimente i čitav niz improvizovanih igrališta. Filozofski fakultet nam se priključio, koji će praviti lov na lesnika", istakla je Minčić.

Lesnik - mitološko božanstvo

Prema njenim rečima, lesnik je mitološko božanstvo, a predanje kaže da ako spava, to nije dobro za prirodu

"Ove godine se nije probudio, tako da će deca u grupama krenuti u potragu za lesnikom, zavlačiti se u žbunje i mesta gde inače nemamo priliku da priđemo arboretumu", otkrila je Minčić.

Prema njenim rečima, deca će imati priliku i da se oprobaju u speleologiji, a Centar za promociju nauke je pripremio "fenomenalan način da nam da potencijalnu materijalnu viziju onoga što nas možda očekuje u budućnosti klimatskih promena". 

"Deca dobijaju torbe i u njih biraju šta će poneti za 2057. godinu. Naočare za sunce, kišne kabanice, faktore za sunčanje i obrazlažu zašto su to poneli", otkrila je Minčić.

Kako je najavljeno, na otvaranju "Naučnog piknika" 17. maja nastupiće Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta, a posetioce tokom manifestacije očekuje 18 interaktivnih naučnih prezentacija, radionica i izložbi sa 130 naučnih komunikatora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike