Nemačke bolnice nude po 15.000 evra za naše medicinare! Njihove firme ilegalno vrbuju po Srbiji, inspektori samo pišu kazne!

04.11.2021

07:30

0

Kazne za nelegalno posredovanje u zapošljavanju kreću se i do 1.400 evra

Nemačke bolnice nude po 15.000 evra za naše medicinare! Njihove firme ilegalno vrbuju po Srbiji, inspektori samo pišu kazne!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Gero Breloer

Posao regrutacije medicinskog osoblja za nemačko tržište trenutno cveta i procenjuje se da vredi 100 miliona evra, a stručnjaci prognoziraju da će Nemačkoj 2035. godine nedostajati 270.000 negovatelja. Istraživačka mreža Korektiv (Correctiv) objavila je da su nemačke bolnice spremne da plate između 10.000 i 15.000 evra po medicinskoj sestri. 

Srbija je jedna od zemalja odakle nemačke agencije u velikoj meri odvode medicinsku radnu snagu put Nemačke, a Korektiv tvrdi da su srpske vlasti kaznile nekoliko nemačkih kompanija koje su pokušale da ilegalno angažuju naše medicinske sestre. Prema njihovim podacima, od 2015. godine kažnjeno je najmanje pet kompanija sa sedištem u Nemačkoj.

Zvala radnike preko Fejsbuka

Mreža pominje slučaj iz 2017, kada je zamenica direktora jednog centra intenzivne nege u Frankfurtu preko svoje FB stranice pozvala sve medicinske sestre sa iskustvom da dođu u jedan beogradski hotel na intervju.

Minimalni uslovi su bili da su obučene i da dobro znaju nemački jezik, ali nije bio problema čak i ako ne ispunjavaju sve uslove, ukoliko imaju potrebna dokumenta.

Međutim, nije računala na to da će među prisutnima biti i naši inspektori, a na sudu je tvrdila da nije znala za obavezu dobijanja dozvole. Na kraju je od posrednika traženo da plati kaznu od 1.300 evra.

Profimedia
 

Na portalu mreže se navodi sličan slučaj firme iz Direna, koja je u jednom beogradskom kafiću održala sastanak za srpske medicinske sestre koje žele da rade u Nemačkoj. Međutim, nisu znali da će među prijavljenima biti i inspektor rada, pa su na kraju morali da plate kaznu od 1.200 evra.

Mesec kasnije i u Nišu je uhvaćen "posrednik". On je tvrdio da je predstavnik jedne nemačke firme, a inspektorima je rekao da nije znao da mu je potrebna dozvola za tu delatnost. Svejedno, sud mu je izrekao kaznu od 500 evra.

Vrbuju i naši

Takođe, jedna porodična kompanija sa sedištem u Marburgu duži period se bavi odvođenjem medicinskog osoblja u Nemačku. Oni su seveoma dugo oglašavali po raznim srpskim sajtovima. Iako su oglasi uglavnom izbrisani, Korektiv tvrdi da neki još uvek postoje.

Zanimljivo je da ova kompanija ima čak i predstavništvo u Beogradu, a trenutno se protiv nje vodi postupak zbog neovlašćenog posredovanja u zapošljavanju naših radnika. Inače, vlasnik firme je Korektivu poslao odgovor da oni posluju kao škola jezika u Srbiji. On je negirao da njegova firma direktno angažuje medicinsko osoblje u Srbiji, ali je priznao da to rade u saradnji sa neimenovanim partnerskih agencijama koje imaju licence.

Profimedia
 

Korektiv navodi i slučaj jednog našeg državljanina koji je bio zaposlen u bolnici u Bonu, a koji je organizovao "informativni događaj" za medicinske radnike u veoma luksuznom beogradskom hotelu. Učesnici su nakon registracije upućeni na internet stranicu zainteresovane bolnice, a zanimljivo je da su naši istražitelji za sastanak saznali preko sajta koji je kopija zvaničnog informativnog sajt savezne vlade za strane studente i specijaliste. Kada je "provaljen", naš državljanin je morao da plati kaznu od 1.360 evra, a bolnica u Bonu je priznala da je organizovala "informativni događaj". 

I sindikalci znaju za problem

A da je problem odlaska i vrbovanja naših medicinara ozbiljan, potvrdila je za 24sedam i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić. 

- Nama je više od 20 predsednika sindikata za dve godine otišlo u inostranstvo. U KC Niš smo menajli predsednika sindikata na svakih pet meseci jer je onaj prethodni otišao u neku drugu zemlju - kaže ona.

Savićeva je objasnila da posredovanjem mogu da se bave agencije koje su registrovane.

- Oni rade svoj posao, a svi koji hoće da odu prijave se. Međutim, kod ilegalnih se primenjuju pravila kao kod svakog drugog preduzeća koje radi na crno - dodala je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike