Svako bi voleo ovakvu profesorku na fakultetu! Jovana je kraljica univerzuma: Ima doktorat, tetovaže, pirsinge i troje dece!

10.02.2024

20:01

0

Jovana Bila Dubaić, profesorka na Biološkom fakultetu, kaže da žene više treba da se bave naukom

Svako bi voleo ovakvu profesorku na fakultetu! Jovana je kraljica univerzuma: Ima doktorat, tetovaže, pirsinge i troje dece!
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Jovana Bila Dubaić je docent i profesorka na Biološkom fakultetu. Oblast njenog interesovanja je zaštita biodiverziteta, a glavni fokus je na pčelama, pa je u šali zovu i “doktorka za pčele”, jer je pošle godine doktorirala na temu “Prostorno-vremenski obrasci širenja i trofičke interakcije azijske pčele smolarice (Megachile sculpturalis) u jugoistočnoj Evropi”. 

U susret Svetskom danu žena i devojaka u nauci, želimo da vam predstavimo baš Jovanu, koja osim što je doktor nauka, takođe je i mama, strastveni ljubitelj putovanja, tetovaža i pirsinga. Čak i da ne znate čime se bavi, jednim pogledom biće vam jasno da obožava insekte - oni se nalaze na njenim tetovažama i nakitu koji nosi.

Sa njom smo pričali o položaju žena u nauci, majčinstvu, profesionalnim ambicijama i uzorima današnjim devojčicama.

24sedam/Ivan Mitić
 

Na dan kad je doktorirala, fotografisala se sa svojim doktoratom umotanim u tetra pelenu (roditelji beba znaju šta je to), uz opis “najduži porođaj u istoriji”. Njeno spremanje doktorata je trajalo skoro deceniju i bilo je isprekidano sa tri trudnička i porodiljska odsustva. Jovana je mama tri devojčice i neosporno je veliki izazov stremiti ka najvišim akademskim dometima dok ste istovremeno i mama.

24sedam/Ivan Mitić
 

“Bavljenje naukom u Srbiji nije ni malo lako, koga god da ste pola. Ja se nisam suočavala sa nekim diskriminacijama u tom smislu što sam žensko. Ako ste vredni, radni, to je sve što je potrebno. Ali moram da kažem da je uloga roditelja u Srbiji takođe dosta otežana, suprug je jako puno radio i one su odmalena usmerene na mene, da tata kad hoće da se uključi, one traže mene. Jedan veliki deo rada u nauci je odlazak u inostranstvo na konferencije, saradnja sa drugim naučnicima... meni je to bilo onemogućeno ne zato što me je neko diskriminisao, nego sam želela da budem uz svoju decu i vidim da su kolege bile u prednosti koje nemaju decu. Recimo, vrtić koji radi do 18 časoa, ali ne može dete da ostaje posle toga. Vaša deca su jedina, dođite ranije po njih, iako je zvanično radno vreme do 18 časova. Eto, bilo je dosta stvari koje ste morali u hodu da se prilagođavate”, ispričala je Jovana u emisiji “24sedam sa Marom”.

24sedam/Ivan Mitić
 

Pa ipak, uvek bi preporučila svima da se bave naukom, pogotovo danas, kada se devojčicama i mladim devojkama koje se tek formiraju, sa medija uglavnom nude jako pogrešni uzori.

“Ženama je u nauci mesto isto koliko i muškarcima. To je ono sa čime mi rastemo, devojčicama kad hoćete da ih pohvalite kažete jao što si lepa. A dečacima jao što si pametan. To su me zezali moji prijatelji - moja ćerka stavi rajf, ja kažem jao kako si pametna. I te igračkice koje se plasiraju deci... kuhinjice za devojčice, za dečake stolarski set. I još gore, dečacima se rugaju ako guraju kolica. Šta se plaše da će postati dobar tata? To je strašno, to bih volela da se promeni. Devojčice su za nauku isto kao i dečaci, ali i treba to da ih zanima, svi smo mi različiti”, rekla je voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam/Ivan Mitić
 

Sa Jovanom smo se našli u Botaničkoj bašti, gde je nedavno postavila “hotel za pčele” građevinu od drveta i grančica, savršenu za skrivanje i polaganje jaja pčela, a okružuju ga biljke koje na smenu cvetaju cele godine, tako im obezbeđuju potrebnu hranu.

Malo je poznato da na svetu postoji oko 850 vrsta pčela, od kojih je samo jedna vrsta medonosna, o kojoj svi najviše misle i brinu, dok su ostale prepuštene same sebi. 

24sedam/Ivan Mitić
 

Šta je studenti najčešće pitaju, da li je mešaju sa studentkinjama i zbog čega je odrastanje u prirodi važno, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike