"Tvrđave koje lete": Sve o helikopterima Mi-35P koje je danas dobila Vojska Srbije! Zovu ih čudovištima u vazduhu! (FOTO/VIDEO)

23.11.2023

19:53

0

Autor: I.K.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije ocenio je da je to čudovište od helikoptera te da je zvuk ovih helikoptera zlokoban za neprijatelja

"Tvrđave koje lete": Sve o helikopterima Mi-35P koje je danas dobila Vojska Srbije! Zovu ih čudovištima u vazduhu! (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, novonabavljeno naoružanje i vojnu opremu, najavljujući da država planira ogromna ulaganja u domaću namensku industriju, kao i ulaganja u nove fabrike. Tom prilikom predstavljeno je 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, poznatijih i kao ''đavolje kočije'', ali i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

 

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije ocenio je da su to tvrđave koje lete, te da je zvuk ovih helikoptera zlokoban za neprijatelja.

- Samo da bežiš i da se sklanjaš, rekao je predsednik tokom obilaska dodajući da je reč o prelepim helikopterima nabavljenim u saradnji sa Kiprom, te da će šest borbenih helikoptera Mi-35P biti modernizovano i upotrebljivo već krajem januara 2024. godine.

Tanjug/Rade Prelić
 

Oficiri Ratnog vazduhoplovstva istakli su da, što se tiče operativne sposobnosti, sada imaju mogućnosti da mogu da podržavaju kopnene snage i specijalne snage, dok transportnim helikopterima mogu povećati mobilnost i u svakom trenutku jednu pešadijsku četu razmestiti u bilo kom delu teritorije Republike Srbije.

- Zaista ovako nikad nije bilo opremljeno Ratno vazduhoplovstvo. Mi-35 je čudovište od helikoptera, rekli su oficiri.

Tanjug/Rade Prelić
 

Helikopter Mi-35P preteča je ruskog Mi-35M koji Srbija već ima u svojoj eskadrili. U pitanju su desantno-jurišni helikopteri sa dvocevnim topom na desnom boku trupa GŠ-30K kalibra 30 mm za razliku od prethodnika koji ima kalibar 23 mm. 

- Kiparski Mi-35P koristi protivoklopne vođene rakete iz porodice “Ataka” dometa do šest kilometara koje imaju mogućnost probijanja 800 milimetara homogenog čelika. Mogu, međutim da se koriste i rakete “Šturm”, čiji je domet do pet kilometara i imaju vatrenu moć probijanja negde oko 600 milimetara čelika. Od nevođenih ubojitih sredstava može da koristi različite kalibre, a dobra stvar je što mi proizvodimo nevođena raketna zrna S-5 i S-8, što je kalibar 57 mm i 80 mm, rekao je svojevremeno vojni analitičar Vlade Radulović za 24sedam.

Ovi helikopteri, ocenjuju stručnjaci, upotpuniće našu eskadrilu i značajno je ojačati.

 

Tanjug/Rade Prelić
 

Ti helikopteri bi trebalo da budu u upotrebi do 2036. godine, a proći će modernizaciju odnosno osavremenjivanje i biće prefarbani u maskirne boje koje koristi naša armija. 

Koristiće ih po svemu sudeći 714. protivoklopna helikopterska eskadrila (pohe) "Senke" sa Lađevaca. Helikopteri su u Srbiju stigli sa Kipra avionom An-124-100 kompanije Antonov Airlines.

Kada je reč o dva Erbasova transportna španska aviona tipa CASA C-295, prilikom obilaska danas na Batajnici, Vučić je istakao da ti avioni mogu da prevezu 70 vojnika ili 48 padobranaca pod punom padobranskom opremom, da imaju i dve rampe sa strane za iskakanje padobranaca, što  znači da mogu mnogo brže da iskoče na borbenu površinu po potrebi.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike