Medicinske sestre najviše na udaru: Pacijenti sve agresivniji!

20.02.2024

20:15

0

Autor: R.M.

Zdravstveni radnici ne mogu da dobiju status službenog lica, što bi drastično povećalo kazne za nasilnike koji ih napadaju

Medicinske sestre najviše na udaru: Pacijenti sve agresivniji!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Napadi na zdravstvene radnike sve su češći, a poslednji primer je prebijanje medicinske sestre u KBC "Zemun" koja je napadnuta u sredu.

Njoj je, prema saznanjima našeg portala, povrede usred bela dana naneo pacijent koji je došao da primi injekciju, a prava drama nastala je kada je  zdravstenu radnicu bukvalno nokautirao.

Incident se dogodio naočigled brojnog osoblja bolnice, a kako nam je ispričao jedan od očevidaca, pacijent je ubrzo posle toga pobegao iz ustanove. Nakon što je sestra pala zaposleni su alarmirali obezbeđenje, pozvali policiju i nju odveli na preglede.

Ne mogu da imaju status službenog lica

Nažalost, ovakvi napadi su veoma česti a Zoran Ilić iz Granskog sindikata zdrastva "Nezavisnost" kaže da je već nekoliko puta zatraženo da se pooštre kazne za nasilnike ali su zdravstveni radnici predlagali i druge mere.

- Pokušavali smo već da dobijemo status službenog lica. Međutim, objasnili su nam da zaposleni u javnim službama ne mogu da imaju taj status jer bi, maltene, bili kao policajci - kaže Ilić.

Profimedia/Ilustracija
Ilustracija

On smatra da bi u zdravstvenim ustanovama mogli da budu uvedeni panik tasteri ili neki drugi sistemi kako bi policija što pre mogla da interveniše.

- Ali sve je to "na kratkom štapu" jer se incidenti i dalje dešavaju. Sve dok se ne pooštri mera sankcionisanja takvih lica, mislim da će takvi napadi nastaviti. Oni kasnije budu oslobođeni ili plate malu kaznu, a mi ne želimo da imamo nikakve incidente - dodaje Ilić.

Zašto izbijaju sukobi?

Što se tiče napada, Ilić objašnjava da su medicinske sestre najviše na udaru nasilnih pacijenata.

- Uglavnom su to medicinske sestre i tehničari jer su oni najistureniji. Oni dočekuju i ispraćaju pacijente, i uglavnom tu izbijaju svađe oko lista čekanja, trenutne usluge... - objašnjava on.

Ilić ne želi da licitira sa brojem napada ali se nada da će novi Parlament kada bude oformljen pooštriti politiku prema nasilnicima koji napadaju zdravstvene radnike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike