Sve o novim dronovima kamikazama Vojske Srbije: Zovu ih "komarci", a mogu da "ujedu" tenk

05.04.2024

08:11

0

Autor: R.M.

Mogu da se koriste za uništavanje vojske i vatrenih sredstava na otvorenom prostoru i u zaklonu, ali i u bunkerima i borbenim vozilima

Sve o novim dronovima kamikazama Vojske Srbije: Zovu ih "komarci", a mogu da "ujedu" tenk
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od 19. aprila domaći dronovi kamikaze postati deo našeg redovnog naoružanja.

Tako će naša vojska biti prva u regionu koja će uvesti u svoje naoružanje ovakvu vrstu oružja, i to proizvod sopstvene namenske industrije.

- Znači, od 19. aprila dronovi kamikaze će biti deo našeg redovnog naoružanja - zaključio je Vučić.

Iako predsednik nije precizirao o kojim je dronovima reč, pretpostavlja se da je u pitanju "komarac". Naime, ovo malo čudo tehnike je proizvod domaće pameti, a Vučić je još pre nekoliko meseci u Vojnotehničkom institutu video prototipe dronova samoubica i istakao da je cilj da se napravi 5.000 takvih bespilotnih letelica.

Da li će svih 5.000 biti odmah uključeno u naše naoružanje, videćemo, ali je sigurno da na ovaj način naša vojska staje u red s najmodernije opremljenim armijama sveta.

Mali ali moćan

Naime, mediji su ranije izvestili da će "komarac" moći da nosi mine od 60 do 120 milimetara, koje će raditi naš "Krušik".

Izuzetno je lagan za nošenje, staje bukvalno u jedan veći ranac, a ideja je da svaki vojnik može da ga ponese na svojim leđima. 

Inače, radi se o letelici za jednokratnu upotrebu koja se svrstava u kategoriju "kamikaza".

Može da se koristi za uništavanje vojske i vatrenih sredstava na otvorenom prostoru, u zaklonu ili iza maske. Ali i u bunkerima, utvrđenim objektima ili borbenim vozilima.

Dimenzije su mu 28,5 x 28,5 cm, težak je samo 650 grama, a maksimalni dolet je tri kilometra.

Može da leti do šest minuta i da nosi eksplozivno punjenje od 400 grama, a njime se upravlja daljinski.

Poseduje dnevnu i noćnu kameru, četiri propelera sa nezavisnim pogonom sa elisama koje prave minimalnu buku.

Osnovna verzija drona naoružana je termobaričnim eksplozivom, a može se naoružati i eksplozivnim punjenjem sa kumulativnim ili parčadnim dejstvom.

Eksplozija termobaričnog eksploziva pri detonaciji na otvorenom na visini od dva do četiri metra izaziva smrtonosne i teške povrede na rastojanu od 10, odnosno nešto lakše povrede na rastojanju od 20 metara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike