Čeka li nas dosad najtoplija zima? Od 2000. godine imali smo čak 7 od 10 najtoplijih zima, među kojima je i prošlogodišnja!

27.12.2023

07:40

0

Autor: R.M.

Najtoplija zima bila je pre 6 godina, a prošle godine je bila treća najtoplija od kada postoje merenja

Čeka li nas dosad najtoplija zima? Od 2000. godine imali smo čak 7 od 10 najtoplijih zima, među kojima je i prošlogodišnja!
sneg 2 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Temperature u Srbiji danas bi mogle da dostignu i 18 stepeni celzijusa, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i narednih sedam dana biće natprosečno toplo. 

Iako ova zima pretenduje da bude jedna od najtoplijih, trenutno tu titulu nosi zima iz 2007. godine.

Naime, otkako je 1888. godine započeto merenje temperature vazduha u Srbiji, najtoplija zima bila je 2006/2007, kada su zabeležene srednje vrednosti od čak 7,5 stepeni Celzijusovih.

Međutim, ljubitelje snega će zabrinuti činjenica da je sedam od 10 najtoplijih zima došlo upravo nakon 2000. godine, a takav trend je i u Evropi.

U prilog tome govori i činjenica da je upravo prošla zima 2022/2023. bila treća najtoplija u Srbiji. Sem prve koju smo pomenuli, toplija je bila jedino zima 1950/1951. godine i to tričavih 0,01 stepen Celzijusov. 

Inače, meteorološka zima razlikuje se od kalendarske i traje od 1. decembra do 28. februara.

24sedam/Goran Sivački
 

Što se tiče najhladnije zime, ona je zabeležena 1891. godine. sa prosečnom temperaturom vazduha od minus 4,5 stepeni Celzijusovih.

Inače, najtoplije zime često donose prijatno vreme za ljude, ali mogu imati negativan uticaj na poljoprivredu i prirodu. 

Nedostatak padavina i snega može dovesti do suše i problema u snabdevanju vodom, kao i smanjenja nivoa reka i jezera.

Važno je napomenuti da, iako su ove zime bile izuzetno tople u odnosu na prosečne vrednosti, Srbija i dalje može imati hladne i snežne zime, posebno u planinskim regionima kao što su Kopaonik ili Zlatibor. Vremenski uslovi mogu se menjati iz godine u godinu, pa je uvek dobro biti pripremljen za različite vremenske prilike tokom zime.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike