Elitna jedinica "Kobre" dobila vojnu zastavu: Sva pravila vezana za najveću vojničku svetinju

14.04.2024

19:48

0

Autor: I.K.

Vojna zastava se ističe u jedinici, kasarni, na logorovanju, vojnim vežbama, u multinacionalnim operacijama i u ratnim dejstvima

Elitna jedinica "Kobre" dobila vojnu zastavu: Sva pravila vezana za najveću vojničku svetinju
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je vojnu zastavu komandantu odreda Vojne policije specijalne namene Kobre Darku Đošiću na svečanosti povodom Dana ovog Odreda, koji je tom prilikom istakao da im je nakon 46 godina učinjena najveća od svih počasti.

Vučić je rekao da su zastavu zaslužili disciplinom, radom, istrajnošću i ljubavlju prema otadžbini.

"Dodeljuje nam se najveća vojnička svetinja, Vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će biti svuda sa nama. Njenom dodelom dobijamo status kakav smo zaslužili i ovaj svečani čin postaje istorijski dan za naš odred", rekao je Đošić.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Rekao je da, zahvaljujući brizi i sluhu državnog rukovodstva, vojska Srbije nakon 30 godina raspolaže savremenim sredstvima i opremom, naoružanjem i tehnikom, te da se posebna briga vodi o ekonomskoj sigurnosti pripadnika, kroz stambena zbrinjavanja i primanja koja su na najvišem nivou.

Zastava simbolizuje vojničku čast i jedinstvo jedinice

Inače, vojne zastave su obeležja koja tradicionalno simbolizuju pripadnost vojnom sastavu, vojničku čast i jedinstvo jedinice ili broda, a uručuju se na svečan način po Pravilima službe Vojske Srbije. Prema Zakonu o Vojsci Srbije, komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije, kao i vojne jedinice i vojne ustanove koje su organizaciono i funkcionalno vezane za Ministarstvo odbrane mogu imati vojne zastave, oznake i druge simbole i obeležja. Njihovu dodelu, izgled i korišćenje uređuje predsednik Republike, na predlog ministra odbrane.

Koliki je njen značaj svedoči i rečenica koju je predsednik Srbije izgovorio komandantu jedinice "Kobre" uručujući mu: "Ona ne sme nikada da padne u ruke neprijatelju, baš kao ni pedalj naše zemlje Srbije. Čestitam vam vojnu zastavu, sa ponosom je nosite i nikada je nikome u ruke ne predajte!".

 

 

Postoje tri vrste vojnih zastava: zastava, plamenac i steg.

Pravo na vojnu zastavu imaju jedinice Vojske Srbije ranga brigade i brodovi rečnih jedinica. Pravo na plamenac imaju jedinice Vojske Srbije ranga bataljona. Pravo na steg imaju načelnik Generalštaba Vojske Srbije i komandanti operativnog nivoa.

Vojna zastava se ističe u jedinici, kasarni, na logorovanju, vojnim vežbama (u mirnodopskim uslovima), pri učešću u multinacionalnim operacijama i tokom borbe u ratnim dejstvima.

Vojne zastave se sastoje od: platna ukrašenog resama (avers i revers), trake (lente), gajtana sa dve kićanke, koplja i navlake.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Glavni deo vojne zastave izrađen je od duplog krep-satena ili svile, u obliku kvadrata, dimenzija 900 × 900 mm i sa tri strane je ukrašen resama, dužine 50 mm.

Izgled vojne zastave

Na desnoj strani glavnog dela vojne zastave, kada je zastava u položaju za pozdrav, nalazi se srpska trobojka sa Malim grbom na sredini zastave.

Druga strana vojne zastave je u bojama jedinice ranga brigade. Na sredini zastave nalazi se amblem jedinice ranga brigade, iznad amblema – polukružni natpis njenog punog naziva, a ispod amblema odobreni tekst odnosno deviza.

Traka (lenta) vojne zastave je u bojama srpske trobojke i od istog je materijala kao i glavni deo zastave. Dužina trake je 800 mm ne računajući rese, a širina 170 mm. Na kraćim stranama ukrašena je zlatnim resama, dužine 50 mm.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Na jednom kraju trake (lente) vojne zastave izvezen je Mali grb, a na drugom kraju, na suprotnoj strani od grba, ispisan je naziv jedinice.

Koplje za vojnu zastavu se sastoji od: glave sa vrhom i dvodelne drške sa okovom. Dužina koplja je 2300 mm. Glava koplja za vojnu zastavu se sastoji od: osnove, vrata, jabuke i finijala u obliku šiljka koji je izrađen od mesinga u koji je umetnuta srebrna aplikacija krunisanog dvoglavog orla sa štitom i ocilima.

Drška koplja vojne zastave je izrađena od hrastovog drveta. 

Pravila korišćenja i značaj

Vojska ima jasno propisana pravila kada se i kako koristi zastava, kada se polaže zakletva, povodom državnog praznika, praznika jedinice... Tada  se ona prati zastavnim vodom, elitnom, probranom jedinicom koja prema posebnom protokolu, uz paradnu muziku, izvodi sve neophodne počasne radnje. U ratu se zastava čuva na poseban način i za nju se vode najžešće borbe.

Isticanje i nošenje simbola i obeležja Vojske Srbije na način kojim bi se narušio ugled Vojske Srbije je strogo zabranjen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike