Vodeći je maligni tumor kod žena u Srbiji: Ovo su faktori rizika za njegov nastanak i mere prevencije

30.03.2024

20:14

0

Autor: I.K.

Pored mera primarne prevencije od ključnog značaja je i njegovo rano otkrivanje

Vodeći je maligni tumor kod žena u Srbiji: Ovo su faktori rizika za njegov nastanak i mere prevencije
Copyright Pixabay

Rak dojke vodeći je maligni tumor kod žena u Srbiji i jedan je od vodećih uzroka prevremene smrti žena.

Moguća je prevencija u smislu fizičke aktivnosti, pravilne ishrane, umerene konzumacije alkohola i regulacije telesne težine. 

Među faktorima rizika za nastanak karcinoma dojke kod žena su starije životno doba, genetska predispozicija, dužina reproduktivnog perioda, broj porođaja, godine pri rođenju prvog deteta, proliferativne bolesti dojke, karcinom kontralateralne dojke ili endometrijuma, izloženost zračenju, i uticaj geografskog podneblja. 

Pored mera primarne prevencije od ključnog značaja je i njegovo rano otkrivanje

Faktori rizika za nastanak raka dojke

Najjači faktor rizika za nastanak raka dojke je ženski pol, navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Verovatnoća obolevanja od ove maligne bolesti je 100 puta veća kod žena nego kod muškaraca, što znači da se oko 99% slučajeva raka dojke javlja kod žena, dok se kod muškaraca ova dijagnoza postavlja u oko 0,5–1% slučajeva. Lečenje raka dojke kod muškaraca sledi iste protokole lečenja kao i kod žena.

Među faktorima rizika je i životna dob, jer se stope obolevanja i umiranja od raka dojke povećavaju sa godinama života. Otprilike polovina slučajeva raka dojke javlja se kod žena koje nemaju drugi prepoznatljiv faktor rizika osim pola (ženski) i uzrasta (preko 40 godina).

Profimedia
 

 

Pozitivna porodična istorija raka dojke, odnosno pozitivna porodična anamneza povećava rizik za nastanak raka dojke, pogotovo ukoliko je u porodici bilo više od jednog obolelog bliskog rođaka. Međutim, većina žena kod kojih je dijagnostikovan rak dojke nema poznatu porodičnu istoriju bolesti. Nedostatak pozitivne porodične istorije ne znači nužno da je žena u smanjenom riziku.

Određene nasledne mutacije takođe značajno povećavaju rizik od nastanka raka dojke, pri čemu su najdominantnije mutacije gena BRCA1, BRCA2 i PALB-2. Smatra se da je karcinom dojke kod 5-10 odsto svih obolelih žena povezan sa mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Žene kod kojih su otkrivene mutacije u ovim genima mogu razmotriti strategije za smanjenje rizika, kao što su hirurško uklanjanje obe dojke ili strategije hemoprevencije.

Dužina reproduktivnog perioda može da poveća rizik od nastanka raka dojke. Menstrualni ciklusi pre 12. godine i kasna menopauza, posle 55 godina, kao i prva trudnoća u kasnijem uzrasnom dobu i manji broj trudnoća mogu povećati rizik za nastanak raka dojke. Sa druge strane, smatra se da dojenje ima protektivni efekat i da smanjuje rizik za nastanak karcinoma dojke.

Profimedia
 

 

Gojaznost, pogotovo postmenopauzalna gojaznost, povećava rizik za nastanak karcinoma dojke zbog sinteze endogenih estrogenih hormona u masnom tkivu, kao i upotreba egzogenih polnih hormona, pogotovo postmenopauzalna hormonalna terapija.

Štetna upotreba alkohola i pušenje

Konzumacija alkohola i pušenje predstavljaju faktore rizika za nastanak brojnih hroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i maligne bolesti. 

I dok neke faktore rizika za nastanak raka dojke nije moguće menjati, kao što su pol, životna dob, genetska predispozicija i reproduktivni faktori, na druge faktore rizika moguće je uticati. Pravilna izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, izbegavanje izloženosti zračenju, konzumacije alkohola, cigareta i izbegavanje stresa mogu pozitivno delovati na zdravlje i prevenciju bolesti, poručuju iz "Batuta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike