Zorana se popela na Kajmakčalan i zatekla užasan prizor! Pusto mesto koje je simbol srpskih heroja

30.04.2024

21:50

0

Kajmakčalan, vrh koji Srbi često posećuju kako bi odali počast herojima koji su se borili za slobodu, nije samo mesto za turističku posetu, već je i simbol hrabrosti i otpora

Zorana se popela na Kajmakčalan i zatekla užasan prizor! Pusto mesto koje je simbol srpskih heroja
Kajmakčalan - Copyright Profimedia

Zorana Nović nedavno je objavila u Fejsbuk grupi "Grčka info" svoje utiske o poseti Kajmakčalanu, istorijskom lokalitetu na granici Severne Makedonije i Grčke, koji je bio poprište žestokih borbi tokom Prvog svetskog rata.

Kajmakčalan, vrh koji Srbi često posećuju kako bi odali počast herojima koji su se borili za slobodu, nije samo mesto za turističku posetu, već je i simbol hrabrosti i otpora.

Zorana je u pratnji društva uspešno savladala zahtevan uspon do vrha. Međutim, njihovo iskustvo na samom vrhu nije bilo bez iznenađenja. Naime, unutar kapele, simboličnog mesta na vrhu, zatekli su otvorena vrata, a unutrašnjost je bila prekrivena snegom, iako je obaveštenje jasno navodilo da se vrata zatvaraju.

Zorana i njeni saputnici su se suočili sa ovim izazovom hrabro, koristeći svoje ruke i pronađenu lopaticu kako bi očistili sneg i zatvorili vrata, čime su sačuvali kapelu od nepovoljnih vremenskih uslova.

Snagom duha osvojila težak vrh

- Takođe, pečat koji treba da se nalazi u kapeli, kojim se overava da je osvojen vrh, nismo zatekli u kapeli. Neophodno je da svi po malo povedemo računa i biće lepše svima. Ukoliko neko bude išao na Kajmakčalan i ukoliko zatekne pečat neka nas se seti da nam donese na papiru overeno, napisala je Zorana i dodala: 

Profimedia
 

"Penjali smo se sa Grčke strane, ja sam lično uspela da se popnem snagom duha. Moje telo nije spremno za takve napore i imam dosta povreda koje se aktiviraju sa vremena na vreme. Ali moj duh i želja da se popnem na Kajmakčalan je bilo jače i uspela sam. Kad god sam zastala pomislila sam na svoje pretke koji su jurišali na Kajmakčalan i na taj način sam uspela da se popnem.", napisala je ona u emotivnoj objavi koja je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike