Vučić na svečanosti dana "Kobri": Srbija se nalazi usred geopolitičkog vrtloga, pritisnuta od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju

14.04.2024

10:51

0

Autor: 24sedam

Svečanost se od 11 sati održava u kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu

Vučić na svečanosti dana "Kobri": Srbija se nalazi usred geopolitičkog vrtloga, pritisnuta od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju
Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre". 

Svečanost se održava u kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu.

 

Tanjug printscreen
 

 

Svečanosti prisustvuju ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Na početku je minutom ćutanja odata počast preminulim članovima ovog elitnog odreda.

Tanjug printscreen
 

 

Obraćanje komandanta odreda pukovnika Darka Đošića

- Zahvaljujući brizi i sluhu državnog rukovodstva, Vojska Srbije nakon 30 godina raspolaže savremenim sredstvima i opremom, naoružanjem i tehnikom. Posebna briga vodi se o ekonomskoj sigurnosti pripadnika, stambenom zbrinjavanju i primanjima koja su na najvišem nivou. Zato želim jasno i glasno da kažem - Hvala Vam što ste vratili dostojanstvo Vojsci Srbije, rekao je komandant Đošić.

Tanjug printscreen
 

 

- Nakon 46 godina ukazana nam je najveća od svih počasti, dodeljuje nam se najveća vojnička svetinja - vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će svuda biti sa nama. Dobijamo status kakav zaslužujemo i ovaj dan postaje istorijski za naš odred, rekao je Đošić.

Tanjug printscreen
 

 

Potom je predsednik Vučić uručio vojničku zastavu komandantu Đošiću.

Obraćanje predsednika Vučića

-Velika mi je čast što sam danas ovde sa vama. Što sam predsedničkom odlukom mogao da vam dodelim vojnu zastavu koju ste zaslužili profesionalnošću, disciplinom, ljubavlju prema otadžbini. Rekao sam pukovniku Đošiću - ona nikad ne sme da padne u ruke neprijatelju, kao ni pedalj naše zemlje. Najbolji garant za to su vaša i druge jedinice Vojske Srbije. Danas nije lako biti vojnik. Oni koji su nečujni, a ubojiti. Nije lako jer se naša zemlja nalazi usred geopolitičkog vrtloga, pritisnuta od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju, od onih koji bi za sve greške da nađu krivce u Srbiji da se opravdaju. Neće biti lakše. Zato nam treba da snažimo našu vojsku i ulažemo u zaštitu suvereniteta i da tako odvratimo one koji žele uništenje Srbije, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Tanjug printscreen
 

 

- Zato je važno da radite napornije, ove stare zgrade zamenićemo novim. Plate vojnike u našoj zemlji biće samo veće, moći ćete da izdržavate porodice, da im garantujete sigurnost, ali ono što se traži od vas je da na svaki poziv države odgovorite, poručio je Vučić.

-Imali smo divnih jedinica sa odzivom 96, 98 odsto. Da kažem građanima, da se jedina jedinica koja se stopostotno odazvala - Kobre. Hvala vam na tome što vam nikad nije bilo teško da budete prvi u redu u odbrani otadžbine i da joj stavite na raspolaganje svoje živote. Daćemo sve do sebe da ne morate to da činite u budućnosti, ali vi znate šta vam je činiti. Mi ćemo se u narednim danima i nedeljama boriti svim političkim sredstvima da sačuvamo ugled i obraz Srbije. Ovaj šal - zastavu nosiću sa ponosom, trobojku niko nikada neće moći da nam oduzme, kao što im nećemo dati da srpski narod okarakterišu kao najgori narod na svetu, a prave se da nam žele dobro, te da čeznu da im se pridružimo. Mi ćemo kao političari da damo sve od sebe i suprotstavićemo se najmoćnijima u svetu. A to radimo jer obraz nema cenu, jer Srbija nije na prodaju, jer otadžbinu volimo više od svega. Zato ćemo se suprotstaviti svima koji misle da imaju pravo da nam komadaju otadžbinu, da nam kroje sudbinu i da nam narod predstavljaju kao genocidan,  istakao je Vučić.

On je poručio pripadnicima "Kobri" da su mu kao porodica i zahvalio im se jer zna koliko ozbiljnosti i marljivosti ulažu, te ih zamolio da uvek budu na raspolaganju svojoj Srbiji, jedinoj otadžbini. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike