Radulović: Francuski "rafali" mogu da nose čak i rakete sa nuklearnim glavama, ali i da služe za nuklearno odvraćanje!

09.04.2024

10:47

0

Upoređujući borbene avione "mig-29", koji trenutno čine okosnicu srpskih vazduhoplovnih snaga, sa "rafalima", Radulović navodi da je reč o platformi koja je za čitavu generaciju naprednija

Radulović: Francuski "rafali" mogu da nose čak i rakete sa nuklearnim glavama, ali i da služe za nuklearno odvraćanje!
Copyright Profimedia

Vojni komentator Vlado Radulović izjavio je danas da su višenamenski borbeni avioni "rafal", o čijoj nabavci Srbija pregovara sa Francuskom, najsavremeniji vazduhoplovi četvrte i po generacije i među najmodernijim platformama koje zapadna vojna industrija može da ponudi.  

- Govorimo o avionu koji ima izuzetne višenamenske karakteristike. To nije samo lovac presretač. To je avion koji može biti taktički bombarder, avion koji se možete koristiti i za dejstvo po ciljevima na moru, na kopnu, ali i za strateško, odnosno nuklearno odvraćanje - objasnio je Radulović za Tanjug.

On je dodao da su to avioni koji mogu da ponesu 9,5 tona ubojnih sredstava.

- To je avion koji leti brzinom od 1,8 maha, a ima sposobnost i superkrstarenja - da bez paljenja dodatnog forsaža, odnosno dodatnog sagorevanja goriva, u standardnom režimu letenja može da razvije brzinu od 1,4 maha - rekao je Radulović.

Pojašnjava da avion "rafal" može biti opremljen širokom lepezom naoružanja, ali da je sposoban da ponese i krstareće rakete, kao i one opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Radulović ističe da je teško reći kada bi avioni stigli u Srbiju, s obzirom na to da se pregovara o novim platformama, ali da će, ukoliko do dogovora dođe i Srbija nabavi 12 "rafala", srpske vazduhoplovne snage biti najmoćnije vazduhoplovstvo u odnosu na ostale republike bivše SFRJ.

Profimedia
 

Naveo je da je Hrvatska takođe dogovorila nabavku "rafala", ali da je reč o polovnim avionima.

Upoređujući borbene avione "mig-29", koji trenutno čine okosnicu srpskih vazduhoplovnih snaga, sa "rafalima", Radulović navodi da je reč o platformi koja je za čitavu generaciju naprednija.

- I "mig-29" i "rafal" su višenamenske platforme, ali daleko veće sposobnosti i mogućnosti ima francuski avion. Sve ono što se nalazi na samoj platformi "rafala" daleko je naprednije u odnosu na "mig-29" koji trenutno postoji u našim oružanim snagama - naglašava Radulović.

Dodaje da "rafal", pored spomenutih funkcija, ima sposobnost i da obavlja funkciju avio-tankera i da je to još jedna prednost u odnosu na "mig-29".

- On ima mogućnost da podešava do pet spoljnih rezervoara i sa tako posebnim sistemom koji se integriše na samu platformu zapravo može da dopunjuje ostale avione u vazduhu - objasnio je Radulović.

Radulović naglašava da bi eventualna nabavka "rafala" označila nastavak dobre saradnje u oblasti vojne industrije između Srbije i Francuske, iako se, kako dodaje, možda u nekim spoljnopolitičkim potezima ne slažemo, pre svega po pitanju odnosa prema Rusiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike