Ovo su najbolje medicinske sestre i babice Kliničkog centra Srbije: Danas im odato priznanje za njihov vredan rad

10.05.2024

15:04

0

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek zahvalio je medicinskim sestrama na svemu što rade

Ovo su najbolje medicinske sestre i babice Kliničkog centra Srbije: Danas im odato priznanje za njihov vredan rad
Copyright UKCS/Predrag Urošević

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, danas je u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) održana svečana akademija na kojoj su dodeljene zahvalnice najboljim medicinskim sestrama i babicama iz te zdravstvene ustanove. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek zahvalio je medicinskim sestrama na svemu što rade i istakao njihov značaj zbog uloge koje su imale tokom epidemije korona virusa. 

Istakao je da cilj države da medicinske sestre budu adekvatno nagrađene i da je dobio zadatak od predsednika Republike da se strukovne i akdemske sestre prepoznaju.  

Predsednica Udruženja medicinskih sestara - tehničara Kliničkog centra Srbije "Sestrinstvo" Marija Galić istakla je da medicinske sestre daju ključni značaj u pružanju zdravstvene zaštite i neprocenjiv doprinos zdravlju ljudi širom sveta, te da zbog svoje jedinstvene uloge u radu sa ljudima od rođenja do smrti moraju biti uključene u zdravstvenu politiku.

"U okviru Međunarodnog dana sestrinstva, apeluje se na sva vladina tela, organizacije,ustanove i medije da uvaže ovu profesiju i da svake godine odaju priznanje medicinskim sestrama i tehničarima za njihovu požrtvovanost i brigu o pacijentima. Takođe se apeluje i na to da je potrebno izdvajati sredstva namenjena za njihovo stručno usavršavanje i konstantan razvoj", rekla je ona, saopšteno je iz UKCS.

UKCS/Predrag Urošević
 

Dodala je da je neophodno da svet prepozna značaj medicinskih sestra u sistemu zdravstvene zaštite.

Navela je da zdravstvena nega čini najveći deo zdravstvene zaštite u svetu, a da su  medicinske sestre ključ za postizanje razvojnih ciljeva. 

"Medicinske sestre su obrazovane i edukovane za održavanje zdravlja i dobrobiti pacijenata kroz sve aspekte, ne samo fizičkog, već i psihičkog, psihosocijalnog i socijalnog . Medicinske sestre su prva i brza  tačka kontakta za zdravstvene usluge. Kako bi se postigli svi razvojni ciljevi u oblasti zdravstvene zaštite, potrebno je da se obrati posebna pažnja na položaj medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu i širem društvenom kontekstu", rekla je Galić.

Po predlogu klinika za najbolje medicinske setre ove godine izabrane su Slavica Tmušić Savić iz Centra za radiologiju, Jasminka Milojević iz Poliklinike,  Dragana Ilić sa Interne klinike Urgentnog centra, Biljana Blagojević sa Hirurške klinike Urgentnog centra, Marica Ilić sa Klinike za nefrologiju, Jadranka Jakovljevioć sa Klinike za urologiju, Ljiljana Bjeletić iz Gradskog zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, Ivana Nikolić iz Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Takođe, Tatjana Joksimović iz Klinike za psihijatriju,  Slađana Vasilić sa Klinike za alergologiju i imunologiju, Ljiljana Stamenković sa Klinike za ortopediju i traumatologiju,  Ljiljana Plećaš Marković sa Instituta za medicinu rada,  Milica Trivković sa Klinike za neurologiju, Snežana Ttrifunović sa Klinike za neurohirurgiju, Zlata Kamperelić sa Klinike za hematologiju, Dragica Pavković sa Klinike za očne bolesti, Svetlana Oprijan sa Klinike za dermatovenerologiju, Bojana Panić sa Klinike za infektivne i tropske bolesti, Tatjana Đokić sa Klinike za kardiologiju, Vesna Čurčić sa Klinike za bolesti digestivnog sistema.

Nagrade su dobile i Marijana Petrović sa Klinike za kardiohirurgiju, Slađana Jakovljević Andrejić iz Pejs mejker centra, Slađana Nikolić sa Klinike za vaskularnu  i endovaskularnu hirurgiju,  Tanja Blagić sa Klinike za opekotine plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, Mira Ivanović sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, Mira Nedić sa Klinike za pulmologiju, Mileva Milošević sa Klinike za grudnu hirurgiju, Milovan Miletić iz Centra za anesteziju i reanimaciju, Milica Radivojević sa Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju.

Nagrađene su babice Heda Musić, Svetlana Živković, Radovanka Nikolić, Sanja Čajetinac i Suzana Đorđević.  

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike