Marko Davinić među najpriznatijim profesorima u Americi: S ponosom ističe da je iz Leskovca, a ovo je njegova uža specijalnost

16.02.2024

21:00

0

Doktor Marko Davinić profesor je mikrobiologije na državnom teksaškom univerzitetu i Bizmark stejt centru

Marko Davinić među najpriznatijim profesorima u Americi: S ponosom ističe da je iz Leskovca, a ovo je njegova uža specijalnost
Profesor Marko Davinić - Copyright Printscreen/RTS

Profesor doktor mikrobiologije Marko Davinić radi na Državnom Teksaškom univerzitetu. Jedan od najpriznatijih profesora u Americi retko posećuje Srbiju, ali ima želju da uspostavi saradnju sa Tehnološkim fakultetom u rodnom Leskovcu.

Od Leskovca preko Šapca, Luizijane, Teksasa do Severne Dakote... Doktor Marko Davinić profesor je mikrobiologije na državnom teksaškom univerzitetu i Bizmark stejt centru.

Neprekidno obrazovanje, naučno usavršavanje zahtevalo je velika odricanja. Odlazak od kuće, iz rodnog grada, prijatelja, stalno privikavanje na novu sredinu. Ispatilo se.

Danas je doktor Davinić među najpriznatijim profesorima u Americi. Uža specijalnost su mu virusi i bakterije koje napadaju i štite biljke, ali i proučavanje kvaliteta zemljišta.

Poslednjih godina Marko često svoje studente dovodi u Evropu. Nedavno je bio u Nemačkoj uskoro odlazi u Španiju a želja mu je da uspostavi kontakt i saradnju sa Tehnološkim fakultetom u Leskovcu.

„Interakcija između studenata, na primer američkih, i srpskih studenata, ali i profesora i sama razmena ideja studenata i profesora, ili razmena te neke perspektive u oblasti nauke naprimer, bi doneo poboljšanja i srpskog, a i američkog sistema edukacije“, rekao je Marko.

U rodni grad dolazi retko. Roditelji češće odlaze u Severnu Dakotu a i kada su u Leskovcu, u stalnom su kontaktu sa Markom.

Promoviše Srbiju

Ponos na ono što je njihov sin postigao je veliki, a još veći jer on na svakom koraku ističe da je iz Leskovca, Vlasotinca i Srbije.

„Marko se postavio tako maltene kao ambasador Srbije. Kad je otišao iz Šapca, on je odmah u Luizijani krenuo da se bavi i naučnim radom i sportom. Onda se opredelio za nauku i onda je krenuo. Nakon prelaska na Univerzitet u Teksasu, on se trudio da uvek ističe odakle je, i kako je došao tu, i da promoviše svoju zemlju”, rekao je Markov otac Aleksandar Davinić.

„On je uvek znao šta treba da radi, gde i šta da uči, šta ga interesuje, i mi smo pratili te njegove namere“, rekla je Markova majka Marica Davinić.

Naše institucije moraju na pravi način da iskoriste mlade naučnike poput Marka Davinića koji imaju volju i želju da pomognu svojoj zemlji.

Marko je dobio Oktobarsku nagradu od svog rodnog grada.

„Pored ovih lokalnih, regionalnih, državnih, američkih nagrada koje sam dobijao, na primer, dobio sam zvanje najboljeg profesora u Dakoti, ili dobijanja stipendije za istraživanje, pored svih tih američkih nagrada, ovo je meni prva i jedina nagrada koju sam dobio u Srbiji. Veoma mi je drago da je baš grad Leskovac, odakle potičem, da mi je dodelio priznanje za moj dopisnos u nauci.

U profesionalnom usavršavanju doktor Marko Davinić dostigao je vrhunac, ali to ga neće sprečiti da se i dalje bavi naučno istraživačkim radom. Imati ovako uglednog stručnjaka je velika stvar za Leskovac i Srbiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike