Moćni "kamov" je danas prvi put korišćen u gašenju požara: Nosi vedro sa pet tona vode, a puni se za samo 65 sekundi (FOTO/VIDEO)

24.01.2024

18:01

0

Autor: L. Đ. T.

"Kamov" Ka-32 je ruske proizvodnje i namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima

Moćni "kamov" je danas prvi put korišćen u gašenju požara: Nosi vedro sa pet tona vode, a puni se za samo 65 sekundi (FOTO/VIDEO)
Helikopter Kamov Ka-32 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ogroman požar zahvatio je danas Kineski tržni centar u novobeogradskom Bloku 70, a pored vatrogasnih vozila, danas je u gašenju vatrene stihije po prvi put učestvovao i helikopter "kamov" Ka-32, koji je Srbija kupila od Rusije.

Naša zemlja trenutno poseduje dva ovakva helikotpera, a prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, kada nabavimo još dva takva tipa letelice postaćemo apsolutna velesila što se tiče gašenja požara, ne samo na Balkanu, već u čitavoj jugoističnoj Evropi.

- Koliko sam nesrećan zbog požara, srećan sam jer su ljudi mogli da vide čime intervenišemo. Prvi put smo prikazali jedan od dva helikoptera Ka-32 koje smo kupili iz Rusije, a tu su bila i dva H-145, kojih imamo više. Oni nose malo vedro s vodom, a "kamovi" nose petostruko veće vedro. To nas je i spasilo donekle - rekao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Šporčić
Aleksandar Vučić

Predsednik je najavio da će država u naredne dve godine kupiti još dva helikoptera Ka-32, "ako bude dovoljno novca".

- Onda postajemo apsolutna velesila što se tiče gašenja požara ne samo na Balkanu, već i u jugoistočnoj Evropi - istakao je Vučić.

24sedam/Goran Sivački
 

Karakteristike helikoptera "kamov"

Helikopter "kamov" Ka-32 je ruske proizvodnje i namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima, kapaciteta podveznog vedra od pet tona vode sa mogućnošću rada mlaznicom koja omogućava horizontalno gašenje požara na visokim objektima.

Može da izbacuje i specijalnu penu za gašenje požara. Vodu nosi podvesnim vedrom ili u rezervoaru. Tačno 65 sekundi mu je potrebno za punjenje. To znači da je brzina punjenja skoro 46 litara u sekundi.

24sedam/Goran Sivački
 

Nema repni rotor u odnosu na standardne helikoptere, nego dva noseća rotora, zbog čega može da ponese više tereta, što je velika prednost u varijanti gašenja požara.

MUP Srbije
 

Osim za gašenje požara, Ka-32 može se koristiti i za prenos teškog tereta. Može da preveze do 13 ljudi, da se kreće maksimalnom brizinom od 260 kilometara na čas i da ostvari dolet od 650 kilometara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike