"Ne gledaj u šolju, pregledaj se": Mobilni mamograf ima izuzetan značaj za rano otkrivanje raka dojke!

02.03.2024

12:45

0

Jovanović je istakla da bi žene koje imaju u porodici bliske srodnice koje su obolele od raka dojke trebalo da se jave na preglede mamografom i pre 45. godine života

"Ne gledaj u šolju, pregledaj se": Mobilni mamograf ima izuzetan značaj za rano otkrivanje raka dojke!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Direktorka Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, izjavila je danas da mobilni mamograf ima izuzetno veliki značaj za rano otkrivanje raka dojke, napominjući da se to oboljenje nalazi na prvom mestu kada je reč o oboljevanju i umiranju kod žena.

Jovanović je, povodom postavljanja mobilnog mamografa na Novom Beogradu, rekala da je opština Novi Beograd partner u ovoj akciji, kao i kompanija Grand kafa, a da podršku daju i sve institucije sistema koje se bave zdravstvenom zaštitom. Navela je da se, prema zvaničnom registru, godišnje kod 4.600 žena dijagnostifikuje rak dojke, a da 1.700 žena u proseku izgubi život.

Jovanović je rekla da su za zakazivanje pregleda na mobilnom mamografu brojevi mobilnih telefona otvoreni od 9 do 14 časova danas za žene koje nisu obavile preglede mamografom u poslednje dve godine i koje nemaju promene na tkivu dojke. Ukazala je da će svim ženama koje se jave biti omogućeni pregledi, uz podršku Zavoda za zaštitu zdravlja železničara, Doma zdravlja Novi Beograd i Doma zdravlja Voždovac.

Jovanović je istakla da bi žene koje imaju u porodici bliske srodnice koje su obolele od raka dojke trebalo da se jave na preglede mamografom i pre 45. godine života, dodajući da su ti pregledi besplatni. Ona je istakla da u Srbiji u poslednjih pet-šest godina postoji povećano inateresovanje za mamografske preglede i ukazala da je to "zlatni standard" za rano dijagnostifikovanje.

Predsednik Opštine Novi Beograd Bojan Bovan izjavio je da je važnost ove akcije veoma velika jer će od danas do 9. marta Beograđanke moći da besplatno obave mamografske preglede.

Bovan je pozvao žene da obave preglede, s obzirom na podatke o broju žena kod kojih je dijagnostifikovan rak dojke, jer je to oboljenje, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, u 90 odsto slučajeva izlečivo.

Zakazivanje pregleda počelo na mobilnom mamografu na Novom Beogradu počelo je juče, ima još slobodnih termina, a pregled mogu da zakažu Beograđanke i iz ostalih beogradskih opština, a ne samo sa Novog Beograda. Naziv kampanje je "Ne gledaj u šolju, pregledaj se", a mamograf će biti ispred Gradske opštine Novi Beograd do 9. marta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike