Godišnjica bombardovanja kineske ambasade: NATO tvrdi da je bila greška za koju su okrivili CIA i "zastarele mape"

07.05.2023

07:04

0

Autor: I.K.

U ovom napadu poginula su tri novinara, a oko 20 ljudi je povređeno

Godišnjica bombardovanja kineske ambasade: NATO tvrdi da je bila greška za koju su okrivili CIA i "zastarele mape"
kineska ambasada, nato bombardovanje 1999. - Copyright Printscreen/ Youtube/AP Archive

Tog 7. maja 1999. godine, oko ponoći, pet NATO bombi iz američkih borbenih aviona B-2 pogodilo je kinesku ambasadu u Beogradu

Niko nije mogao ni da nasluti da bi diplomatska rezidencija mogla biti legitiman cilj. Zaposleni u ambasadi, prekriveni krvlju i prašinom, bežali su iz razrušene zgrade, iskačući kroz prozore. 

U vazdušnom napadu poginula su tri novinara, a povređeno je najmanje 20 ljudi.

Printscreen/ Youtube/AP Archive
 

 

Svakog 7. maja na tom mestu održavaju se komemoracije. Počast je odao i kineski lider Si Đinping tokom državne posete Beogradu 2016. godine

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo nedavno je položila cveće na obeležju podignutom na mestu gde su tokom NATO bombardovanja Srbije poginuli kineski novinari.

- Tokom festivala Ćingming, koji u Kini predstavlja dan sećanja na pokojne, minutom ćutanja smo odali počast kineskim novinarima koji su poginuli tokom NATO bombardovanja - napisala je ambasadorka na svom nalogu na Tviteru.

Novinari Hsu Singhu (31) i Žu Jing (27) bili su tek venčani bračni par. Treća novinarka koja je poginula je 48-godišnja Šao Junhuan iz novinske agencije Sinhua. Njen suprug je oslepeo od eksplozije. 

Na mestu nekadašnje ambasade danas je izgrađen Kineski kulturni centar, jedan od najvećih u Evropi. Ali odgovor na pitanje - zašto i dalje muči sve.

Zvaničnici NATO i SAD odlučno su poricali da je to bilo namerno. Peking je od Vašingtona dobio nadoknadu od 28 miliona dolara i objašnjenje da su za sve krive stare mape CIA.

Printscreen/ Youtube/AP Archive
 

 

Prava meta, navodno, bilo je sedište Savezne direkcije za promet robe posebne namene (SDPR) - državne agencije koja se bavila uvozom i izvozom vojnog naoružanja i opreme, na stotinak metara od nekadašnje ambasade. Najmoćnija obaveštajna služba u Americi kaže da je koristila lošu mapu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike