Pripadnici MUP-a dežuraće na izletištima tokom Prvog maja: Vodite računa gde palite vatru za roštilj, kazne su visoke

30.04.2024

12:41

0

Potrebno je doneti vodu pored vatre sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo

Pripadnici MUP-a dežuraće na izletištima tokom Prvog maja: Vodite računa gde palite vatru za roštilj, kazne su visoke
Prvi maj - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije (SVS) MUP Milorad Spasojević apelovao je danas na građane, koji se odluče da praznik rada Prvi maj proslave u nekim od izletišta u Srbiji, da prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom, budu oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara, saopštio je danas SVS MUP.

"Ako naši sugrađani ipak imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to onda mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima. Potrebno je doneti i vodu sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo", istakao je Spasojević.

On je podsetio da je prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa propisane su kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Spasojević je istakao da će pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP dežurati na izletničkim mestima i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.

Podsetio je da je izuzetno važno da se građani odgovorno ponašaju jer se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost po živote i zdravlje naših građana, a nanose i velike materijalne štete.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike